Om Rectus diastase

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Af fysioterapeut og pilatesinstruktør Birgitte Bjøreng

Hvordan samler man adskilte mavemuskler? Hvad er adskilte mavemuskler overhovedet?

Og, det du sikkert allerhelst vil vide: Hvordan kommer jeg af med min udbulende mave?

Det får du svar på i dette blogindlæg, hvor jeg vil forklare, hvad en rectus diastase er.

Jeg vil også fortælle dig, hvordan vi hos os i BjørengKlinik tænker og arbejder med at hele de adskilte mavemuskler.

Foto: Greg McQueen

Hvordan opstår en rectus diastase?
En rectus diastase opstår, når mavemusklerne på hver side af midtlinjen, adskiller sig. Når du står op, er denne linje fra brystbensspidsen til midten af kønsbenet.

Jeg har nogle gange hørt termen “splittede mavemuskler”, hvilket sætter et bestialsk billede i mit hoved, hvor en muskel er sprættet op!

Det er IKKE tilfældet!

Se vores Rectus Diastase hold

Individuel Rectus Diastase Genoptræning

Mavemusklerne er et par
Mavemusklerne er par – samme muskel på hver side af midtlinjen. Ligesom vi har to biceps på hver arm, har vi mavemuskler på hver side af midtlinjen.

Mavemusklerne hæfter sig fast på de nederste ribben, hoftekammen, lænden og det hér bindevævsstrøg, som løber ned i midtlinjen fra spidsen af brystbenet til kønsbenet (se illustrationen herunder).

Dette bindevæv er, hvad det hele handler om!

Når baby presser musklerne udad
Under graviditeten påvirkes bindevævet af hormoner, som blødgør det – så det giver sig i bredden, når baby i maven fylder og presser indefra.

Efter graviditeten er belastningen og hormonerne væk – og det får bindevævet til at trække sig sammen – og derved samles de to mavemuskelpar, som jo hæfter sig i bindevævet på hver side, igen inde ved midtlinjen.

Og det er, når dette bindevæv ikke trækker sig sammen igen af sig selv, at du står med en rectus diastase.

Se vores Rectus Diastase hold

Individuel Rectus Diastase Genoptræning

Rectus diastase KAN trænes væk
Den gode nyhed er, at det KAN trænes væk med den rigtige træning. Men klassisk træning af den inderste mavemuskel ikke kan gøre det.

Vi skal i stedet væk fra at se på problemet som en isoleret tilstand i maven.

Min holdning er i stedet, at man skal se en rectus diastase er et symptom på, hvordan vi bruger vores krop!

Midterlinjen må ikke stresses
Og hvordan så det?

Jo. Bindevævet i midtlinjen har brug for RO for at følge sin natur og trække sig sammen efter en graviditet.

Det skal ikke stresses af for mange træk og stræk.

Træk og stræk kommer af mange ting:

  • En baby strækker vævet indefra
  • Maverulninger trækker i vævet udefra
  • Fedt omkring de indre organer (ølmaven) strækker vævet indefra
  • En stiv krop strækker vævet udefra (hvis du har meget stramme brystmuskler vil det, at du fører armene op over hovedet ikke strække i brystmusklerne, men strække i midtlinjevævet, fordi det er svagt og løst i forvejen, så henter kroppen den nødvendige bevægelse fra vævet i midten).

Se vores Rectus diastase hold

Individuel Rectus Diastase Genoptræning

Sådan samler du en rectus diastase
Så hvis vi skal samle en rectus diastase, skal vi derfor se på alle de faktorer, som kan stresse midtlinjevævet, så det ikke trækker sig sammen.

  • Hvis du har stramme brystmuskler, skal de arbejdes længere og gøres mere smidige.
  • Har du en holdning, hvor din brystkasse er skudt frem (hvis dit brystbens spids er længere fremme end dit kønsben, og måske bækkenet trukket ind under dig,som en hund med halen imellem benene), så vil midtlinjen blive strakt i længderetningen – og din holdning skal korrigeres. Prøv bare at holde én finger på kønsbenet og én på brystbensspidsen, og se hvad der sker med aftsanden imellem de to punkter, når du skyder bækkenet ind under dig eller stritter helt vildt med numsen.
  • Har du en stram hoftebøjer (den sidder inde i maven på forsiden af rygsøjlen) skal den løsnes for at den ikke presser på midtlinjen indefra og så videre og så videre.

Der er så mange faktorer, der spiller ind – og derfor skal kroppen både smidiggøres og stabiliseres, så de bevægelser, du laver, ikke trækker og strækker i vævet.

Og det sker ikke ved kun at lave nogle enkelte gentagelser, hvor man trækker maven ind og slipper igen!

Du skal arbejde med hele kroppen
Du skal arbejde med måden du står, går, sidder, løfter, bærer, kommer ud af din seng og så videre.

Over tid får du skabt optimale forhold for din midtlinje, og vævet vil samle sig igen.

Vaneændring tager tid – og en opheling ser jeg tage alt fra otte uger til flere år!

Se vores Rectus Diastase hold

Individuel Rectus Diastase Genoptræning

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Kontakt os

Send os en besked med dit spørgsmål; så kontakter vi dig hurtigst muligt.