Alt om menstruation

Læs alt om menstruation, gener, smerter og behandling. Vi er specialiserede i at hjælpe dig med cyklusrelaterede problemer.

Menstruation vedrører kvinder i mange aldre, hvad end man er teenager, i den fertile alder eller i overgangsalder. Således er menstruation en del af livet fra 11-12 års alderen og helt op til midt i 50’erne. Nogle døjer med smerter, andre med konsistens, hyppighed og lugt. Hos kvinder som ønsker sig at være gravide, fylder menstruation eller mangel på samme også meget. På siden her kan du læse om menstruation og finde viden om alt fra cyklus til smerter og overgangsalder.

Du kan også læse om træning mod smerter, symptomer og gener.

Redskaber, menstruation, Bjøreng Klinik

Menstruationscyklus

Din menstruationscyklus indeholder en værdifuld information om din generelle helbredstilstand. Den fungerer som en vigtig kommunikator mellem din krop og dit sind og giver dig en indsigt i, hvordan du trives. Desværre er der mange af os, der ikke er blevet oplyst om, hvordan en normal og sund cyklus ser ud. Derfor kan det være svært at opdage, hvis der er noget galt. Faktisk er der 10% af kvinder der menstruerer, som har så kraftig en smerte, at det kræver en månedlig sygedag. Der er mange kvinder der fejlagtigt tror, at menstruationssmerter og kraftig blødning er normale og noget man skal lære at leve med. Heldigvis, er dette ikke tilfældet. Kraftige menstruationssmerter er ikke noget du skal have. PUNKTUM

Menstruation

Læs om alt fra smerter til konsistens og fertilitet

Første menstruation

Hvis man har en livmoder, kommer du ikke udenom at få menstruation. Men i hvilken alder den kommer første gang, kan være svær at forudse.

Når kroppen går fra at være en børnekrop til en voksenkrop, er det første ord man skal kende: puberteten. For uden den, er der ingen menstruation. Under puberteten gennemgår kroppen en hel del ændringer.

Der findes tegn man kan kigge efter

Man kan desværre ikke spørge sine hormoner: ”hvornår kommer min menstruation?”. Men der er tegn, man kan kigge efter:

 • Man får udflåd
 • Brysterne har vokset
 • Mavepine og oppustethed
 • Vægtstigning
 • Bumser
 • Svedlugt

Men hvad er det der sker i kroppen, når den første menstruation melder sin ankomst? Det korte svar er hormoner. Hormoner er et kemisk stof der dannes i forskellige kirtler, og påvirker hvornår ens menstruation begynder. De sender et signal om, at nu er det tid til ægløsning!

Den gennemsnitlige alder for ens første menstruation er et sted mellem 11 og 14 år. Men – sådan som kroppen fungerer med næsten alt, kan den lige så let komme når du er 9 eller efter du er fyldt 16 år.

Varighed og pletblødning

Kvinders menstruationscyklus varer normalt omkring 28 dage, men variationer mellem 21 og 35 dage betragtes som normale.

De fleste kvinder oplever menstruationsblødning i omkring 4-5 dage, selvom nogle kun bløder i 3 dage. Andre kan opleve blødning i op til 7 dage. Alle disse varigheder anses for at være inde for det normalt område. Hvis du imidlertid oplever kortere eller længere blødning end dette, kan det være et tegn på ubalance i kroppen.

Den første dag i din menstruationscyklus, er den hvor du begynder at bløde. Pletblødninger, der kun er lette og sporadiske, betragtes normalt ikke som en del af menstruationen. Hvis du oplever dem, kan det være et tegn på, at der er noget, som ikke er i balance.

Hos Bjøreng klinik synes vi, at det virkelig er tankevækkende, at kvinder i cirka 35 år af deres liv, oplever menstruationscyklusser. Samlet set betyder det, at de bruger omkring 6 år af deres liv på at have menstruation og endnu 6 år på at befinde sig i den præmenstruelle periode, som for cirka 75% af alle danske kvinder kan være fyldt med gener.

Mange kvinder føler sig dårlige, uoplagte og måske endda ulækre under menstruation og i tiden op til. Det er således 12 år af deres liv, hvor de går rundt og har det dårligt. Det er VIRKELIG mange år! Derfor er det på sin plads at undersøge hvordan vi som kvinder kan få det bedste ud af dette 12 år i vores liv.

Tager du for givet, at det gør ondt at have menstruation?

Det skal du ikke. Vi kan gøre rigtig meget for de fleste kvinder og unge piger med menstruationssmerter. Ad naturlig vej vel at mærke.
 
Med akupunktur, fysioterapi, terapilaser, massage og træningsterapi arbejder vi med behandling af:
 
– Menstruationssmerter
– Smerter ved ægløsning
– Endometriose
– Adenomyose
 
Dine terapeuter er specialiserede fysioterapeuter som hjælper dig med individuelt tilrettelagt behandling. Book fysioterapi eller akupunktur og derefter tilrettelægger vi dit forløb ud fra hvilke gener du har.
 
Pilates

Vil du træne for et godt underliv?

Øg kontakten til dit underliv med Godt Underliv træning. Træningen er for dig der har smerter, spændinger eller som ønsker at styrke din fertilitet.

Menstruationssmerter/ stærke menstruationssmerter

Er du en af de kvinder der døjer med menstruationssmerter? Hvis ja, er du langt fra alene.

Mange vokser op med, at sådan er det at kvinde. Og hvor er det ærgerligt! Lad os klargøre én ting: menstruation bør ikke være smertefuldt! Hvis du oplever smerter, er der en grund og der er mulighed for at lindre dem!

