En beretning om arvævsbehandling: Fra invaliderende smerter til øget livskvalitet

For et års tid siden blev klinikkens sygeplejerske Bitten kontaktet af en frustreret mor. Hendes datter Lisa på 24 år har været præget af voldsomme smerter, siden hun var 18 år på grund af arvæv i ryggen. Smerterne er så voldsomme og invaliderende, at Lisa er blevet sygemeldt, og hun har i flere år været isoleret i sin lejlighed på grund af smerter. Hun kan ikke arbejde eller studere, og hun kan kun gå meget korte ture, hvis hun overhovedet kommer ud. 

Da Lisas mor ringer til klinikken, er status den, at Lisa har fået besked fra det offentlige sundhedsvæsen om, at det eneste, de kan gøre for at lindre hendes smerter, er at øge den daglige dosis af smertestillende medicin – som i forvejen er høj. Ellers er der ingen udsigt til bedring.

Lisas mor henvender sig derfor til Bitten i håb om, at vi kan lindre Lisas smerter med arvævsbehandling. Hun har fundet BjørengKlinik via en søgning på nettet, og ugen efter tager Lisa og hendes mor den lange vej fra Aalborg til Aarhus til en 1. konsultation med Bitten og Christina.

Det første møde

Bitten og Christina er begge sygeplejersker med hver deres faglige specialer. Bitten har flere års erfaring med manuel arvævsbehandling, mens Christina har videreuddannet sig som akupunktør.

De tager begge imod Lisa og hendes mor, da de ankommer til klinikken. Bitten starter med at spørge ind til Lisas sygdomsforløb, og Lisa fortæller, at hun en dag i november 2015 fik stærke rygsmerter, som der ikke umiddelbart kunne findes en forklaring på. Efter en operation i lænden plages hun stadig af smerter – nu både i ryggen og på huden – og hun får diagnosen nervesmerter. Tre år efter den første operation, har hun stadig rygsmerter, og hun bliver opereret igen – denne gang mod skoliose. Det hjælper lidt. Nu er det kun smerterne på huden, der er tilbage. I et forsøg på at reducere disse, får hun indopereret elektroder mod smerterne, hvilket ikke har nogen effekt – tværtimod giver det kun mere arvæv i ryggen.

Da Bitten og Christina møder Lisa første gang er det tydeligt, at hun er meget påvirket af sine smerter og de mange behandlingsforløb, hun har været igennem. Hun har blandt andet forsøgt sig med massage, akupunktur, smerteskole og gruppeterapi, som kun har haft meget kortvarig og begrænset effekt. 

Af samme grund er Lisas forventninger til behandlingsforløbet hos os ikke stort, men det er håbet til gengæld. Da Bitten spørger hende, hvad der er vigtigst for hende at få ud af et behandlingsforløb hos os, svarer hun, at hun håber på at få mere overskud og bedre humør. Og derefter færre smerter. 

Den første konsultation bruger Bitten og Christina på at stille Lisa en masse spørgsmål og danne sig et overblik over hendes arvæv og hendes situation, men også på at zoome ud og kigge på Lisas samlede fysiske og mentale billede. 

Efter konsultationen fortæller de Lisa, at de vurderer, at de kan hjælpe med at lindre hendes smerter, men at der ikke er tale om et quickfix, men derimod om et længere behandlingsforløb. Hun får sin første akupunkturbehandling, og Bitten og Christina lover at vende tilbage ugen efter med en samlet anbefaling til en behandlingsplan. 

På baggrund af det behandlingsforløb, de efterfølgende skitserer for Lisa og hendes mor, vælger Lisa at opstarte et forløb i klinikken. 

Lisa fortæller om sine forhåbninger til forløbet:

“Jeg håbede på, jeg havde fundet noget, der endeligt kunne virke efter så mange år, hvor det kun var blevet værre. Jeg ville prøve noget andet et andet sted og se, om jeg kunne få det bedre både smertemæssigt og få mere overskud.”

Et behandlingsforløb opstartes

Lisa skal de følgende 10 uger kommer til behandling i klinikken hver uge, hvor hun vil modtage kombinationsbehandling bestående af en times manuel arvævsbehandling hos Bitten efterfulgt af en times akupunktur og cupping hos Christina.

