FertilitetsFlow

Hvad er FertilitetsFlow?

FertilitetsFlow er blid bevægelse med afsæt i Mojzisova-metoden og med elementer fra mindfulness, yin yoga og restorativ yoga. Forløbet er bygget op over seks moduler. På hvert modul vil du ud over træning også modtage undervisning i et tema inden for fertilitetssundhed, mestring og mindfulness.

Øvelserne på FertilitetsFlow har til formål at berolige dit nervesystem, afspænde din krop og skabe øget cirkulation og større bevægelsesfrihed i og omkring din livmoder og de reproduktive organer, så de får de bedste muligheder for tilførsel af nervesignal, ilt, næring og hormoner.

Det kan du forvente at mærke efter træningen: 

 • En øget følelse af ro og velvære
 • Roligere og dybere åndedræt
 • Større bevægelsesfrihed og kropsbevidsthed
 • En oplevelse af at komme ud af hovedet og ned i kroppen
 • Eventuelt bedre nattesøvn
 • Eventuelt færre underlivssmerter og mindre ubehag ved gynækologiske undersøgelser, ægudtagning med mere

Bliv klogere på din fertilitet

FertilitetsFlow er bygget op over seks moduler. På hvert modul vil du ud over træning også modtage undervisning i et tema inden for fertilitetssundhed, mestring eller mindfulness.

Forløbet er bygget op over følgende temaer:

 • Fertilitet, bevægelse og motion 
 • Mestringsstrategier og teknikker der beroliger dit nervesystem
 • Cyklussundhed
 • Kost, kosttilskud, vitaminer og mineraler
 • Sund sæd
 • Relationer og fællesskaber 

Hvert modul er bygget op omkring en times træning og 30 minutters temaundervisning. 

På modul 2: “Mestringsstrategier og teknikker”, vil fordelingen være anderledes, da der her prioriteres tid til, at du lærer forskellige metoder til at berolige dit nervesystem ved hjælp af åndedrætsteknikker, yintangmassage, meditationsteknikker og akupressurpunkter.

Hvem kan deltage på FertilitetsFlow?

FertilitetsFlow er skabt med et ønske om:

 • At skabe et frirum og en afstressende oase for kvinder i fertilitetsbehandling
 • At skabe et rum for fællesskab og sparring for kvinder i fertilitetsbehandling. Ingen skal føle sig alene  
 • At forebygge stress og belastningsreaktioner hos kvinder i fertilitetsbehandling
 • At skabe et trygt rum for bevægelse, motion og træning for kvinder i fertilitetsbehandling

FertilitetsFlow er for dig, der:

 • Har svært ved at blive gravid
 • Har oplevet gentagne aborter
 • Er sekundær infertil
 • Er i fertilitetsbehandling eller venter på at komme i fertilitetsbehandling
 • Overvejer at stoppe i fertilitetsbehandling

Line, tidligere elev på FertilitetsFlow, siger:

“Deltagelse på FertilitetsFlow har givet mig en bredere forståelse for og en større indsigt i min egen krop og i kvindens fertilitet.
 
Bitten har været fremragende til at forholde sig til den enkelte deltager på holdet, så alle føler sig mødt og hørt der, hvor de er i deres fertilitetsforløb. Samtidig har det været lærerigt at deltage på holdet med andre kvinder i samme situation som en selv, da oplevelsen af et sådan forløb kan føles ensomt.
 
Bitten har taget hånd om os både med et fysisk, men også med et psykisk øjemed og forenet disse forhold i fertilitetsforløbet.
 
Gennem Mojzisova-øvelser, som bliver præsenteret på holdet, blev jeg meget opmærksom på mit bækken, mine hofter og min lænd. Hjemmeøvelserne har været gavnlige i forhold til min cyklus og min ømme nedre ryg, som får et godt stræk fra morgenen af. 
 
Jeg har kun roser til dette forløb og kan anbefale det til alle kvinder, som kæmper ufrivillig barnløshed.” 

Det praktiske

Lille hold med kun fem deltagere

Der er plads til 5 deltagere på holdet.

Forløbet strækker sig over seks uger, og vi træner i halvanden time hver gang.

