Rectus Diastase (adskilte mavemuskler/udbulende mave)

Maven der bare ikke kan trænes flad

– Har du en mave der spidser til, når du laver maveøvelser?rectus-diastase-ikon-2

– Har du været gravid, er tilbage ved din normale vægt, men maven ser stadig gravid ud?

– Er det 30 år siden du har født, og maven buler stadig ud?

– Er du mand og er blød i midten af maven, selv om du spænder dine mave muskler?

Så har du med stor sandsynlighed rectus diastase.

Du kan træne individuel Rectus Diastase Genoptræning eller på vores hold:

Find dit Rectus Diastase-hold her

Rectus Diastase-holdet er noget af det bedste, jeg har gjort for min krop i lang tid, og jeg ville ønske, at jeg havde gjort det noget før.

Jeg synes, det har gjort en stor forskel at være med på et hold, (selvom jeg ikke har været så god til at lave øvelserne hjemme). Det giver en god motivation.

Birgitte har været meget kompetent som underviser, og været god til at formidle, hvad det er, der sker i kroppen efter en graviditet – og ikke mindst, hvad der skal til for at gøre kroppen stærkere.

Og så har der altid været en rigtig god stemning på holdet. Så jeg synes, det har været et meget positivt forløb at følge din undervisning, og så kan jeg mærke på min egen krop, at jeg gør noget godt for den. Derfor har jeg også valgt at fortsætte til Mamma pilates.

Johanne, deltager på Rectus Diastase, efterår 2017 

Selvom jeg ikke har været der en del gange, så har det været noget af det bedste jeg har gjort for mig selv, at være på holdet hos dig.

Min krop var så træt, da jeg startede tilbage i september, og jeg havde slet ikke kontakt med min krop efter graviditet og fødsel, samt lændesmerter hver eneste dag.

Du har hjulpet mig tilbage til at føle min krop og forstå den endnu bedre end før. Min krop er ikke længere træt, og jeg har slet ingen lændesmerter mere. Selvom mine mavemuskler ikke er samlet endnu, føler jeg mig endnu tættere på målet på grund af din hjælp.

Så fedt med hjemmetræningsvideoerne, som er nemme at gå til! Derudover er det bare rart at komme på klinikken, og så nemt at have baby med.

Vil helt sikkert anbefale dig til andre! Tak for nogle hyggelige, hårde og lærerige timer hos dig!

Camilla er mor til et barn

Rectus Diastase er en tilstand som kan ses hos unge og gamle, kvinder og mænd, tykke og tynde. Maven buler ud, fordi mavemusklerne ikke er samlet sammen i midten af maven.

Både kvinder og mænd kan få træning og vejledning hos os – holdundervisningen er tilrettelagt for kvinder.

Se hvordan du tester dig selv for diastase:

Anatomien

Vores mavemuskler består af 4 lag: Yderst “vaskebrættet”, rectus abdominis. Denne muskel bøjer ryggen forover – det er den vi laver mavebøjninger med. Så har vi de ydre skrå mavemuskler, obliques externus, som løber skråt fra de nederste ribben til midten af maven. De “fortøjrer” ribbenene (og derved rygsøjlen, da ribbenene sidder fast på rygsøjlen). De medvirker til at rotere overkroppen sammen med: de indre skrå mavemuskler, obliques internus, som forløber fra hoftekammene og ind til midten af maven. Sidst har vi den indre tværgående mavemuskel, transversus abdominis.Rectus diastase ikon

Nøglen til det hele!

Transversus abdominis bevæger ikke kroppen, den stabiliserer – og er helt central i arbejdet med at få en stærk, stabil mave. Når den trækker sig sammen fungerer den som et korset: den forløber fra lænden, omkring maven til lænden med vandrette muskelfibre. Det er den muskel, vi bevidst bruger, når vi skal have et par stramme bukser på – vi trækker maven ind med den. Den aktiveres lige så snart vi bevæger kroppen – om det så er lillefingeren vi løfter, aktiveres den inderste mavemuskel pr refleks.

Alle 4 lag mavemuskler hæfter sig på en tynd linje af bindevæv som løber fra brystbenet og ned til kønsbenet. Under en graviditet blødgøres bindevævet, så mavemusklerne kan trække sig til side (som et teatertæppe), så der bliver plads til den gravide mave.

Hvorfor trækker min mave sig ikke ind igen efter min fødsel?

Efter fødslen begynder bindevævet gradvist at samle sig – og fører derved mavemusklerne sammen på midten igen. Afhængig af bindevævets kvalitet (bindevæv er forskelligt fra person til person – ligesom hårfarven) og, hvor stor maven var under graviditeten, trækker maven sig mere eller mindre ind spontant. For dem, som stadig efter 6 uger ser lige så gravide ud som før de fødte,  har bindevævet ikke formået at samle sig: forestil dig det som madfilm, der bliver strakt (bare rolig, det skal nok holde). Inde bag madfilmen ligger dine organer – som før blev holdt inde af mavemusklerne – nu buler de mere ud, fordi den væg, der holder dem, ikke er så stærk (tyndt bindevæv versus muskulatur). De kontinuerlige stræk af “madfilmen”, som sker hele tiden, hver dag – under løft, bæring, rækken ud osv. er med til at vedligeholde løsheden i bindevævet – det får ikke ro til at samle sig.