Hvis du er en af de kvinder der lider af generelle menstruationssmerter, får du her 3 afgørende trin for at lindre dine smerter:

 • Kend den bagvedliggende årsag – og få målrettet behandling mod den
 • Korrekt medicinindtag
 • Bevægelse som lindring

Kend årsagen til dine smerter

Det er vigtigt at prioritere din krops velbefindende og finde årsagen til dine smerter. Ved at identificere årsagen til dine smerter, kan du opnå bedre resultater med lindring – og måske endda opnå fuldstændig smertefrihed. Der er også mulighed for at årsagen til dine smerter kan behandles, inden du begynder at bruge medicin som smertestillende, p-piller, hormonspiral eller lignende for at behandle symptomerne. Der er også chance for, at der findes andre medicinske præparater, der kunne være mere velegnede til at håndtere netop dine symptomer.

Menstruationssmerter kan deles op i 2 årsagsgrupper: primære- og sekundære menstruationssmerter. Lad os blive klogere på, hvad forskellen er.

Bevægelse i livmoderen igennem menstruationscyklussen

Under menstruationen gennemfører livmoderen bølgende bevægelser, der bevæger sig nedad mod skeden. Dette sker for at lette frigivelsen af livmoderslimhinden fra livmoderen og ud gennem skeden.

I ægløsningsfasen udfører livmoderen også bølgende bevægelser, men denne gang rettet opad mod toppen af livmoderen og hen mod æggelederne. Formålet med disse bevægelser er at bistå eventuelle sædceller i deres rejse mod ægget. Selvom sædcellerne kan være hurtige og energiske, mangler de en naturlig retningsfornemmelse. Derfor er det afgørende, at livmoderen guider sædcellerne i den rette retning med sine opadgående, bølgende bevægelser.

Efter ægløsningen bliver livmoderens bevægelser svagt bølgende, men nu uden en specifik retning. Denne bevægelse tjener sandsynligvis formålet at opretholde en optimal blodgennemstrømning og iltning i livmoderen. Dette sikrer, at et eventuelt befrugtet æg, der har implanteret sig i livmoderslimhinden, får de bedste betingelser for at modtage næring og energi til sin udvikling.

Læs mindre Læs mere

Primære menstruationssmerter

Ved primære menstruationssmerter bliver man ofte informeret om, at der ikke er en kendt årsag til smerter ved blødning, også kaldet for dysmenoré. De smertefulde sammentrækninger i livmoderen er årsagen til primær dysmenoré og resulterer i menstruationssmerter. Men det er stadig ukendt, hvorfor nogle kvinder oplever så kraftige sammentrækninger, der forårsager intense smerter – mens andre kvinder ikke oplever sådanne stærke sammentrækninger. Der er naturligvis en årsag eller en forklaring på smerter, men med den nuværende forskning er den endnu ikke kendt med sikkerhed.

Men man ved, at det er mangel på ilt og ikke selve sammentrækningen, der forårsager smerten. Smerten ved sammentrækningerne i livmoderen kan sammenlignes lidt med smerten ved blodprop i hjertet, hvor smerten også skyldes iltmangel i et område af hjertet.

Iltmangel i livmoderen, på grund af muskelsammentrækninger, er ikke farligt eller skadeligt for livmoderen - men det er ekstremt smertefuldt. Denne smerte kan vise sig som krampagtige smerter i den nedre del af maven. Nogle kvinder kan opleve smerter ned i lårene, lændesmerter og smerter i skeden. Typisk er smerterne værst i de første dage af menstruationen og der følger ofte andre ubehagelige symptomer med – som kvalme, opkastning, diarré eller forstoppelse med.

Som om det ikke var nok at have månedlige ”veer”, gør prostaglandiner også, at nerverne i underlivet er ekstra overfølsomme overfor smerte.

Læs mindre Læs mere

Sekundære menstruationssmerter

Det er vigtigt at være opmærksom på, at der også kan være en anden underliggende årsag til smerten - kaldet sekundære menstruationssmerter/dysmenoré.

Årsagerne til sekundære menstruationssmerter kan også inkludere:

 • Endometriose: en sygdom som 10% af kvinder har. En sygdom, hvor det blødende væv der ligner livmoderens slimhindevæv, ligger udenfor din livmoder og som også bløder under menstruationen. Dette forårsager inflammation og dannelse af arvæv, typisk i bughulen og omkring tarmene og livmoderen.
 • Adenomyose: en tilstand hvor slimhinden inde i livmoderhulen vokser ind i muskellaget i livmodervæggen.
 • Myoser (muskelknuder)
 • Muskelspændinger i underliv og/eller omkring bækken
 • Arvæv omkring eller tæt på livmoderen, f.eks. efter et kejsersnit eller mave-tam operation.
 • Irritation forårsaget af en spiral (ses oftest ved kobberspiral)
 • Graviditet udenfor livmoderen
 • Sammenvoksninger efter operationer eller infektioner
Læs mindre Læs mere

Korrekt medicinindtag

Brug kun medicin hvis det er den mest hensigtsmæssige behandling for årsagen til dine menstruationssmerter.

Ibuprofen er det bedst egnede smertestillende middel til primær dysmenoré. Det virker bl.a. muskelafslappende og reducerer produktionen af prostaglandin. Hvis du lider af kraftige menstruationssmerter på grund af primær dysmenoré, kan du begynde at tage Ibuprofen dagen før menstruationen starter. Eller når de første tegn på smerte viser sig. Herefter skal du fortsætte med at tage pillerne hver 6. time til 8. time i de første par dage for bedst effekt.