Øvelsesprogram tilsendt på på PDF

Når du tilmelder dig FertilitetsFlow, får du øvelsesprogrammet tilsendt på PDF, så du kan lave alle øvelserne hjemme 

Desuden får du et link til en videoguide til Mojzisova-øvelserne

Din instruktør på holdet

Bitten Sehested er instruktør og underviser på FertilitetsFlow. Bitten er uddannet sygeplejerske og arbejder blandt andet med fertilitets- og cyklusrådgivning. Hun blev i 2020 uddannet og certificeret sundhedsfaglig coach og har siden da også tilbudt fertilitetscoaching.

Ofte stillede spørgsmål

Måske er du stødt på betegnelsen Mojzisova-metoden flere steder, når du har søgt information om motion og fertilitet? Metoden er særligt vundet frem i Danmark inden for de seneste 5 – 10 år, og flere og flere fysioterapeuter og yoga-studier udbyder træning og/eller behandling med udgangspunkt i Mojzisova-metoden. 

Men hvad går Mojzisova-metoden ud på? Og kan øvelserne virkelig forbedre fertiliteten?

Mojzisova var tjekkisk sygeplejerske/fysioterapeut og gennemførte i perioden 1978 – 1983 to forskningsprojekter i samarbejde med Prags Universitetshospital. Hun udviklede et træningsprogram, som hun afprøvede på over 2.000 kvinder med nedsat fertilitet. Øvelserne havde fokus på at give bedre forhold for kroppens reproduktive organer ved at øge blodcirkulationen, den fri bevægelighed og give bedre forhold for tilførsel af nervesignal til bækkenområdet. Studiet konkluderede, at træningsprogrammet – kombineret med relevant fysioterapi – kunne firedobbelte fertiliteten hos kvinder, som hun betegnede funktionelt infertile (Kvinder, hvor hun fandt forskellige fysiologiske blokeringer som eksempelvis nedsat blodcirkulation og bevægelse omkring bækken og rygsøjle). 

For at kunne blive klogere på, om metoden kan betegnes som fertilitetsfremmende, mangler der dog forskning som sammenholder metoden med andre former for træning, motion og/eller behandling. 

Hvorfor bruger vi Mojzisova-metoden i vores praksis?

 • Motion og bevægelse er sundhedsfremmende – også når man forsøger at blive gravid
 • Metoden er det bedst eksisterende bud på fertilitetsfremmende motion
 • Ud fra et teoretisk perspektiv bør metoden være fertilitetsfremmende for visse kvinder – i hvor høj grad metoden er fertilitetsfremmende i praksis bør der laves mere forskning på 
 • Kvinderne, som har deltaget på vores forløb og hos lignende forløb hos kollegaer, giver udtryk for øget velvære, færre underlivssmerter, færre menstruationssmerter samt færre smerter i ryg/lænd. Flere bliver gravide under eller inden for få måneder efter forløbet 

Læs mere om metoden: 

Fertiltiet og Fysioterapi af Anne Marie Jensen, 2021 (Læs om forskningen og se øvelsesprogrammet).

MORtion (Kritik af metoden): https://mortion.dk/20-traening-fertilitet-og-fertilitetsbehandling/

Artikler: 

Broulikova, Mag. D: “Physiotherapie nach der Methode von Ludmilla Mojzisova”, 2002.

Konecna, H.: “The Physiotherapeutic Method by Mojzisova”, Biomedicina, 2007

Volejnikova, H., Krupicka, P.: “Experience with the physioterapeutic treatment of some types of functional female sterility at the physiotherapy ward of Teaching Maternity Hospital KUNZ, Brno”, Journal CS Gynekologie, 1991. 

Volejnikova, H. : “Female infertility: A study of physical treatment y the method of L. Mojzisova for functional disturbances of the pelvic region”, The journal of Orthopaedic Medicine 23(2), 2001. 

Øvelserne på FertilietsFlow tager udgangspunkt i Mojzisova-metoden, som er et træningsprogram, der har til formål at forbedre fertiliteten hos kvinder, der er ufrivilligt barnløse. 

Studier har vist, at træningsprogrammet – kombineret med relevant fysioterapi – kan firedobbelte fertiliteten hos kvinder, der er funktionelt infertile (Kvinder med forskellige fysiologiske blokeringer som eksempelvis nedsat blodcirkulation og bevægelse omkring bækken og rygsøjle). 