Hvilke gener kan det medføre?

Stor mave, der ikke kan trækkes ind

Stress inkontinens

Fordøjelsesproblemer

Rygsmerter

Bækkengener

Når organerne ikke bliver holdt inde og oppe af muskelvæggen i maven, vil de synke længere ned – det kan påvirke tarmene og give fordøjelsesproblemer, og organerne vil også trykke på blæren, og det kan give inkontinens. Da mavemusklerne er med til at stabilisere ryggen og bækkenet, kan en rectus diastase også give ryg- og bækkenproblemer. Og udover det, så kan det være ret irriterende at have en gravid mave uden at være gravid!

Hvordan trænes maven ind? (og kan det lade sig gøre?)lokale6

Maven kan trænes ind (eller samles) – tilstanden er meget individuel og afhængig af din alder, dit bindevæv, din træningstilstand, hvor langt mavemusklerne er separerede. Men maven kan trænes sammen – mere eller mindre. Du skal indstille dig på 30 minutters daglig træning og holdtræning eller individuel undervisning minimum 60-75 minutter om ugen. Det handler om at styrke den inderste mavemuskel og afstresse det tynde bindevæv (husholdningsfilmen).

Selve styrke- og stabilitetstræningen i undervisningen tager udgangspunkt i STOTT Pilates principperne, hvor også vejrtrækningen spiller en vigtig rolle.

Træningen består af specifikke stabiliseringsøvelser for mavemusklerne – og i særdeleshed også for resten af kroppen. Det er en helhed, der skal behandles – ikke kun en linje på forsiden. Aflastningen af husholdningsfilmen sker ved gode bevægelser, når du rejser og sætter dig, kommer op af sengen og løfter.

Vi arbejder med at tage på en mental rejse ind i kroppen – du skal mærke og fornemme dit bækken, din mave, eventuelle ar. Når du har en klar forbindelse fra hjernen til de kropsområder vi arbejder med, kan du arbejde meget mere effektivt, fordi der ikke er knuder på de strømførende ledninger (nerverne fra hjernen til musklerne og leddene). Du skal arbejde med måden du står og går på. I det hele taget skal du forholde dig til måden, du bevæger dig på i din hverdag – igennem gode, stabile og afbalancerede bevægelser styrker og stabiliserer du også din forside.

Holdforløbet strækker sig over 12 uger. Din diastase tager op til 2 år om at samle sig – under de rigtige forudsætninger.

Forudsætningerne er, at du ved:

  • hvordan du skal stå, gå og sidde
  • hvordan du skal løfte op fra gulv og bære
  • hvordan du skal komme ind og ud af sengen
  • hvordan du skal træne for både at aflaste og stabilisere forsiden (og resten af kroppen)
  • hvilke øvelser du skal undgå (dem som strækker madfilmen)
  • hvilke stræk og udspændingsøvelser, der er relevante

Ting tager tid – ændring af vaner tager længere tid! Undervisningen er ikke 10 guldøvelser du skal udføre 10.000 gange – og wupti, så er maven flad og stram..

Som noget nyt har vi oprettet Rectus Diastase Basis, der er et kort forløb på 4 x 90 minutter. Det er startskuddet for dig til at ændre vaner, så du gradvist oplever, hvordan din mave – og resten af din krop – bliver stærk.

Find dit Rectus Diastase hold

Undervisningen viser vejen til, hvor du bruger din krop stærkt og nærende hver dag – ikke kun, når du træner selv og er til holdundervisning, hverdagens gøremål er også dit træningscenter, og det er alle de bevægelser, du gør hver dag som, sammen med træningsøvelserne du får, aflaster, styrker, stabiliserer og samler din forside.

Siden jeg fik mit første barn for 9 år siden har min mave ikke kunnet blive flad. Til stor frustration. Det er nu helt ændret efter jeg har deltaget på et rectus diastase hold på Bjøreng klinik. Jeg havde aldrig troet det var muligt at blive strammet op i den grad. Men med Birgittes kyndige, pædagogiske og meget professionelle vejledning er det endelig lykkedes. Det var fantastisk at være på et så lille hold, med stor fokus på den enkelte.
Jeg kan kun anbefale alle, der kæmper med at få maven på plads igen, til at melde sig til et hold.
Vh. Martha Hindhede Hansesgaard (Marta har født 4 børn)

Hvordan ved jeg, at jeg har en rectus diastase?

Du har en udbulende mave – det kan ligne, at du er gravid.

Du kan få fingrene ned i et “hul” i maven, når du ligger på ryggen og løfter hovedet.

Maven spidser til, når du for eksempel laver maverulninger.

Billedkilde

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Kontakt os

Send os en besked med dit spørgsmål; så kontakter vi dig hurtigst muligt.