Efter disse 10 uger vil de sammen vurdere effekten af behandlingen og udfærdige en videre plan. 

Hver mandag kommer Lisa og hendes mor til Aarhus. Bitten behandler Lisas arvæv med manuel arvævsbehandling med fokus på stræk og massage af vævet for at øge smidigheden og blodcirkulationen og opnå en ny opheling i arvævsområdet. Desuden behandler hun med laser for at øge cirkulationen i og omkring arvævet samt for at lindre irriteret væv.

Derudover fokuserer Bitten på at arbejde med den forstyrrede følesans, Lisa har på størstedel af ryggen. Lisa bliver blandt andet blevet instrueret i at behandle sig selv med senibilitetsøvelser og blid tørbørstning af hele ryggen. 

Bitten fortæller om sine overvejelser i forhold til at give Lisa øvelser mellem behandlingerne: 

“Da Lisa var voldsomt smertepræget og havde meget lidt overskud, var min umiddelbare vurdering, at jeg ikke skulle anbefale Lisa hjemmestærk og selvbehandlingsteknikker, men i stedet give Lisa ro til blot at modtage behandling og lindring i de 10 aftalte behandlingsuger. Lisas overskud og lindring voksede dog hurtigere, end jeg havde turdet håbe på fra behandling til behandling, hvilket også betød, at jeg kunne give Lisa instruktion i selvbehandling. Lisa kom hurtigt ind i en rigtig god spiral, hvor hun mellem behandlingerne fik øget overskud til at lave en masse selvbehandling, hvilket gjorde effekten af behandlingsforløbet større, end jeg havde forventet på kun 10 uger.”  

Akupunktur, Gua Sha og værdien af morgenmad

Efter at have tilbragt en time i hænderne på Bitten overtager Christina. Hun giver Lisa akupunktur, cupping og Gua Sha som en del af arvævsbehandlingen. Akupunkturen har til formål at lindre Lisas smerter og berolige hendes nervesystem, så hun kan trappe ned i medicin uden at få bivirkninger. Desuden får hun cupping på og omkring arret for at løsne op og skabe cirkulation samt Gua Sha i nakken og på den øvre del af ryggen for at bevæge og løsne op for spændinger. 

Christina fortæller:

“Cupping og Gua Sha er super metoder til at bevæge og løse op for gamle stagnationer. Der er tale om en ret mild behandling til at starte med, da Lisas krop skal bygges op. Lisa bruger nu selv Gua Sha hjemme som en del af sin egen behandling. Desuden har vi fokuseret på Lisas kost, og Lisa er begyndt at spise morgenmad. Det er så vigtigt, at kroppen får det, den har brug for – især når den skal hele. Dertil er det i kosten, energien skal øges fra.”

Et behandlingsforløb er slut

Og pludselig er de 10 uger gået, og det er tid til at gøre status. 

Om terapeuternes forventninger til behandlingsforløbet fortæller Bitten: 

“Vi havde en forventning om, at vi godt kunne få Lisa ned i smertestillende medicin, men sandsynligvis ikke helt ud på de ti behandlinger. Dertil havde vi en forventning om, at Lisa ville få behov for mere behandling – også som vedligeholdende behandling. Og så ville resultatet også afhænge af, hvor motiveret hun ville være i forhold til at følge de råd, hun fik om hjemmebehandling. Og der har hun virkelig været ihærdig og gjort en stor indsats selv.”

Og der er ingen tvivl om, at fremskridtene har været store. Hvor Lisa før kun kunne gå meget korte ture, går hun nu dagligt en længere tur på op til tre kilometer. Hun kan lege med sin hund i haven og laver dagligt sit træningsprogram hjemme i stuen. Og hun har endda været i Aalborg for at shoppe og på tur i Botanisk Have. 

Desuden har det været muligt for Lisa at trappe ned i smertestillende medicin, og også hendes humør er blevet markant bedre. Tidligere følte hun ikke noget overskud og blev let vred. I dag kan hun langt bedre regulere sit humør og mærke sig selv, og hun er begyndt at have drømme om og ønsker til fremtiden.

Hvad skal der ske nu?