Hvis du er i tvivl om hvilken medicin der er bedst for dig eller hvordan du skal tage den korrekt, skal du altid konsultere med en læge der kan give dig vejledning.

Udover medicinsk behandling, er der næsten altid mulighed for at lindre smerterne gennem bevægelse og ofte også andre former for ikke-medicinsk behandling.

Læs mindre Læs mere

Bevægelse som lindring

Det er bevist, at bevægelse har en lindrende og forebyggende effekt på menstruationssmerter, uanset om du lider af primær eller sekundære dysmenoré.

Selvom løbetræning er godt, giver det ikke den tilstrækkelige effekt mod menstruationssmerter. Bevægelsen skal have fokus på at øge blodgennemstrømningen til livmoderen. Bevægelserne som vi guider i, er Mojzisova-metoden. Dette er et øvelsesprogram, der oprindelig er udviklet til at øge fertiliteten hos kvinder. Det har dog vist sig at have positive virkninger på både øget chance for graviditet og lindring af smerter.

Bevægelse med fokus på blodgennemstrømningen til livmoderen virker lindrende, fordi det:

 • Øger iltniveauet og blodgennemstrømningen til bækkenet og livmoderen. Ved primær dysmenoré skyldes smerterne iltniveauet i livmoderen. Derfor lindrer øget blodcirkulation og ilttilførsel til livmoderen smerten.
 • Skaber bevægelse, stræk og afspænding af livmodermusklen samt de omkringliggende organer, væv og muskler. Dette lindrer gener forårsaget af bl.a. endometriose, arvæv og muskelspændinger.

Hvis du ønsker at vide mere om menstruationssmerter, cyklus eller bevægelse, der lindrer menstruationssmerter, tilbyder vi følgende hos BjørengKlinik

Læs mindre Læs mere

Øvelser mod menstruationssmerter

Hos Bjøreng klinik arbejder vi særligt med nogle øvelser, der er rettet mod specifikke bevægelser der fremmer de finmotoriske bevægelser din livmoder og æggeledere kræver under en menstruation. Derudover arbejder vi med kropsholdning, afspændingsteknikker og vejrtrækning.

At lave øvelser kan være en effektiv metode, til at afhjælpe menstruationssmerter og forbedre dit velvære under din cyklus. Her er nogle øvelser, der kan være med til at reducere og forbedre blodcirkulationen i bækkenområdet

SE ØVELSER HER

Læs mindre Læs mere

Kontakt os

Ved indsendelse af formularen accepterer jeg at BjørengKlinik kontakter mig pr. mail eller telefon

Klumper, farvevariation og konsistens

Farven på menstruationsblod varierer baseret på hastigheden, hvormed blodet forlader livmoderen og passeres ud gennem skeden. Denne farve er en indikator for blodets alder, idet helt friskt blod præsenterer sig som meget lyserødt. Over tid bliver blodet stående i længere tid, hvilket resulterer i en mørkere og tykkere farvetone.

Ligeledes påvirkes konsistensen af menstruationsblodet af den tid, det tager at bevæge sig fra livmoderen og ud gennem skeden. Med tiden størkner og klumper blodet sammen, hvilket kan resultere i en oplevelse af tykt, mørkt menstruationsblod, ofte med tilhørende klumper. Denne variation i konsistens og farve er en normal del af menstruationscyklussen og reflekterer den naturlige proces, hvor livmoderen renser sig selv.

Menstruation

Klumper i menstruation

Menstruationsklumper, også kaldet koagler, er en almindelig tilstand for mange kvinder under deres menstruationscyklus. Disse klumper udgør normalt ikke nogen bekymring, da de er en naturlig del af menstruationsprocessen. Men hvad er det, der er årsagen og betydningen af menstruationsklumper?

Under en menstruation afvises og udskilles livmoderslimhinden, som er blevet opbygget i forberedelse til en potentiel graviditet. Dette resulterer i en blanding af blod og væv, der udskilles gennem skeden og kan medføre dannelse af klumper.

En af årsagerne til menstruationsklumper er, at blodet ofte har tid til at størkne, før det forlader kroppen. Når dette sker, dannes der klumper, som kan variere i størrelse og farve.

Faktorer som også kan spille en rolle i dannelsen af klumper kan være:

 • Kraftigere eller længerevarende menstruation
 • Hormonelle ændringer i kroppen

Det er vigtigt at bemærke, at menstruationsklumper normalt ikke indikerer en alvorlig underliggende tilstand. Generelt set, er klumper i menstruationen en normal del af kvinders reproduktive cyklus. Dog kan der i nogle tilfælde opstå så store klumper der ledsages af en kraftig blødning og smerter, hvilket kan kræve en konsultation hos en læge.

Hvad kan man selv gøre?

Nogle kvinder kan forsøge at reducere mængden af klumper i sin menstruation, ved at øge deres væskeindtag og holde sig hydreret. Dette kan hjælpe med at fortynde blod og mindske dannelse af menstruationsklumper. Dertil kan en ’varme kompresser’ og smertestillende midler også lindre smerter eller ubehag forbundet med klumper.

Læs mindre Læs mere

Brun menstruation/sort menstruation

Menstruationsblod kan have mange farver. Lige fra lys rød, orange, sort og mørkebrunt. Blodet farve hænger ofte sammen med kroppens trivsel.

 

Sort menstruation, også kendt som mørkt og brunt blod, kan forekomme under menstruation og er en variant af den normale farve. Selvom det er en almindelig observation, kan det bekymre mange kvinder, når de opdager denne ændring i deres menstruationsblod. For at mindske bekymringen er det vigtigt at forstå de forskellige årsager der kan være til sort menstruationsblod.

