Få et gratis tjek af din mave

Bjøreng Klinik tilbyder gratis RD tjek

I BjørengKlinik har vi flere gratis tilbud til dig.

Er du i tvivl om, hvorvidt du har adskilte mavemuskler, kan du bestille tid til et gratis RD tjek i klinikken.

Gratis RD-tjek

En del kvinder oplever, at deres mavemuskler ikke trækker sig sammen, efter de har født. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har adskilte mavemuskler (rectus diastase), tilbyder vi et gratis RD-tjek, hvor en af vores fysioterapeuter tjekker, om du har adskilte mavemuskler.

Der er flere symptomer på rectus diastase (adskilte mavemuskler).

Måske har du:

  • Udbulende mave: Det ser ud som om, at du er gravid – uden at være det
  • Tilspidset mave, når du rejser dig op fra sengen/laver en mavebøjning?
  • Ændret fordøjelse og stressinkontinens?
  • Manglende stabilitet og styrke i mave og ryg, selvom du laver almindelige maveøvelser?
  • Smerter i bækken og ryg?
  • En følelse af svaghed og sårbarhed i maven

Kan du svare ja til et eller flere af disse symptomer, kan du godt have adskilte mavemuskler.

Til et 15 minutters gratis RD-tjek, vil en af klinikkens specialiserede fysioterapeuter måle din rectus diastase, og du vejledes om dine muligheder for genoptræning hos os.

Book dit tjek online eller ring på 60 24 85 60 for at bestille tid til et Gratis RD-tjek.

Generelt om RD

Hvad er rectus diastase – også kendt som adskilte mavemuskler?

Lad os se på anatomien for at forstå det – og for at forstå, hvad vi kan gøre for at afhjælpe tilstanden:

For det allerførste: Hvad er muskler til for?

Muskler bevæger blandt andet skelettet, og i mavens tilfælde beskytter de også maveorganerne, da vi jo ikke har knogler hele vejen ned til bækkenet (dette ville være en fordel for organernes sikkerhed – men en stor ulempe for vores bevægelighed). Mavemusklernes fire lag udspringer alle på knogler og stærk sene. Oppefra er det på ribbenene, nedefra på hoftekammene. De kommer også omme fra ryggen, hvor de udspringer på en stor seneplade. Forestil dig en stor tønde, som er omsluttet af muskler – sådan kan vi se vores maveanatomi.

I midtlinjen på forsiden af kroppen – fra spidsen af brystbenet og ned til kønsbenet – løber et ligament (et slags ledbånd), som danner anker for alle mavemusklerne i midten – ligesom ribben, hoftekamme og senepladen på ryggen. Dette ligament hedder Linea alba.

Linea alba har den egenskab, at den kan give sig på langs, som når vi bøjer os bagover. Linia alba kan også give sig på tværs. Det sker under en graviditet eller hvis du har en stor mave med masser af fedt omkring organerne. Når du bliver gravid, er denne egenskab til at give sig i tværgående retning, aldeles nødvendig – der skal være plads til din baby. Derfor giver linea alba sig i bredden. Mavemusklerne, som hæfter i mavens midtlinje på linea alba, glider med ud til siden – og vupti! Så er der plads til baby!

Efter fødslen går der 6-10 uger, hvor linea alba trækker sig sammen – og trækker mavemusklerne med sig ind til midten. For manges vedkommende. Og så er der dem, som oplever, at maven ikke trækker sig sammen. De ser stadig gravide ud.

Hvad gør man så?

Linea alba skal aflastes. Når det sker, opnår man en naturlig sammentrækning, og når linea alba trækker sig sammen, trækkes mavemusklerne med.

Midtlinjen skal gøres til en velovervejet ”belastningsdoseret” zone. Det betyder, at den belastning, vi lægger på linea alba, ikke er større, end den kan holde til. Udover dette skal hele kroppen afbalanceres.

På vores hold RD-hold træner vi relevant og effektivt. Det vil sige, at vi arbejder med øvelser, som understøtter, at linea alba trækker sig sammen. Vi arbejder med stræk for hele kroppen – da en smidig og stabil krop er nødvendig for, at mavemusklerne trækker sig sammen. Du kan se en oversigt over vores RD-hold her.

Den træning du vil møde er ikke konventionel mavetræning. Vi arbejder med stabilisering af den dybe kropskerne og med meget specifikke bevægelser og belastninger på linea alba som vil få ligamentet til at blive stærkere og også samle sig. 

Din kropskerne vil blive remodelleret langsomt igennem. De bevægelser og øvelser du lærer hos os, skal du arbejde med dagligt. Du stimulerer linea alba så den hver dag ændrer sin indre opbygning til igen at blive stærk og stabil.

På BjørengKlinik er alle fysioterapeuter specialuddannede til at varetage genoptræning af adskilte mavemuskler.

Se billeder fra gratis RD tjek

Send os en besked, så kontakter vi dig hurtigst muligt

Kontakt os

Ved indsendelse af formularen accepterer jeg at BjørengKlinik kontakter mig pr. mail eller telefon