Rectus diastase

Pilates

Rectus Diastase

Vi har mangeårig erfaring i at genoptræne kvinder og mænd med rectus diastase, ligesom vi arbejder med genoptræning efter rectus plastik - altså operation hvor man samler de adskilte mavemuskler. Vi har både holdtræning og individuel behandling. På holdet er de i et trygt træningsfællesskab med op til 4 andre på et forløb på 10 gange hvor vi træner 90 minutter ad gangen. Du kan tage baby med. Ved individuelt forløb får du 1:1 vejledning og størstedelen af træningen foregår hjemme ud fra et program der er tilrettelagt individuelt til dig.

Ved rectus diastase træning og behandling får du

Læs om Rectus Diastase og book tid

Hvilke gener kan adskilte mavemuskler give?

Vil du have et gratis tjek for rectus diastase?

Nogle gange trækker mavemusklerne sig ikke sammen efter en fødsel. Kan det være tilfældet hos dig, kan du få et gratis tjek hos os på klinikken i Århus. Ved tjekket vil en fysioterapeut undersøge om dine mavemuskler er adskilte; det som kaldes for rectus diastase.

Kan du svare ja til et eller flere af disse symptomer, kan du have adskilte mavemuskler. Til et gratis tjek vil vi vejlede dig om dine muligheder og tilbyde dig genoptræning hos os.

Book her på siden eller ring på 60 24 85 60 for at bestille et Gratis RD-tjek.

Book tid til behandling og træning

Når du klikker på knappen ledes du over i et sikkert bookingsystem

Hos os får du

 • Mulighed for holdtræning på lille hold med max. 5 deltagere på MammaPilates og BarselsPilates
 • Målrettet individuel genoptræning ved fysioterapeut med specialkompetencer
 • Grundig vejledning i brug af kroppen i dagligdagen
 • Forebyggelse af smerter i nakke, skulder, lænd og bækken
 • Et trygt og professionelt miljø hvor du og dine udfordringer bliver taget hånd om – seriøst og målrettet

Hvordan træner vi?

På vores hold Pilateshold træner vi relevant og effektivt. Det vil sige, at vi arbejder med øvelser, som understøtter, at linea alba, altså vævet i midten af maven, trækker sig sammen. Vi arbejder med hele kroppen: Kroppen skal være smidig, stærk, bevægelig og stabil. Din vejrtrækning skal samarbejde med din bækkenbund om at tænde din kerne indefra når du bevæger dig. Dine baller skal tændes og du skal lære at bruge dem til at bære dit bækken. Du lærer hvordan ballerne bliver den vigtigste motor når du skal løfte, bære, gå, løbe, stå.

Når du er i et individuelt træningsforløb får du øvelser med hjem så du kan træne lidt hver dag og du bliver undervist, i hvordan hverdagens bevægelser gøres, så du bliver stærk og stabil af dine hverdagsbevægelser – i stedet for slidt og overbelastet.

På holdene er der max. 5 deltagere og baby må gerne komme med.

Det er naturligt at tænke, at maven skal styrkes, når det er maven der buler ud. For at forstå hvorfor vi ikke – i første omgang – bruger direkte maveøvelser i vores genoptræning af adskilte mavemuskler skal vi omkring anatomien og fysiologien i vores kerne:

Vores kropskerne udgøres af bækkenbunden, mave, ryg og mellemgulv. Disse flader danner en trykkonsistent container – ligesom en ballon.

Vi udnytter bugtrykket – altså trykket i maven – når vi for eksempel skal løfte noget tungt: Vi spænder i mave, ryg og (forhåbentlig) bækkenbunden og holder vejret ved at presse luften nedad imod mellemgulvet og lukke af for udåndingen.

Når vi gør det, bliver kroppen stabil – og arme og ben kan arbejde bedre med at løfte det tunge der skal flyttes. I vores genoptræning af adskilte mavemuskler arbejder vi bl.a. ud fra dette princip: At kroppen skal være stabil når vi skal bruge den – og at den stabilitet udspringer fra bækkenbunden. Det lærer du meget mere om på holdet og til den individuelle vejledning.