 

 • En hyppig årsag til sort menstruationsblod er, oxidering af blodet. Det vil sige, at blodet har været i kontakt med ilt i længere tid og kan dermed ændre farve og blive mørkere. Dette kan forekomme, hvis blodet har opholdt sig i livmoderen i længere tid, før det bliver udskilt.
 • En anden årsag til sort menstruationsblod, er en langsom bevægelse af blodet gennem livmoderhalsen og vagina under en let menstruationsblødning, hvilket også giver blodet mere tid til at oxidere.
 • En yderligere årsag til sort menstruationsblod er, hvis der er gamle vævsrester i livmoderen. Under menstruationen afviser livmoderen sin slimhinde, som ikke længere er nødvendig. Hvis denne slimhinde bliver i livmoderen i længere tid, kan den blive gammel og ophobes, hvilket resultere i mørkere blod. Dette kan forekomme når udskillelsen af slimhinden forsinkes.

 

Selvom sort menstruation ikke normalt er et tegn på alvorlige problemer, kan det også indikere underliggende medicinske tilstande. For eksempel kan sort blod være et symptom på endometriose. Det er en tilstand hvor livmodervævet vokser udenfor livmoderen og ledsages af smerter og unormal blødning – inklusiv sort menstruationsblod. Hvis du oplever vedvarende ændringer i din menstruationscyklus, anbefales det at søge lægehjælp for at udelukke eventuelle problemer.

 

Lyserødt menstruationsblod kan forekomme når du er i begyndelsen af din periode, hvor du oftest bløder mindre. Hvis menstruationsblodet derimod er lyserødt i flere perioder i træk, kan det være et tegn på at du ikke får vitaminer og næring nok i din kost. Det kan også være fordi, at du ikke får nok østrogen i kroppen, som er det kvindelige kønshormon. 

Læs mindre Læs mere

Udflåd

Udflåd er helt normalt og ikke noget du behøver være bange for. Faktisk, er det en god ting og er kroppens måde at holde alting rent på. Det produceres naturligt fra livmoderhalsen og mængden af udflåd varierer i løbet af ens menstruationscyklus. De fleste kvinder oplever at få mere udflåd lige inden menstruationen.

Dit udflåds udseende kan ændre sig en del, alt efter hvor du er i din cyklus, men også i dit liv. Dit udflåd kan have flere forskellige konsistenser og farver

Hvidt udflåd

Normalt og sundt udflåd ses gerne som hvidt/klart med en mild lugt. Hvis udflåddet begynder at lugte mere end normalt, ændrer farve til mørkegul eller grøn, bør du søge læge. Der kan være tale om en infektion.

Tykt udflåd

Hvis du oplever tykt udflåd med en konsistens som hytteost, kan det være et tegn på svamp. Ofte er det også forbundet med irriteret slimhinder i og omkring skeden samt svie, kløe og rødme omkring skedeåbningen.

Brunt udflåd

Brunt udflåd er meget naturligt i forbindelse med en menstruation eller graviditet. Dette sker fordi, at skeden er ved at rense det gamle blod ud. Brunt udflåd kan også opstå under graviditet og være tegn på graviditetsblødning. Dette kan for mange kvinder være normalt i starten af ens graviditet.

Skeden er selvrensende

Skeden renser sig selv, så der er ingen grund til at skylle den indvendigt. Faktisk, er det en dårlig ide. Det kan forstyrre den naturlige bakteriebalance i skeden og føre til ubehagelige tilstande, som svampeinfektion eller skede betændelse.

Noget af det du skal undgå, er parfumeret sæbe. Brug i stedet varmt vand og mild intim sæbe til at forblive ren. 

Læs mindre Læs mere
Redskaber
Menstruation

Hvad din menstruation kan afsløre om tilstanden i din livmoder

 • Indikation for blod som har stået i livmoderen. Dette kan antyde, at din livmoder er bøjet og derfor ikke fuldstændigt tømmer alt blodet under menstruationen. Når du oplever din første menstruationsdag, repræsenterer dette typisk det sidste spor af blod fra den forrige menstruationscyklus. Tilstanden kan normalt forbedres ved hjælp af manuel behandling og øvelser.

 

Muligvis indikation af, at din livmoder er placeret mod din blære. I løbet af menstruationen øges vægten af livmoderen, hvilket kan forøge trykket på blæren og føre til øget trang til at tisse. Denne tilstand kan normalt forbedres ved hjælp af manuel behandling og specifikke øvelser.

 • Potentielt tegn på, at din livmoder er bagudbøjet og placeret mod endetarmen. Under menstruationen øges vægten af livmoderen, hvilket kan intensivere trykket på endetarmen og resultere i forstoppelse eller en træg mave. En bagoverbøjet livmoder er ofte observeret efter kejsersnit. Denne tilstand kan normalt afhjælpes gennem manuel behandling og specifikke øvelser.

  Forstoppelse og oppustethed før menstruation kan også tilskrives påvirkningen fra hormonet progesteron på tarmbevægelserne.

 • En normal uterus (livmoder) position varierer fra kvinde til kvinde, men den betegnes typisk som anteflekteret eller antevertet. Antefleksion betyder, at livmoderen hælder lidt fremad, mens anteverting refererer til, at livmoderen vender lidt fremad i forhold til kroppens akse.

