Oxytocinmassage

Reducer fertilitetsstress med massage

Det kan være hårdt for både krop og sind at være i fertilitetsbehandling.

Oxytocinmassage er blid og afspændende massage, hvor kroppens nervesystem hjælpes til at finde ro og hvile.

Med blide, rolige bevægelser afspænder terapeuten din krop, hvilket øger produktionen af hormonet oxytocin. Oxytocin får dig til at slappe af, sænker dit blodtryk og niveauet af stresshormoner i blodet, øger din smertetærskel og giver en større følelse af afspændthed, velvære, ro og overskud. 

Oxytocinmassage kan: 

  • Give dig en større følelse af ro og velvære
  • Give dig kontakten til din krop tilbage
  • Bedre din nattesøvn
  • Give dig roligere åndedræt, puls og blodtryk 
  • Forebygge belastningsreaktioner ved fertilitetsbehandling
  • Sænke stressniveauet i kroppen omkring ægløsning eller ægoplægning

Ved ægoplægning/inseminering/ægløsning

For at nedsætte niveauet af stresshormoner i kroppen op mod graviditetsforsøg anbefaler vi, at du får oxytocinmassage ugen op til ægoplægning/inseminering/ægløsning samt en af de følgende dage efter ægoplægning.

Det vil oftest være relevant at supplere denne behandling med akupunktur.

Sådan virker oxytocinmassage

I hudens dybere lag ligger nerveender, som registrerer berøring, tryk, varme, kulde og smerte.

Huden er kroppens største sanseorgan, som har den vigtige opgave at skaffe os information om omgivelserne via hudens nerveender. Herfra sendes der besked tilbage til hjernen, som agerer ud fra den information, den modtager.

Ved oxytocinmassage stimuleres hudens nerveender, så der sendes signal til hjernen om at frigive hormonet oxytocin. Oxytocin er et af de mest kraftfulde “hjernesignalstoffer”, når vi ønsker at påvirke kroppens adfærd. Frigivelse af hormonet oxytocin aktiverer kroppens parasympatiske nervesystem, som bl.a. sænker blodtryk, puls og åndedræt. Det sænker niveauet af stresshormoner (kortisol), øger smertetærsken og reducerer angst. 

Herved aktiveres kroppens paresympatiske system (rest and digest-systemet), som gør, at vi kan finde hvile og ro, at vi kan fordøje, og kroppen kan restituerer. 

Line, fertilitetsklient i BjørengKlinik:

“Massagen var virkelig en dejlig oplevelse. Kroppen er under ekstremt pres under en fertilitetsbehandling, og det at blive rørt og trykket forsigtigt på kroppen, der er træt af nålestik og hormoner, var virkelig velvære for mig. Under massagen fik jeg oplevelsen af at zoome ud fra mine tanker og bare være i kroppen. Min mand og jeg har også selv gjort brug af oxytocinmassage op til ægoplægninger, som denne gang heldigvis endte i en graviditet. 

Jeg vil klart anbefale oxytocinmassage til kvinder, der er i fertilitetsbehandling.”

Virksomhedsaftale - Oxytocinmassage

Pas på dig selv når du er i fertilitetsbehandling

Hos både mænd og kvinder i fertilitetsbehandling ses en øget risiko for at udvikle depression, stress og angst.

Massage beroliger dit nervesystem og kan være én måde at give din krop ekstra omsorg og forebygge belastningsreaktioner på. 

Andre forebyggende tiltag kan være: 

Er du kommet til et sted, hvor du brug for professionel støtte, er det vigtigt at række ud efter hjælp. 

Øger massage mine chancer for at blive gravid?

Når vi kigger på undersøgelser og videnskabelige studier, er der ingen tvivl om at ufrivillig barnløshed givet øget risiko for udvikling af stress, angst, depression og andre psykiske belastningsreaktioner. 

Det er imidlertid mere uklart, hvorvidt stress nedsætter fertiliteten. Flere studier peger dog på, at stressreduktion kan have en positiv effekt på graviditetschancerne. 

Et studie har vist større graviditetschance hos kvinder, som fik afspændende massage lige før ægoplægning. Årsagen synes at være den stressreducerende effekt, som øger graviditetschancen. Mere forskning på området er dog nødvendig, før vi med sikkerhed kan sige, hvorvidt massage eller afspændingsbehandling omkring ægløsning øger chancen for graviditet.

Relevante links til videnskabelige artikler:

“The relationship between stress and infertility”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6016043/

Massage therapy improves in vitro fertilization outcome in patients undergoing blastocyst transfer in a cryo-cycle”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25830275/

Lav oxytocinmassage hjemme

Det kan være en stor belastning for krop og sind at være i fertilitetsbehandling. Massage kan berolige dit nervesystem og være en måde at give dig selv omsorg på.

Du er velkommen til at bestille en tid til oxytocinmassage, men du kan også booke en tid sammen med din partner, et familiemedlem eller en god ven og få vejledning i, hvordan I selv kan arbejde med oxytocinmassage hjemme. 

Klientudtalelse:

“Tak for fine sessioner i året der gik. Tror slet ikke du ved, hvor stor en forskel du har gjort for mig. Det, du kan, og måden du er på, var det, jeg havde mest brug for, da jeg ikke vidste, hvad jeg ellers skulle gribe i for at finde ro. Så kæmpe tak for dig.”

Vores behandlingstilbud til dig, der ønsker hjælp til at blive gravid

Vi har flere behandlingstilbud til dig, der er i fertilitetsbehandling, eller som ønsker at forberede dig på graviditet.

Fertilitetsrådgivning

Fertilitetsrådgivning er for dig, der gerne vil være gravid. Du vil få råd og vejledning vedrørende din fertilitet og relevante behandlingstilbud.

Virksomhedsaftale - Oxytocinmassage

Akupunktur

Specialiseret fertilitetsakupunktur understøtter blandt andet livmoderslimhindens vækst samt æg- og sædkvaliteten og øger antallet af æg.

Fertilitetscoaching

Fertilitetscoaching er for dig, der ønsker at skabe en positiv forskel for dit mentale velvære før, under eller efter dit fertilitetsforløb.

Kontakt os

Send os en besked med dit spørgsmål; så kontakter vi dig hurtigst muligt.