Der mangler dog fortsat forskning inden for området motion og fertilitet, og det diskuteres blandt sundhedsfaglige, hvorvidt Mojzisova-øvelserne kan betegnes som reelt fertilitetsfremmende – altså om man bliver mere fertil af at lave lige netop disse øvelser – frem for eksempelvis at dyrke pilates, yoga eller anden form for træning.  

Med udgangspunkt i den forskning, der foreligger på området, er Mojzisova-øvelserne dog det bedste bud på bevægelse/træning, som kan virke fremmende for fertiliteten. 

Der findes en del nyere studier, der viser sammenhæng mellem regelmæssig yogaudøvelse og forbedring af fertiliteten. Her peges der særligt på den stressreducerende effekt ved yoga som afgørende for, at kvinderne er blevet gravide.  

Kilde:

“Yoga Can Improve Assisted Reproduction Technology Outcomes in Couples With Infertility”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29112941/ 

“Impact of a Structured Yoga Program on Anxiety in Infertility Patients: A Feasibility Study.”: Nilni m.fl., Depression, anxiety, and psychotropic medication use and fecundability, American Journal of Obstetricks and Gynecology, 2016

Du kan starte, når det passer godt for dig. Og vi vil vove at sige jo før jo bedre. Når forløbet er slut, kan du med fordel fortsætte træningen derhjemme og gøre brug af de mestringsstrategier og afspændingsmetoder, du lærer på holdet.

Skriv en mail til bitten@bjorengklinik.dk med dine ønsker. Måske kan hun trylle noget frem, som kunne passe godt for dig.

Ja, kom endelig i det omfang, du har lyst og overskud til. Skal du holde dig i ro – for eksempel efter ægoplægning – finder vi en skøn hvilestilling til dig, så både du og dit lille embryo har det godt.

Det er fuldstændigt valgfrit, hvor meget du vælger at dele med de andre deltagere. Alle på holdet har tavshedspligt. Vælger du at fortælle din historie, åbner det oftest op for et meget fint rum for sparring, genkendelse og støtte fra de andre kvinder på holdet.

Ja. Du kan sagtens deltage på FertiltiesFlow, selvom du skal holde dig i ro. Jeg vil spørge dig hvilke specifikke anbefalinger, du har fået fra din fertilitetsklinik, og så tilpasser vi forløbet til dig. Selv hvis du er blevet anbefalet at holde dig helt i ro, vil det være gavnligt for dig at lære gode hvilestillinger, arbejde med afspændingsteknikker og åndedrætsøvelser. 

Skriv endelig til Bitten hvis du har nogle spørgsmål: bitten@bjorengklinik.dk  

Hvis du er i tvivl om, hvorfor du bliver anbefalet at holde dig i ro, anbefaler vi, at du skriver til din fertilitetslæge og spørger. 

Spørgsmål kunne for eksempel være: 

 • Jeg er blevet frarådet at dyrke motion. Jeg er i tvivl om hvorfor?
 • Handler det primært om, at pulsen ikke må stige?
 • Skal jeg holde mig helt i ro?
 • Er der nogle former for bevægelser, som jeg gerne må lave – for eksempel blid yoga?
 • Må jeg lave stræk?
 • Hvor længe gælder anbefalingen?

Ja. Med denne anbefaling vil du kunne lave alle øvelserne, som vi laver på FertilitetsFlow. Har du perioder, hvor du skal holde dig helt i ro – for eksempel efter ægoplægning – kan du også sagtens komme i det omfang, du føler dig oplagt til det. Vi finder gode hvilestillinger og afspændingsøvelser til dig, så du og dit lille embyo kan have det godt. 

Så ønsker jeg dig stort tillykke, hvis du vælger at fortælle mig det. Det er også op til dig selv, om du ønsker at fortælle det til de andre på holdet. Du må meget gerne fortsætte på forløbet, selvom du er blevet gravid. Øvelserne vi laver er også nærende for det lille foster. 