  Det er dog vigtigt at bemærke, at livmoderens position kan ændre sig over tid og under påvirkning af forskellige faktorer såsom alder, graviditet og eventuelle sundhedsmæssige tilstande. Kvinder kan også have en retroflekteret eller retroverteret livmoder, hvor livmoderen hælder bagud i stedet for fremad. Disse variationer betragtes normalt ikke som patologiske, medmindre de forårsager symptomer eller problemer.

  Hvis du har bekymringer eller oplever ubehag i forbindelse med din livmoderposition, er det altid en god ide at konsultere din læge eller en specialist, der kan evaluere din specifikke situation og give rådgivning baseret på din sundhedshistorie.

Oplever du kraftig blødning i nogle timer eller et døgn, efterfulgt af en fuldstændig ophør i blødningen i få eller mange timer, for derefter at opleve kraftig blødning igen? Dette kan indikere, at du har en stram livmoderhals. En stram livmoderhals kan resultere i en ujævn blodstrøm, hvor blodet har svært ved at flyde kontinuerligt. Dette kan føre til ophobning af blod i livmoderen, og når vægten af blodmængden bliver tilstrækkelig stor, presses blodet ud. Typisk vil du også opleve kraftig blødning efter fysisk aktivitet, og blødningen vil have tendens til at stoppe, når du er i ro.

Denne tilstand kan normalt afhjælpes med manuel behandling og specifikke øvelser, der sigter mod at løsne spændinger i livmoderhalsområdet. Det anbefales at søge professionel rådgivning og vurdering af en sundhedsfaglig for at få den mest passende behandlingsplan til din individuelle situation.

Kvindekroppen

Kvindekroppens cyklus bevæger sig gennem 4 faser hver måned:

 1. Ugen efter menstruation
 2. Ovulation/ægløsning
 3. PMS
 4. Menstruation

PMS-fasen kan være en hård periode for mange og skyldes hormonelle ubalancer. Vi kan lære dig at leve i overensstemmelse med denne hormoncyklus og lytte til din krop.

Hvor meget bløder man?

Kraftig menstruation eller sparsom?

I gennemsnit bløder kvinder omkring 50 ml (svarende til 3 spiseskefulde) i løbet af en menstruationsperiode. En blødning på over 80 ml betragtes som kraftig, mens en blødning på under 25 betragtes som sparsom. Det er dog almindeligt at opleve en kraftigere blødning de første par dage af ens menstruation.

Fertilitet, fysioterapi

Tegn på menstruation

I perioden op til at menstruationen starter, kan der opstå en række psykiske og/eller fysiske gener, som ofte forsvinder i løbet af 1. menstruations dag. Det kaldes også for præmenstruelt syndrom (PMS) og ca. 95% af alle kvinder mærker til nogle af følgende symptomer.

Typiske psykiske symptomer

 • Nedsat stemningsleje
 • Irritabilitet
 • Tendens til gråd
 • Rastløshed
 • Mindre sexlyst
 • Trang til sukker

Typiske fysiske symptomer

 • Ømme bryster
 • Oppustethed
 • Vægtstigning og hovedpine

Blødning mellem menstruationer

Hvis man oplever blødninger fra livmoderen, udenfor ens normale menstruationsperiode, kaldes det for en uregelmæssig eller unormal blødning. Herunder pletblødninger og blødning efter samleje. Uregelmæssige blødninger ses oftest hos kvinder op til overgangsalderen eller unge piger der har fået deres første menstruation. Men kan opstå hos kvinder i alle aldre.

Hyppige årsager til uregelmæssige blødninger er:

 • Stress
 • Overgangsalder
 • Manglende ægløsning
 • Infektioner i livmoderhals eller skeden
 • Graviditet
 • Muskelknuder
 • PCOS
 • Medicin

Har du smerter eller problemer med cyklus?

Få et gratis cyklustjek

Behandling mod menstruationssmerter

Der findes flere former for behandling mod menstruationssmerter. En af de faktorer der er aldeles vigtig, er din blodcirkulation. Hvis du har en nedsat blodcirkulation, kan det resultere i en dårligere ægkvalitet, fordi æggene ikke får tilført den optimale ilt og næringsstoffer.

Smertelindring for den primære dysmenoré, som blev nævnt tidligere, indebærer normalt en kombination af:

 • Korrekt brug af Ibuprofen
 • Bevægelse, der sigter mod at øge iltoptagelsen og cirkulationen i livmoderen
 • Varmepude på maven eller lænden

Derudover kan vi hos Bjøreng klinik hjælpe med smertelindring på følgende måder:

 • Vejledning for bevægelse og øvelser
 • Behandling af arvæv
 • Laserterapi (behandling af arvæv og/eller inflammation)
 • Behandling af muskelspændinger
 • Akupunktur
 • Vejledning for fordøjelsesproplemer

Yderligere behandlinger som akupunktur og behandling af muskelspændinger i bækkenet, underliv og anden muskulatur som f.eks. psoas, kan være relevante i nogle tilfælde. En velfungerende og afspændt psoasmuskel spiller en vigtig rolle i at undgå menstruationssmerter. Dette skyldes, at der både er nerver og blodkar, der løber ned til livmoderen og æggestokkene, passerer gennem eller tæt forbi din psoasmuskel. Så hvis denne er stram og ufleksibel eller forkortet, kan psoas forstyrre nerveforsyningen til de reproduktive organer og hæmme blodcirkulationen i underlivet.

Send os en besked, så kontakter vi dig hurtigst muligt

Kontakt os

Ved indsendelse af formularen accepterer jeg at BjørengKlinik kontakter mig pr. mail eller telefon

Fertilitet, Bjøreng Klinik

Ægløsning

Det er ikke altid let at identificere tidspunktet for hvornår ægløsningen kommer. Hvornår den finder sted og dens varigheden varierer fra person til person. Vi ved dog, at den typisk sker et sted mellem dag 11 og 21 i ens menstruationscyklus.