Lisa har fundet en behandler i sit nærområde, så hun ikke skal ud på den lange tur hver uge. Men en gang om måneden tager Lisa og hendes mor til Aarhus for at vedligeholde behandlingen og sikre, at der fortsat sker fremskridt.

Da Lisa bliver spurgt, hvordan forløbet i klinikken har været, svarer hun:

“Jeg føler mig virkelig velkommen i klinikken. Jeg føler mig tryg og føler, de vil gøre alt, de kan, for at hjælpe mig videre. Jeg går altid fra klinikken med et smil og færre smerter. Går også altid fra klinikken og føler mig sej, fordi jeg får ros for alt det, jeg også selv gør – at jeg bliver set som én, der har muligheder, frem for alt det, jeg ikke kan endnu.” 

Da vi spørger Lisa, hvordan hun har det i dag, siger hun:

“Jeg kan nærmest ikke genkende mig selv, jeg er bare et helt andet sted nu. Her tre måneder senere er jeg blevet håndboldtræner for nogle u9 piger, hvor jeg er med og klarer det rigtig godt. Så starter jeg også i praktik i en lokal børnehave, hvor jeg virkelig glæder mig til at se, hvor meget min krop kan klare nu. Jeg tænker fremad frem for lige nu og her, fordi før kunne jeg ikke planlægge mere end en dag frem, fordi mine smerter blev værre ud af ingenting.” 

Hvad har været den største forandring?

“Vel bare at jeg faktisk kunne få det bedre, det havde jeg sådan set opgivet efter næsten syv år med konstante livsødelæggende smerter. Jeg har overskud til at begynde at få lyst på livet, studie, fritid, et fuldt liv, hvor smerter ikke bestemmer, hvad jeg laver.” 

Er der noget, der har overrasket dig ved forløbet?

“Hvor hurtigt jeg ville få effekt af behandlingen, og mit liv ville blive bedre. Hvor meget bedre mit liv også kunne blive efter så lang tid med indædte smerter i ryggen og huden.” 

Hvordan har du oplevet at komme hos Bitten og Christina?

“Jeg har kun oplevet en masse omsorg fra deres side. Jeg har virkelig følt mig velkommen og tilrette, når jeg har været til behandling. Samt den ros jeg har fået for min egen del af udviklingen med de ting, jeg har lavet hjemme, selvom jeg måske ikke er den bedste til at tage imod ros.” 

Bitten opsummerer behandlingsforløbet med roser til Lisa. Hun afslutter med ordene:

“Det er ret fantastisk at følge Lisas fremskridt. Hun har virkelig selv været aktiv, og vi er imponerede over, hvor vedholdende hun har været i forhold til sine hjemmeøvelser. Lisas mor fortjener virkelig også anerkendelse for ikke at give op og finde en anden vej for Lisa. Og deres egen læge som har støttet op om forløbet i BjørengKlinik.”

Lisa før og nu

Aktivitetsniveau

Før:

  • Max distance: 5 minutters gåtur til indkøb
  • Flere dage bliver hun hjemme 

Status efter 10 ugers behandling: 

  • Daglige gåture mellem 1,5 – 3,5 km
  • Laver dagligt øvelser/træningsprogram 
  • Leger med hunden i haven
  • Har været i Ålborg og shoppe
  • Har været på tur i Botanisk have 

Medicin:

Før: 

  • Fast smertestillende medicin + ekstra ved behov
  • Tog mellem 3 – 5 ekstra smertestillende piller om dagen

Status efter behandling: 

  • Samme faste smertestillende medicin
  • Reduceret ekstra smertestillende til 0 – 3 ekstra piller dagligt
  • Samt ønske om nu også at trappe ned i fast smertestillende

Psykisk:

Før: 

  • Beskriver selv, at hun ikke føler noget overskud og let bliver vred 

Status efter behandling: 

  • Øget lyst til aktiviteter
  • Begyndende drømme for fremtiden
  • Meget langt imellem, at Lisa oplever stærk vrede
  • Kan nu selv bedre mærke/regulere sit humør og mærke sig selv

Send os en besked, så kontakter vi dig hurtigst muligt

Kontakt os

Ved indsendelse af formularen accepterer jeg at BjørengKlinik kontakter mig pr. mail eller telefon