Behandling til fertilitet og sundhed
Ved ufrivillig barnløshed understøtter behandling kroppens egen evne til at styrke fertilitet
Få fertilitetsfysioterapi, akupunktur og meget mere i BjørengKlinik – styrk din fertilitet.
Herunder ser du vores behandlinger til bedre fertilitet
Oxytocinmassage
Laserterapi
Fertilitet og akupunktur
Fertilitetsfysioterapi
Godt Underliv
Fertilitetshistorier
Fertilitetsklient om sit forløb i BjørengKlinik
Få specialiseret behandling og træning til fertilitet hos Bjøreng Klinik
I Bjørengklinik er vi specialiseret inden for sundheds- og fertilitetsfremmende behandling. Vi gør os umage med at arbejde helhedsorienteret, så du kan få den optimale behandling og støtte under hele dit fertilitetsforløb.
Du kan få behandling, som understøtter din og din partners reproduktive sundhed – både når I ønsker at arbejde på at blive gravide naturligt, og når I er i medicinsk fertilitetsbehandling.
Vi arbejder med respekt for og indsigt i, at barnløshed og behandling heraf påvirker dig og din partner emotionelt.
Fertilitetsklient om sit forløb i BjørengKlinik
Fertilitetsklient om sit forløb i BjørengKlinik
Hvorfor kan jeg ikke blive gravid?
Der kan være mange årsager til, at du kan have svært ved at blive gravid.
Nogle af de mest almindelige årsager til barnløshed hos kvinder inkluderer ægløsningsproblemer, problemer med æggelederne, hormonelle ubalancer og aldersrelaterede faktorer.
Hos mænd kan årsagerne til barnløshed inkludere nedsat sædkvalitet, problemer med sædproduktionen og problemer med erektion eller ejakulation.
Derudover kan der være en række andre faktorer, der kan bidrage til barnløshed såsom genetiske faktorer, vægt, rygning, stofbrug og stress.
Behandlingsforløb til fertilitet
Der er rigtig mange faktorer, der kan spille ind på fertiliteten. Livmoderens sundhedstilstand, cyklus, arvæv, muskelspændinger, nedsat sædkvalitet, smerter i lænd/bækken hos kvinden og/eller hos manden, sygdom, tidligere sygdom og infektioner, er blot nogle af de faktorer, der kan påvirke fertiliteten.
Når vi har en idé om årsagen til din nedsatte fertilitet, kan vi sammen lave en målrettet behandlingsplan, som også vil være tilpasset et eventuelt medicinsk behandlingsforløb.
I et behandlingsforløb indgår typisk forskellige terapiformer, som vil være individuelt tilpasset. Det kan være laserterapi, øvelsesterapi, manuel behandling, akupunktur, arvævsbehandling og massage.
Faktorer som spiller ind på fertilitet...
- Arvæv
- Alder
- Livmoderens placering
- Flow i dit bækken
- PCO - Polycystisk ovariesyndrom
- Endomitriose
- Ægkvalitet
- Sædkvalitet
- Stress
Læs om faktorer der påvirker fertilitet og behandling herfor
Arvæv
Arvæv fra infektioner (eksempelvis blærebetændelser, nyrebækkenbetændelser og endometriose) har meget ofte betydning for din fertilitet. Arvæv kan give smerter – også flere år efter, det er opstået – og i andre kropsområder end der, hvor arvævet er.
Vi behandler dit arvæv med manuel terapi og laserterapi, og vi instruerer dig i selvbehandling og øvelsesterapi.
Livmoderens placering
Din livmoders placering kan have betydning for din evne til at blive gravid. Du kan også opleve symptomer med oppustethed, meget mørke blødninger i starten af menstruationen og fordøjelsesproblemer, hvis livmoderens placering enten er foroverbøjet eller bagoverbøjet.
Vi behandler din livmoders placering med specifikke øvelser og manuel terapi.