Smerter ved ægløsning

For at forstå udviklingen af ægløsningssmerter, er det vigtigt at forstå, hvad der foregår i vores livmoder. Livmoderen er et fantastisk organ, der fungerer som både en muskel og som et hulrumsorgan. Hver måned opbygger livmoderen en slimhinde i sit hulrum, som gradvist bliver tykkere op mod ægløsning. Under ægløsningen bruger livmoderen sin muskelkraft til at bevæge sig i en opadgående, bølgende bevægelse for at hjælpe sædcellerne i retning mod det frigivne æg. Det er imponerende, ikke sandt?

Hvis ægget bliver befrugtet, skal det sætte sig fast i den tykke slimhinde, som livmoderen har opbygget af sin væg. Men hvis ægget ikke bliver befrugtet, begynder slimhindevævet at bløde og afstødes 14 dage efter ægløsning. På dette tidspunkt bruger livmoderen sin muskelkraft til at bevæge sig i bølgende, nedadgående bevægelse, for at presse det afstødte slimhindevæv væk fra livmoderen og ud gennem skeden. Så den livmoder er faktisk i konstant bevægelse og arbejder under hele cyklussen.

Ægløsningssmerter er en pludselig eller konstant smerte i underlivet, som oftest er svag. Tegn på ægløsning kan være:

 • Kvalme
 • Smerte i underliv
 • Udflåd – mere gennemsigtigt og slibrig end normalt
 • Ondt i lænden
 • Oppustet
 • Temperatur ændringer
 • Humørsvingninger

Hvornår kan man blive gravid?

Ægløsningen finder altså sted cirka 14 dage før menstruationen begynder. Det er på dette tidspunkt, at chancen for at blive gravid, er allerstørst.

Gravid trods menstruation

Når du er gravid, får du ikke din normale menstruation. Dog kan nogle kvinder opleve mindre blødninger omkring det tidspunkt, hvor de normalt ville have haft menstruation, hvilket kan forveksles med menstruation. Dette kaldes for en implantationsblødning, og opstår når det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen.

Manglende menstruation

Der kan være forskellige årsager til en udebleven menstruation. Manglende menstruation er et ofte et tydeligt tegn på graviditet. Dog kan der være andre faktorer der kan forårsage udebleven menstruation:

 • Uregelmæssig menstruation – selvom din menstruation ikke kommer som forventet, betyder det ikke nødvendigvis at den udebliver. Det er almindeligt, at ens cyklus ændrer sig og det kan være at den blot er forsinket.
 • Stress og livsændringer – nogle livsændringer eller intense stress perioder kan påvirke ens cyklus og resulterer i udeblivelse.
 • Vægttab- eller øgning – kan påvirke din hormonbalance og dermed også menstruationscyklus.

Fertilitet - og hvordan vi kan hjælpe dig

Der kan være mange årsager til, at man har svært ved at blive gravid. Her på siden beskrives en række faktorer der kan bidrage til barnløshed og hvordan Bjørengklinik kan hjælpe dig

Fertilitet, Bjøreng Klinik

Vil du træne for bedre fertilitet?

Arvæv

Arvæv kan opstå på baggrund af infektioner som blærebetændelse, nyrebækkenbetændelse og endometriose. Arvæv har ofte en betydning for din fertilitet og kan give smerter flere år efter det er opstået. Også andre steder i kroppen, end hvor dit ar er placeret.

Vi behandler arvæv med manuel behandling og laser terapi. Derudover instruerer vi dig i, hvad du selv kan gøre.

Læs mindre Læs mere

Livmoderens placering

Livmoderens placering kan også have en betydning for evnen til at blive gravid. Hvis din livmoder er foroverbøjet eller bagoverbøjet, kan man opleve symptomer som meget mørke blødninger i starten af menstruationen, lændesmerter eller fordøjelsesproblemer. Man mener, at det skyldes at livmoderen kan have svært ved at krænge hele livmoderslimhinden ud under menstruation. Og fordi et æg typisk vil sætte sig fast hvor livmoderslimhinden er tykkest, kan ægget risikere at sætte sig fast i noget gammel slimhinde, som ikke indeholder nok næring. Derfor kan ægget gå til grunde.

Vi behandler livmoderens placering med manuel behandling og specifikke øvelser.

Læs mindre Læs mere

PCOS-Polycystisk ovariesyndrom

PCOS medfører ofte manglende menstruationer og kan også være medvirkende til infertilitet.

Den vigtigste behandling er vægttab og motion. Vi supplerer med laserterapi, som hjælper med at fremme æggenes modning. Vi hjælper dig med at forstå hvad sygdommen har af betydning for dig og din fertilitet, og giver dig redskaber til hvad du selv kan gøre for at forbedre dine graviditetschancer. Dertil kan man supplere med akupunktur.

Læs mindre Læs mere

Endomitriose

Endometriose er en kronisk sygdom, hvor barnløshed er en af de mest almindelige symptomer. Man kender ikke den specifikke årsag til, at op til 50% med endometriose oplever ufrivillig barnløshed – men det kan skyldes miljøet i bækkenet og arvæv i eller omkring æggelederne. Mange kvinder med sygdommen oplever smerter ved menstruation og samleje og kan derfor have vanskeligheder ved at blive gravide.

Lider du af endometriose kan vi behandle med laserterapi, som nedsætter den inflammatoriske tilstand og dermed have en effektiv smertelindring.

