Fertilitet, fysioterapi

Hvad er fertilitetsfysioterapi?

Fertilitetsfysioterapi er en gren inden for fysioterapien. Den udmærker sig ved at arbejde med udfordringer, som den medicinske fertilitetsbehandling ikke kommer omkring. Det kan være nedsat blodgennemstrømning i bækkenet, væskeophobninger, låsninger i ryggen og uhensigtsmæssig vejrtrækning, som alt sammen påvirker de organer, der skal have det godt for at kunne producere, transportere og fastholde ægget.

Fysioterapi til bedre fertilitet

Se flere ydelser og hold

Få specialiseret fertilitetsfysioterapi hos Bjøreng Klinik

I BjørengKlinik er vi specialiseret inden for sundheds- og fertilitetsfremmende behandling.

Når du har ondt i nakken eller i albuen, tænker du nok fysioterapi – det samme kan du faktisk tænke, når du gerne vil blive gravid. 

Fertilitetsfysioterapi er en kombination af manuel behandling (forskellige tryk, stræk og massage) samt en vurdering af, hvad kroppen udsættes for i dagligdagen, og om det, kroppen udsættes for, er med til at skabe de problemer, man som klient kommer med. Samtidig spiller øvelsesvejledning også en væsentlig rolle.  

Læs om klinikken så du kender til os inden du kommer ind til fertilitetsfysioterapi

Herunder ser du flere behandlinger til bedre fertilitet

Når det er svært at blive gravid

Din krop er på flere måder afgørende for, hvor let det er at blive gravid. Det er ikke kun kendte fertilitetsudfordringer som eksempelvis PCOS eller nedsat sædkvalitet, der kan påvirke din mulighed for at blive gravid.

Årsager som spændinger, stramheder og nedsat bevægelighed i kroppen kan også påvirke din evne til at blive gravid.

Har du eksempelvis spændte hoftebøjere og blokeringer i bækkenleddene, kan det påvirke din fertilitet. Det samme er tilfældet med arvæv i og omkring livmoderen, da det kan nedsætte bevægeligheden i de reproduktive organer.

Fertilietsproblemer kan opstå, hvis du:

  • Har født ved kejsersnit
  • Har haft infektioner i underlivet (eksempelvis klamydia)
  • Har fået operationer i mave/bækken – eksempelvis blindtarmsoperation
  • Har fået strålebehandling på underlivet i forbindelse med cancer
  • Har blokeringer i ryg og bækken
  • Har spændinger i kroppen, særligt omkring bækkenområdet

Afspænding ved fertilitetsfysioterapi

Et afspændt system er vigtigt for en velfungerende krop. Er man i fertilitetsbehandling, kan der følge spændinger med, da mange kan opleve fertilitetsforløbet som stressende.

Afspænding er lige så vigtig som øvelser, der styrker din krop. Kroppen skal både kunne spænde op – og give slip. Når kroppen giver slip og slapper af, åbnes der op for blod til- og fraførslen til muskler og organer. Den væske, der er i vævet, bliver transporteret væk, og det hormonelle spejl kan ændre sig, så der aktiveres mere oxytocin – det hormon som modvirker stress. Denne afspænding lærer du til fertilitetsfysioterapi.

Vejrtrækningen er central for at afspænde kroppen. Dybe vejrtrækninger der fylder maven, bækkenet og lænden vil bevæge muskler, kar og organer i kroppen og også sende signaler til hjernen om, at der skal gives slip og slappes af. 

Er der lokale områder med opspændte muskler, arbejder fertilitetsfysioterapien med selvmassage, specifikke stræk og en afbalanceret holdning, som aflaster overspændte kropsområder.

Fertilitetsfysioterapi - Birgitte Bjøreng
Fertilitet, fysioterapi

God øvelse til afspænding af bækkenbunden

Det gør den godt for: En fleksibel og bevægelig rygsøjle gør, at nerverne i ryggen har fri passage ud gennem ryggen til kroppen. Nerverne sender blandt andet signaler til og fra de reproduktive organer og hjælper til, at de fungerer.