Flow i dit bækken
Vores stillesiddende livsstil har betydning for den diffusion af ilt, næringsstoffer og affaldsstoffer, der skal være i vævet, for at det er sundt og velfungerende. Vi gennemgår, hvorfor det er vigtigt for dig at bevæge dig, vi behandler de spændinger, du måtte have i inderlår, ryg, hoftebøjer og bækkenbund, og vi supplerer behandlingen med laserterapi.
PCO – Polycystisk ovariesyndrom
Ved PCOS er der mange ægblærer (cyster) i æggestokkene og ændring i kønshormonerne. Ægblærerne er standset i deres udvikling, før de er blevet til en ægløsning.
PCOS medfører ofte manglende eller sparsomme menstruationer og kan gøre det vanskeligt at opnå graviditet. Den vigtigste behandling er vægttab og motion. Vi tilbyder supplerende laserterapi for at fremme æggenes modning frem mod en naturlig ægløsning. Har du PCOS, kan vi blandt andet hjælpe dig med at forstå, hvad din PCOS betyder for dig og din fertilitet, og hvilke faktorer du selv kan skrue på for at forbedre dine graviditetschancer.
Vi kan også tilbyde dig akupunktur for at regulere din cyklus.
Endometriose
4 – 7 % af alle kvinder lider af endometriose, som er en kronisk sygdom. Ufrivillig barnløshed er en af de mest almindelige symptomer på endometriose. Faktisk lider op til 50 % af kvinder med endometriose af ufrivillig barnløshed. Årsagen til dette kender man ikke, men det kan skyldes, at miljøet i bækkenet ikke er gunstigt for en graviditet. Desuden kan arvæv som følge af endometriose medføre sammenvoksninger i eller omkring æggelederne (sundhed.dk).
Har du endometriose, kan vi hjælpe dig med smertelindring, inflammationsnedsættelse, arvævsbehandling, fordøjelsesvejledning med mere.
De fleste med endometriose oplever smerter ved menstruation og samleje og kan have vanskeligt ved at blive gravide.
Behandling med laserterapi kan nedsætte den inflammatoriske tilstand og kan for mange give effektiv smertelindring og forbedre muligheden for graviditet.
Ægkvalitet
Ægkvaliteten nedsættes, når vi bliver ældre. Vi anvender laserterapi for at forøge energien i æggene, så de i den sidste fase af deres udvikling er af bedre kvalitet.
Har du fået konstateret nedsat ægkvalitet? Din ægkvalitet aftager naturligt med alderen men hos nogle kvinder aftager ægkvaliteten tidligere.
Der er flere ting, du kan gøre, som kan forbedre forholdene i din livmoder og slimhinde, så et fint lille udvalgt æg får bedre betingelser for at sætte sig fast.
Sædkvalitet
Der kan være mange forskellige årsager til nedsat sædkvalitet. Skrøbeligt DNA i sædcellerne (DNA fagmentering), blokering af sædlederen, livsstil, stress, arvæv efter operationer i nedre maveregion med mere.
Vi kan anvende (eller instruere dig i selv at bruge) laser til at forøge energien i dine sædceller, og/eller øge produktionen af sædvæsken. Du vil kunne blive instrueret i bestemte træningsøvelser, som øger blodcirkulationen i dit bækken og dine reproduktive organer.
Behandling vil være tilpasset lige præcis din situation.
Det tager en sædcelle ca. tre måneder at færdigmodnes. Du kan derfor forbedre DNA´et i dine sædceller ved at leve efter en række anbefalinger i blot tre måneder.
Stress
Stresshormoner kan nedsætte fertiliteten for både mænd og kvinder. Alene det at være i fertilitetsbehandling kan være voldsomt stressende for mange.
Som stressreducerende behandling tilbyder vi oxytocinmassage, som er en blid massageform, der øger frigivelsen af hormonet oxytocin og sænker niveauet af stresshormoner. Derudover anbefaler vi kvinder at deltage på vores hold Godt Underliv, da samværet med andre kvinder i samme situation i sig selv er en effektiv lindring mod fertilitetsstress.
Alder
I takt med at alderen stiger, falder fertiliteten. Fra du er 35 år, falder fertiliteten markant. Er du bekymret for, at du ikke længere kan blive gravid?