Læs mindre Læs mere

Flow i bækkenet

Nedsat flow i bækkenet har en betydning for den diffusion af ilt, næring- og affaldsstoffer der er i vævet, for det er sundt og velfungerende. Derfor har en stillesiddende livsstil som nævnt tidligere, en stor betydning.

Vi gennemgår vigtigheden af bevægelse sammen med dig, kombineret med behandling af spændinger i inderlår, ryg, hoftebøjer og bækkenbund. En supplering i behandlingen er laserterapi.

Læs mindre Læs mere

Ægkvalitet

Ægkvaliteten nedsættes i takt med vi ældes, hvilket er meget naturligt. Fra du er 35 år, falder ens fertilitet markant.

Vi anvender laserterapi for at øge energien i æggene, så der skabes bedre forhold i ens livmoder.

Læs mindre Læs mere

Sædkvalitet

Der er flere årsager til en nedsat sædkvalitet hos mænd. Det kan skyldes blokering af sædlederen, livsstil, stress, arvæv efter operationer i nedre maveregion.

Behandlingen vil være tilpasset din situation og vil indebære laserterapi til at forøge energien i sædceller og/eller øge produktionen af sædvaske og træningsøvelser.

Læs mindre Læs mere

Stress

En af de afgørende faktorer for infertilitet er stress.  Alene det at være i fertilitet behandling kan være voldsomt stressende. Stress spiller altså en afgørende rolle når det kommer til din menstruationscyklus og hormonelle balance – og dermed også din fertilitet, da det er med til at forhindre ægløsning.

Stress aktiverer dit kamp-flugt-frys nervesystem, hvilket resulterer i en øget blodgennemstrømning til de ”vigtige” organer i kroppen til at holde dig i live: muskler, lunger og hjerte. Det sker altså på bekostning af dine reproduktive organer og fordøjelsessystem. Dette forbereder dig på at kæmpe eller flygte fra den fare, som dit nervesystem har opfanget. Uanset om det drejer sig om en trussel, højt arbejdspres eller negative og bekymrende tanker.

Som stressreducerende behandling, tilbyder vi oxytocinmassage, som er en massageform der øger frigivelsen af hormonet oxytocin og sænker niveauet af stresshormoner. Dertil har vi holdet Godt Underliv, som har en effektiv lindring mod fertilitetsstress.

Læs mindre Læs mere

Målrettet behandlingsplan

Når vi har en ide om årsagen til din nedsatte fertilitet, kan vi sammen lave en målrettet individuel behandlingsplan. Det gælder også hvis det skal tilpasses et eventuelt medicinsk forløb.
 Hos Bjøreng klinik er vi specialiseret indenfor fertilitetsfremmende behandling. Vi arbejder helhedsorienteret og har respekt for at barnløshed kan påvirke dig og din partner emotionelt.

Læs mindre Læs mere

Er du nået overgangsalderen?

Dyrk pilates - det hjælper på symptomer

Menstruation og overgangsalder

Den gennemsnitlige alder for kvinder at komme i overgangsalderen er mellem 45 og 55 år. Overgangsalderen er perioden omkring den sidste menstruation. Når der er gået et år uden menstruation, betragtes man som værende i menopause. Overgangsalderen begynder typisk et par år før den sidste menstruation og kan vise sig gennem symptomer som blødningsforstyrrelser og hedeture.

Nogle kvinder oplever sådanne symptomer så markant, at de har behov for behandling. Disse symptomer kan omfatte:

 • Hedeture
 • Nattesved
 • Søvnproblemer
 • Tørre slimhinder
 • Kløe og udflåd
 • Hyppige blærebetændelser
 • Humørsvingninger og øget følsomhed
 • Depression eller nedtrykthed
 • Inkontinens eller urindryp
 • Søvnproblemer
Pilates, IntroPilates

StarterPilates maj-juni 2

10 torsdage
Tidsrum: 16.50-17.50
Underviser: Birgitte Bjøreng
Første gang: 11/04/2024
1.600,00 kr.
6 ledige pladser
Pilates, IntroPilates

StarterPilates maj-juni 1

6 mandage
Tidsrum: 17.00-18.00
Underviser: Cecilie Schlaikjer
Første gang: 06/05/2024
960,00 kr.
6 ledige pladser
Akupunktur hos Bjøreng Klinik i Århus - virksomhedsaftale

Hos klinik Bjøreng kan vi hjælpe med at lindre symptomerne på overgangsalderen.

Ved hjælp af naturlige tilgange som akupunktur, kostvejledning, pilatestræning, ergonomivejledning, fysioterapi og massage, kan man reducere de gener, der kan opstå i forbindelse med overgangsalderen

 • Akupunktur: stimulere og balancerer kroppens energier
 • Fysioterapi: behandler spændinger, smerter og inkontinens
 • Massage: skaber velvære og ro i kroppen
 • Ergonomivejledning: opnå styrke i dine bevægelser og brug din krop bæredygtigt i hverdagen
 • Pilates: forbedrer smidighed, balance og styrke i muskler og led
Pilates

Ofte stillede spørgsmål

Cirka en gang hver 4. uge får kroppens hormoner et æg til at modne i en af de to æggestokke. Når ægget er modnet, forlader det æggestokken (heraf ordet ”ægløsning”) og passere i løbet af 3-4 dage ned gennem æggeleder til livmoderen. Hvis ægget ikke bliver befrugtet, vil livmoderslimhindens lag falde af ca. 2 uger efter ægløsningen, hvilket medfører udskillelse af blod, som vi kalder menstruation.