Alle ledige hold

FertilitetsFlow

6 tirsdage
Tidsrum: 17:05 - 18:35
Underviser: Bitten Sehested
Første gang: 06/12/2022
1.495,00 kr.
2 ledige pladser

FertilitetsFlow

6 tirsdage
Tidsrum: 17:05 - 18:35
Underviser: Bitten Sehested
Første gang: 17/01/2023
1.495,00 kr.
5 ledige pladser

FertilitetsFlow

6 tirsdage
Tidsrum: 17:05 - 18:35
Underviser: Bitten Sehested
Første gang: 07/03/2023
1.495,00 kr.
5 ledige pladser

FertilitetsFlow

6 tirsdage
Tidsrum: 17:05 - 18:35
Underviser: Bitten Sehested
Første gang: 25/04/2023
1.495,00 kr.
5 ledige pladser

Fællesskabet på FertilitetsFlow

På FertiltietsFlow finder du et varmt og trygt fællesskab med kvinder, som alle befinder sig i en lignende situation som dig selv. Dette fællesskab kan i sig selv være utroligt givende og virke mentalt lindrende. 

Vi har alle tavshedspligt og deler det, vi har lyst til at dele med hinanden. Vælger du at fortælle din historie, åbner det oftest op for et meget fint rum for sparring, genkendelse og støtte fra de andre kvinder på holdet. 

Om fællesskabers betydning under fertilitetsbehandling: 

Gruppeforløb kan være utroligt hjælpsomme og styrkende for os, når vi står svære steder i vores liv. Og i mange af de udfordringer, vi møder i livet, er gruppen indtænkt som et tilbud. Tænk for eksempel på mødregrupper, sorggrupper, patientforeninger med mere. 

Et studie fra 2011 med 143 kvinder, som skulle opstarte første IVF-behandling, undersøgte, om de kvinder, som deltog i gruppeforløb med et 10-ugers body/mindprogram, udviste mindre stress og bedre graviditetsudfald end de kvinder, som blot modtog IVF-behandlingen.

Studiet konkluderede, at deltagelse på body/mind-forløbet var forbundet med øget graviditetsrate for cyklus 2, før de fleste deltagerere havde deltaget i mindst halvdelen af deres sessioner. 

Et pilotstudie med 27 kvinder viste mindre stress og bedre graviditetsudfald hos de kvinder, som deltog i et online gruppeforløb med et body/mind-program end kontrolgruppen, som ikke modtog gruppeforløb.

Mestringsstrategier og teknikker til stressreduktion

På FertilitetsFlow har vi også fokus på dit mentale velbefindende under dit fertilitetsforløb. Forskning viser nemlig, at der er øget risiko for at udvikle depression, stress eller angst, når man er ufrivilligt barnløs. 

Til gengæld peger forskningsresultaterne ikke entydigt på, hvorvidt der er en sammenhæng mellem stress, angst, depression og nedsat fertilitet. Nogle studier peger på, at frugtbarheden påvirkes negativt af stress og depression, mens andre studier viser, at der ikke med sikkerhed er en sammenhæng. 

Uanset om stress, angst og depression påvirker fertiliteten direkte eller ej, så kan det have store konsekvenser at udvikle symptomer på førnævnte. 

Udover eget velbefindende, kan det også påvirke parforholdet og have betydning for, hvor længe man kan holde til at være i fertilitetsbehandling. Det kan påvirke ens arbejdsevne og have betydning for, hvordan man har det i ens efterfølgende graviditet og forældreskab. 

Derfor anbefaler vi altid at arbejde med teknikker og strategier til stressreduktion, når man er ramt af ufrivillig barnløshed. I klinikken tilbyder vi udover FertilitetsFlow også samtaleforløb (fertiltietscoaching) og forskellige afstressende behandlinger som akupunktur og oxytocinmassage

Motion og fertilitet
Hvad siger forskningen?

Se vores behandlingstilbud til dig, der er ufrivillig barnløs

Fertilitetscoaching

Fertilitetscoaching er for dig, der ønsker at skabe en positiv forskel for dit mentale velvære før, under eller efter dit fertilitetsforløb.

Fertilietsfysioterapi

Med fysioterapi kan vi afhjælpe spændinger, stramhed og nedsat bevægelighed i kroppen, som kan påvirke din evne til at blive gravid.

Fertilitetsakupunktur

Specialiseret fertilitetsakupunktur understøtter blandt andet livmoderslimhindens vækst samt æg- og sædkvaliteten og øger antallet af æg.

Kontakt os

Send os en besked med dit spørgsmål; så kontakter vi dig hurtigst muligt.