Bækkenbunden er bunden af ballonen

Bækkenbunden, som danner bunden i ballonen, påvirker den inderste mavemuskel, forsiden af ballonen, direkte: Når bækkenbunden spændes, så aktiverer den den inderste mavemuskel (som hedder musculus transversus abdominis på latin) der igen virker som et indre korset på rygsøjlen. Det er også den muskel vi bruger, når vi gør maven mindre ved at trække den ind.

Der er altså et smart samarbejde imellem bækkenbunden og vores mavekorset. Og det bliver smartere endnu: Når transversus abdominis aktiveres fra bækkenbunden trækker den i linea alba – midtlinjebindevævet som det hele handler om – på en måde som får bindevævsfibrene til at omarrangere sig så de bliver stærkere.

Det betyder, at arkitekturen i linea alba gradvist ændrer sig. Den svage bolledejsstruktur, som gør maven udbulende, som gør, at man ser gravid ud selvom man ikke er det, ændrer sig til en stærk, smidig og spændstig trampolinstruktur.

Når du læser ovenstående kan det være, at der indfinder sig et konstant knib i bækkenbunden?  At du suger maven ind imod rygsøjlen? At du trækker vejret overfladisk?

STOP STOP STOP!

Træk vejret helt ned i maven – helt ned til bækkenbunden og slap af. Det er ikke meningen, at vi skal gå med en konstant spænding, hverken i maven eller i bækkenbunden. Vi skal bruge vores kerne dynamisk: Vi skal tænde for de stabiliserende muskler når vi skal bruge dem og de skal slappe af når de ikke skal noget. 

Vi bliver nød til, at være mavemodige: Træk vejret ned til maven, til bækkenbunden og til lænden, lad mave, bækkenbund og ryg udvide sig på indåndingen og naturligt trække sig ind igen når du ånder ud. Dine indre organer har brug for den bevægelse, under hver eneste vejrtrækning, livet ud.

Din vejrtrækning er en stærk medspiller: Mellemgulvet trykker ned og trækker lungerne med sig under indåndingen og løfter sig op igen under udåndingen hvor luften strømmer ud af lungerne. Når trykket stiger ovenfra vil maveorganerne og musklerne nedenfor mellemgulvet vige pladsen. Det betyder, at organerne synker ned og trykker på bækkenbunden som giver sig på indåndingen og løfter sig op fordi organerne rejser sig igen på udåndingen når mellemguld´vet søger opad.

Musklerne i maven og ryggen giver sig også på indåndingen ligesom alle led i ryg, bækken og brystkasse også følger vejrtrækningens rytmiske udvidelse og sammentrækning. Se ikke åndedrættet som en isoleret handling med det formål at få ilt i kroppen og kuldioxid ud. Det er en (meget væsentlig) del af opgaven – se åndedrættet som kroppens dans der ilter og renser kroppen, som bevæger og masserer led, muskler og organer og som, når åndedrættet er dybt, også afspænder dit nervesystem.

Rectus diastase

Forudsætningerne er, at du ved:

 • hvordan du skal stå, gå og sidde
 • hvordan du skal løfte op fra gulv og bære
 • hvordan du skal komme ind og ud af sengen
 • hvordan du skal træne for både at aflaste og stabilisere forsiden (og resten af kroppen)
 • hvilke øvelser du skal undgå (dem som strækker madfilmen)
 • hvilke stræk og udspændingsøvelser, der er relevante

Ting tager tid – ændring af vaner tager længere tid! Undervisningen er ikke 10 guldøvelser du skal udføre 10.000 gange – og wupti, så er maven flad og stram..

Symptom FAQ

De 5 symptomer på rectus diastase kan hver især genkendes på forskellige fysiske følelser og funktionalitet

Stress inkontinens

Når maven ikke er spændstig og støtter som den er designet til, kan de indre organer lægge sig mere ned over blæren som så får mindre plads til at udvide sig - og derfor får den tissetrang hurtigere end hvis der var masser af plads i bækkenet

Rygsmerter

Mave, bækkenbund og de dybe rygmuskler arbejder sammen i en velkoordineret symfoni eller dans når vi bevæger os. Når man har adskilte mavemuskler mangler én eller flere af instrumenterne. Det gør, at rygmusklerne står alene med at skulle stabilisere ryggen - og det er faktisk ikke nok.