CatCow: Sådan gør du:

  1. Stå på hænder og knæ
  2. Skyd ryggen op, når du trækker vejret ind og få en del af indåndingen om til lænden
  3. Svaj på udåndingen
  4. Gentag bevægelsen 6 gange
Godt Underliv - fertilitet, fysioterapi

Et godt råd til dig, der gerne vil være gravid

Du gør det tusindvis af gange i døgnet i forvejen. Trækker vejret. Så lad din vejrtrækning hjælpe dig med at få en så god afspænding i kroppen som muligt.

Sid eller lig behageligt. Læg først mærke til, hvordan du trækker vejret spontant. Bevæger du dig lige under halsen? Kommer indåndingen ned i maven? Ud i siderne af brystkassen?

Forestil dig, at kroppen er en ballon. Den kan udvide sig i siderne, fortil, bagtil og i bunden.

Mærk nu efter, om du kan trække din indånding helt ned til bækkenbunden og om i lænden. Læg eventuelt dine hænder om på lænden og mærk efter om den bevæger sig. Sænk skuldrene og slap af i kæberne.

Du kan starte med at trække vejret i hele kroppen 15 gange et par gange om dagen. Og se om du efterhånden kan begynde at trække vejret sådan hele tiden, når du slapper af.

Fertilitet, fysioterapi

Vær god ved dig selv

Gør det, der gør dig godt: Husk, at det ikke kun er kroppen, der skal hjælpes på vej. Du skal også forkæle dig selv – gør en masse af det, du holder af. Det kan være en dejlig gåtur, et varmt bad, at binge Netflix eller drikke et enkelt glas rigtig godt rødvin. Kaffeaftalen med veninden eller en lækker kold cola. Ansigtet i solen og et ugeblad. Det er ikke kun en krop, der skal trives – men også en sjæl.

Fysioterapeutisk behandling af spændinger og blokeringer i kroppen

Når kroppen skal forberedes til en graviditet, kan manuel behandling være et relevant redskab for at forbedre dine graviditetsmuligheder. Det er fertilitetsfysioterapiens formål at kroppen bliver klar til graviditet.

Som navnet antyder, er det behandling med hænderne. Din fysioterapeut finder spændinger i musklerne og løsner dem, ligesom hun lokaliserer blokeringer i leddene i lænd og bækken og arbejder med at frigøre disse.

Formålet er at skabe mulighed for frit flow af blodtil- og fraførsel i bækkenområdet. Blodkarrene fragter nemlig ilt og næringsstoffer til organerne og transporterer affaldsstoffer og afiltet blod væk. Desuden er formålet at give de bedste muligheder for, at nerverne frit kan sende deres signaler til og fra de reproduktive organer (livmoder, æggestokke og æggeledere).

Vores liv er fyldt med stillesiddende aktiviteter, ligesom mange af os er stressede. Dette kan ”stivgøre” de vigtige områder i bækkenet, som har behov for smidighed og gennemstrømning for at fungere optimalt.

Har man arvæv fra fald, operationer – eksempelvis kejsersnit eller blindtarmsoperationer – eller infektioner er manuel terapi særligt vigtig, da indre arvæv kan forhindre den frie bevægelighed af bækkenets organer. Vær også opmærksom på, at for eksempel klamydia, blærebetændelser (selv som barn) og operationer – der ikke nødvendigvis er foretaget lige omkring livmoder eller æggeleder og æggestokke – også kan påvirke din fertilitet.

Den manuelle behandling suppleres ofte af strækøvelser, et flowprogram (Mojizsova-øvelser) og ergonomisk vejledning.

Få tilskud til fertilitetsfysioterapi hvis du er medlem af "danmark"

Medlemmer af “danmark” kan få tilskud til fysioterapi i BjørengKlinik. Du kan se, hvor meget du kan få i tilskud HER

Send os en besked, så kontakter vi dig hurtigst muligt

Kontakt os

Ved indsendelse af formularen accepterer jeg at BjørengKlinik kontakter mig pr. mail eller telefon