Menstruationscyklus regnes fra 1. menstruationsdag og til næste gang menstruationen begynder. En cyklus varer i gennemsnit 29 dage. Det vil sige, at der går 29 dage fra første dag i en menstruation til første dag i næste menstruation.

Menstruationssmerter, også kendt som dysmenoré, er noget, som mange oplever under deres menstruationscyklus. Disse smerter opstår, fordi livmoderen trækker sig sammen for at skubbe livmoderslimhinden ud gennem skeden. Det er helt normalt at smerterne opstår, men det er ikke meningen at det skal gøre ondt at have menstruation. Læs gerne vores blog indlæg:  “Slut med menstruationssmerter

I Bjøreng Klinik er vi specialiserede i at hjælpe dig som har generende, begrænsende og belastende menstruationssmerter. Vi kan både informere om, hvorfor disse smerter opstår, og hvordan du kan lindre dem samt hjælpe dig med behandling og træning.

Når din krop forbereder sig på en ny menstruationscyklus, producerer den stoffer kaldet prostaglandiner. Disse stoffer får livmoderen til at trække sig sammen, så livmoderslimhinden kan blive frigivet. Disse sammentrækninger kan føre til smerte og ubehag i underlivet. Nogle piger oplever kun milde smerter, mens andre har kraftige menstruationssmerter.

Bjøreng Klinik anbefaler at du får behandling i form af massage, fysioterapi, akupunktur og laserterapi. Oftest er det en kombination af behandlinger som kan fjerne smerterne effektivt. Træning er også gavnligt, da det frigiver endorfiner, kroppens naturlige smertestillende stoffer. 

JA! Mange kvinder oplever at fysisk aktivitet lindre smerter. Særligt øvelser som øger blodgennemstrømningen til vores bækken. Særligt rolige aktiviteter som pilates, svømning og yoga kan være med til at reducere dine kramper.

Hvis dine smerter er intense eller forhindrer dig i at deltage i daglige aktiviteter, kan det være en god idé at tale med en sundhedsperson. Bjøreng Klinik er specialiseret til formålet. Kontakt os via knappen herunder eller udfyld kontaktformularen.

Klumper i menstruationsblodet er et fænomen, som mange kvinder kan opleve. Disse klumper kan variere i størrelse og konsistens og kan være brune, røde eller mørke. Selvom klumper i menstruationsblodet ofte er ufarlige, kan de være ubehagelige eller bekymrende for nogle kvinder.

Klumper i menstruationsblodet er normalt resultatet af livmoderens naturlige proces med at afvise og frigive slimhinden. Når livmoderen trækker sig sammen under menstruationen, kan nogle af slimhinden og blodet klumpe sig sammen og resultere i disse klumper. Hormonelle ubalancer, som øget østrogenniveau, kan også bidrage til dannelse af klumper i menstruationsblodet.

Det er vigtigt at bemærke, at små klumper normalt ikke er et tegn på noget alvorligt. Dog, hvis klumperne er store, hyppige eller ledsages af intens smerte, kraftig blødning eller andre bekymrende symptomer, er det en god idé at konsultere en læge. Klumper kan være tegn på visse tilstande som endometriose eller fibromer, og en læge vil kunne give den nødvendige vurdering og rådgivning.

Sort menstruationsblod kan være bekymrende for mange kvinder, da det adskiller sig fra den normale røde farve. Det er dog vigtigt at forstå, at sort menstruationsblod i de fleste tilfælde er helt normalt og ikke nødvendigvis et tegn på noget alvorligt. Denne farveændring skyldes normalt, at blodet tager længere tid om at forlade kroppen og oxiderer, når det kommer i kontakt med ilt. Sort menstruationsblod kan også være mere almindeligt i begyndelsen eller slutningen af menstruationsperioden, når blodet har været i kontakt med livmoderhalsen i længere tid.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på ændringer i farve eller konsistens af menstruationsblodet. Hvis sort menstruationsblod ledsages af andre symptomer som kraftige smerter, unormal lugt eller klumper, kan det være en god idé at kontakte en læge for at få det undersøgt. Det kan være tegn på en underliggende tilstand, såsom infektioner eller hormonelle ubalancer. En læge vil kunne vurdere situationen og give den nødvendige vejledning og behandling.

Inden og under menstruationen kan kroppens evne til at eliminere stoffet Trimatylamin nedsættes. Trimatylamin er kendt for lugt af rådden fisk. Hormonelle påvirkninger i denne periode kan påvirke kroppens evne til at fjerne dette stof, hvilket kan resultere i en fiskeagtig lugt før og under menstruationen.

Trimatylamin stammer primært fra kosten og findes i fødevarer som rødt kød, fisk og æggeblommer. Dette stof er også ansvarligt for generel dårlig kropslugt.

Det er værd at bemærke, at en vedvarende fiskeagtig lugt både under og mellem menstruationer kan indikere en underlivsinfektion. Hvis du oplever en fiskeagtig lugt sammen med klumpet, gråt (hytteostlignende) udflåd, anbefales det at søge lægehjælp. Din læge eller en gynækolog kan udføre undersøgelser for at identificere og behandle eventuelle infektioner eller seksuelt overførte sygdomme. Det er vigtigt at være opmærksom på kroppens signaler og søge professionel rådgivning for eventuelle bekymringer vedrørende lugt eller udflåd.

Læs også om menstruation hos Sundhed.dk

Send os en besked, så kontakter vi dig hurtigst muligt

Kontakt os

Ved indsendelse af formularen accepterer jeg at BjørengKlinik kontakter mig pr. mail eller telefon