Fordøjelsesproblemer

På samme måde som man kan opleve forøget tissetrang når man har adskilte mavemuskler, så kan tarmene også mangle støtte og løft opad når man har svag mave. Dette kan påvirke fordøjelsen så du kan opleve hård eller løs mave - eller en kombination af de to.

Stor mave

Det bindevæv, linea alba, som vi har i mavens midtlinje er normalt stærkt, spændstigt og reagerer på belastning ved at forsejle forsiden. Når det ikke virker vil mave miste sin  forsejling og bule ud.

Bækkengener

Bækkenet består af tre led. Disse stabiliseres og bevæges af bækkenbunden, mavemusklerne, ryggen og muskelhinderne - fascierne. Når led i den kæde ikke virker vil bækkenets led ikke få den samme støtte og styring og det kan give bækkensmerter.

Læs mindre LÆS OM SYMPTOMER

Individuel træning

Individuel genoptræning er for dig, der gerne vil arbejde med at samle dine adskilte mavemuskler, men ikke ønsker at gå på hold.

Rectus diastase – individuel genoptræning er en konsultation på 90 minutter, som indledes med en samtale om dig, så vi kan blive klogere på, hvorfor du har valgt at booke tid. Vi spørger ind til dine gener/udfordringer og din dagligdag. Formålet er at skabe et billede af dig og din situation, så vi kan hjælpe dig bedst muligt.

Få viden om rectus diastase

Du får viden om, hvad rectus diastase (adskilte mavemuskler) er. Vi måler din rectus diastase, og du lærer, hvordan du – med din kropsholdning og bevægelser i hverdagen – kan bruge dig selv nærende og understøttende i forhold til at samle dine adskilte mavemuskler. Holdningskorrektion og hverdagsbevægelser får du på video, så du altid kan arbejde videre med det derhjemme. Du får også viden om, hvilke bevægelser og øvelser, du skal undgå.

Vi arbejder desuden med, hvordan du stabiliserer din kropskerne gennem vejrtrækning kombineret med forspænding af din bækkenbund og dine inderste mavemuskler. Du lærer relevante stræk, der understøtter, at mavemusklerne kan samle sig – disse øvelser får du også på video.

Da genoptræning af en rectus diastase kan tage lang tid, anbefaler vi, at du vælger en opfølgning konsultation, så du kan følge din fremgang og holde motivationen.

Kontakt og betaling

Er du medlem af Sygeforsikringen “danmark” og har en henvisning fra egen læge, kan du få tilskud til at genoptræne din rectus diastase.

Du er velkommen til at ringe til klinikken på telefon 60 24 84 60, hvis du har spørgsmål til din rectus diastase eller behandlingen generelt. Du kan også sende en mail til kontakt@bjorengklinik.dk.

Klienter om deres forløb i BjørengKlinik

Siden jeg fik mit første barn for 9 år siden har min mave ikke kunnet blive flad. Til stor frustration. Det er nu helt ændret efter jeg har deltaget på et rectus diastase hold på Bjøreng klinik. Jeg havde aldrig troet det var muligt at blive strammet op i den grad. Men med Birgittes kyndige, pædagogiske og meget professionelle vejledning er det endelig lykkedes. Det var fantastisk at være på et så lille hold, med stor fokus på den enkelte.
Jeg kan kun anbefale alle, der kæmper med at få maven på plads igen, til at melde sig til et hold.


Vh. Martha Hindhede Hansesgaard, børn til 4 

Læs mindre LÆS MERE

"Rectus Diastase-holdet er noget af det bedste, jeg har gjort for min krop i lang tid, og jeg ville ønske, at jeg havde gjort det noget før.

Jeg synes, det har gjort en stor forskel at være med på et hold, (selvom jeg ikke har været så god til at lave øvelserne hjemme). Det giver god motivation.

Birgitte har været meget kompetent som underviser, og været god til at formidle, hvad det er, der sker i kroppen efter en graviditet – og ikke mindst, hvad der skal til for at gøre kroppen stærkere.

Og så har der altid været en rigtig god stemning på holdet. Så jeg synes, det har været et meget positivt forløb at følge din undervisning, og så kan jeg mærke på min egen krop, at jeg gør noget godt for den. Derfor har jeg også valgt at fortsætte til MammaPilates

 

Johanne, deltager på RD-programmet

Læs mindre LÆS MERE

Selvom jeg ikke har været der en del gange, så har det været noget af det bedste jeg har gjort for mig selv, at være på holdet hos dig.

Min krop var så træt, da jeg startede tilbage i september, og jeg havde slet ikke kontakt med min krop efter graviditet og fødsel, samt lændesmerter hver eneste dag.

Du har hjulpet mig tilbage til at føle min krop og forstå den endnu bedre end før. Min krop er ikke længere træt, og jeg har slet ingen lændesmerter mere. Selvom mine mavemuskler ikke er samlet endnu, føler jeg mig endnu tættere på målet på grund af din hjælp.

Så fedt med hjemmetræningsvideoerne, som er nemme at gå til! Derudover er det bare rart at komme på klinikken, og så nemt at have baby med.

Vil helt sikkert anbefale dig til andre! Tak for nogle hyggelige, hårde og lærerige timer hos dig!

 

Camilla, mor til én

Læs mindre LÆS MERE

Hvordan ved jeg at jeg har rectus diastase?

Du har en udbulende mave – det kan ligne, at du er gravid.

Du kan få fingrene ned i et “hul” i maven, når du ligger på ryggen og løfter hovedet.

Maven spidser til, når du for eksempel laver maverulninger.

Er du i tvivl så kontakt os, så skal vi hjælpe dig med at vurdere

Du kan teste din mave som vi gør det på dette billede. Her løfter du dit hoved op imens du mærker på mavemidtlinjen. Hvis du kan komme ned med fingrene imellem mavemusklerne og det føles blødt eller “bolledejsagtigt” kan det være at du har en rectus diastase. Husk, at denne test først er relevant 8-12 uger efter din fødsel – vi har alle delte mavemuskler i tiden efter fødslen

Rectus diastase selvundersøgelse

Vidste du?

At den største spontane heling af bindevævet er størst 1 – 8 uger efter fødslen?

At helingen fortsætter op til 12 måneder efter fødslen? Også selvom du ikke træner?

At 32 % af de kvinder, der har født, fortsat har en rectus diastase 12 måneder efter deres fødsel?

Hvad er Rectus Diastase?

Rectus diastase – også kendt som adskilte mavemuskler – er en unaturlig separation af de lige mavemuskler.

Det er vigtigt at bemærke, at du godt kan have stor afstand mellem dine mavemuskler og samtidig være stærk.

Når man måler en rectus diastase, er det nemlig ikke alene afstanden mellem mavemusklerne, der er afgørende. Det er i højere grad kvaliteten af bindevævet – altså om vævet er stærkt i dybden – der har betydning for, om du har adskilte mavemuskler.

En rectus diastase opstår, når mavemusklerne på hver side af midtlinjen adskiller sig. Det sker i det midtlinjebindevæv der forløber fra kønsbenet og op til brystbenet. Bindevævet kaldes linea alba, “den hvide linje”.

Mavemusklerne er par – samme muskel på hver side af midtlinjen. Ligesom hver arm har en bicepsmuskel har kropskernen to af hver mavemuskel. Mavemusklerne hæfter sig fast på de nederste ribben, hoftekammen, lænden og linea alba. 

Rectus diastase

Når baby presser musklerne udad

Under graviditeten påvirkes bindevævet af hormoner, som blødgør det – så det giver sig i bredden, når baby i maven fylder og presser indefra. Efter graviditeten er presset indefra og de fleste hormoner væk, og det får bindevævet til at trække sig sammen af sig selv. Derved samles de to mavemuskelpar imod hinanden, fordi linea alba spontant trækker sig sammen i bredden igen. Når det ikke sker, vil mavemusklerne stadig have en for stor afstand eller dybde. Det sker fordi linea alba ikke er et stærkt, opspændt sejl – men snarere en dyb og blød hængekøje.

Fysiologisk sker der det i linea alba ved en rectus diastase, at bindevævsfibrene i linea alba arrangerer sig kaotisk. Dette gør, at vævet ikke er stærkt og elastisk, men slapt og løst. Bindevævsfibrene i en stærk og velfungerende linea alba er arrangeret velordnet i tværgående retning, altså fra side til side.

Giv mavemusklerne et anker

Når du træner for at få en stærk mave og krop hos os i BjørengKlinik får du undervisning i øvelser og bevægelser der stimulerer bindevævsfibrene i linea alba til at ændre arkitektur så de de bliver stærke og kan danne et solidt og smidigt anker for mavemusklerne.

Ofte stillede spørgsmål

Alle har rectus diastase efter fødslen. Den største spontane heling sker de første 8 uger efter fødslen. Efter de 8 uger vil du kunne teste om der stadig er en stor dybde imellem mavemusklerne. Du kan se video af hvordan du kan teste dig selv længere oppe på siden.

Helingen fortsætter op til 12 måneder efter fødslen. Derudover kan du forvente et hop i effekt af træning 3 måneder efter ammestop da det relaxinhormon der er i kroppen, og som afslapper bindevævet, da er helt ude af kroppen.

32 % af de kvinder, der har født, fortsat har en rectus diastase 12 måneder efter deres fødsel.

Der findes (desværre) ikke én enkelt øvelse, der kan samle mavemusklerne. Ophelingen af linea alba sker igennem påvirkning fra alle dine bevægelser, måden du bruger din bækkenbund på, måden du trækker vejret på, hvor smidig eller usmidig du er, hvor stærk og stabil du er. Derfor er det helt individuelt, hvad der skal til for at samle maven og øvelserne og strækkene vil forandre sig i takt med, at du bliver stærkere og mere smidig og stabil.

 • Der er to scenarier hvor operation for adskilte mavemuskler er relevant: 

1: Hvis det ikke er muligt at skabe tension (spænding) i linea alba igennem aktivering af bækkenbunden og den inderste mavemuskel efter at have trænet det i 4-6 uger. Da er der ikke noget at bygge videre på og genoptræning vil ikke være mulig.

2: Hvis du har trænet med at samle din rectus diastase ud fra principperne om, at inddrage vejrtrækning, bækkenbund, optimal kropspositionering, gode hverdagsbevægelser og smidiggørelse af kroppen i 1 år og du fortsat har en diastase, er operation relevant. 

Den træning du har arbejdet med for at samle diastasen inden operationen er værdifuld, fordi din krop bærer sig selv bedre og du er i form til at blive opereret. Vi kan sammenligne det med, at man også laver knætræning FØR en knæoperation – ikke kun efter. 

Træning før operation for rectus diastase vil ændre trykfordelingen i din kropskerne, således at det tryk der har været på mavens midtlinje ikke er der længere. Efter en operation vil maven arbejde bedre og fordele kraften fra arme og ben optimalt fordi du har trænet det inden.

Relevante behandlingstilbud til dig med rectus diastase

I BjørengKlinik har vi flere relevante behandlingstilbud til dig, der har adskilte mavemuskler.

Gratis RD Tjek

Få et 15 minutters gratis RD-tjek, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har rectus diastase efter din graviditet og fødsel.

Individuel genoptræning

Specialiseret genoptræning og vejledning til dig, der gerne vil samle adskilte mavemuskler og få 1:1 træning.

Barselspilates

Træning styrker kroppen efter en fødsel. Du kan træne sammen med din baby på en god og effektiv måde

Mænd og rectus diastase

Mænd kan også have rectus diastase. Diastasen kan opstå igennem træning af mavemusklerne, hvor de ydre mavemuskler trænes ensidigt med en teknik der ikke stabiliserer kroppen indefra. Diastase hos mænd kan også skabes af for højt tryk indvendigt i maven. Hos mænd er det fedt, altså den klassiske “ølmave” der trykker på maven indefra og får linea alba til at give efter for presset.

I et personligt træningsforløb hos os vil du som mand lære at træne, så din mave bliver styrket og stabil indefra, du vil lære hvordan du bruger kroppen bedre i hverdagen, så de bevægelser du udfører dag ind og dag ud understøtter, at mavemusklerne og midtlinjen fungerer bedst muligt.

Vil du arbejde med din mor-krop på Sjælland?

“Vil du gerne arbejde med din morkrop og bor du på Sjælland – så anbefaler vi at du opsøger Elin Solheim: HER

Send os en besked, så kontakter vi dig hurtigst muligt

Kontakt os

Ved indsendelse af formularen accepterer jeg at BjørengKlinik kontakter mig pr. mail eller telefon