Birgitte Bjøreng kan rådgive dig omkring hvilke tiltag, du kan lave for at forbedre dine graviditetschancer og vejlede i relevant supplerende udredning eller behandling. Send en mail til birgitte@bjorengklinik.dk.
Akupunktur
Hos os kan du få specialiseret akupunkturbehandling – enten som selvstændig terapiform eller som understøttende terapi i forbindelse med den manuelle behandling. Akupunktur hjælper blandt andet til at afbalancere og optimere din krops balance, når du er i fertilitetsbehandling. Læs mere her.
Hvis du har spørgsmål til behandlingen, er du velkommen til at kontakte klinikken på telefon 60 24 85 60 og tale med en af vores terapeuter for at få afklaret, om vi kan hjælpe dig med dine fertilitetsudfordringer. Du kan også sende en mail til kontakt@bjorengklinik.dk med dine spørgsmål.
De hyppigste årsager til barnløshed hos mænd
Blandt par med et kendt fertilitetsproblem skyldes barnløsheden for en tredjedel af disse par forhold hos manden. For mænd, der har vanskeligt ved at gøre deres partner gravid, er den hyppigste årsag til barnløshed nedsat sædkvalitet.
Nedsat sædkvalitet
Nedsat sædkvalitet kan være medfødt, men ydre faktorer som miljø og livsstil kan også påvirke sædkvaliteten negativt. Eksempelvis er flere miljømæssige kemikalier mistænkt for at være en risikofaktor i forhold til sædkvaliteten.
I forhold til livsstil gælder det blandt andet overvægt, rygning, alkohol, stoffer og store mængder koffein.
Heldigvis dannes der hele tiden nye sædceller. Det tager en sædcelle ca. tre måneder at færdigmodnes.
Du kan derfor forbedre DNA´et i dine sædceller ved at leve efter en række anbefalinger i blot tre måneder. Det kan eksempelvis være anbefalinger i forhold til vægt og kost.
De hyppigste årsager til barnløshed hos kvinder
Blandt de par, der er ufrivilligt barnløse og har et kendt fertilitetsproblem, skyldes barnløsheden for en tredjedel af disse par forhold hos kvinden. For kvinder, der har svært ved at blive gravide, er de hyppigste årsager til barnløshed:
- Problemer med æggelederne: Eksempelvis som følge af tidligere underlivsbetændelser som klamydia eller blærebetændelse
- Ægløsningsproblemer: Eksempelvis som følge af PCO og PCOS
- Sygdomme i underlivet: Som eksempelvis endometriose
- Alder: I takt med at alderen stiger, falder ægkvaliteten, hvorfor det kan være sværere at blive gravid
Har du et kendt fertilitetsproblem, er du velkommen til at kontakte klinikken ved at sende en mail til birgitte@bjorengklinik.dk, hvis du ønsker at vide mere om, hvilke former for fertilitetsunderstøttende behandling, vi kan tilbyde dig.
Hvad er sekundær infertilitet?
Ved infertilitet skelnes der mellem primær og sekundær infertiltiet. Det kaldes primær infertilitet, når kvinden ikke har været gravid før, og sekundær infertilitet, når kvinden tidligere har været gravid.
Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen var ca. 7 – 8% af alle henvendelser til de offentlige fertilitetsklinikker i Danmark i 2019 relateret til sekundær infertilitet.
Årsagerne til sekundær infertilitet er de samme som ved primær infertilitet.
Nogle af de hyppigste årsager er:
- Skader eller abnormiteter i kvindens reproduktive organer, som kan resultere i blokeringer eller hindre for ægløsning eller befrugtning. Skaderne kan være opstået i forbindelse med første graviditet eller fødsel
- Tidligere kejsersnit
- Lidelser i mandens reproduktive organer, såsom nedsat sædkvalitet eller lav sædcelle-produktion.
- Endokrine lidelser, såsom polycystisk ovariesyndrom (PCOS) eller hypothyroidisme, som kan påvirke ægløsningen
- Sygdomme i underlivet
- Alder: Kvinder, der venter med at få børn, kan have sværere ved at blive gravide på grund af faldende ægkvalitet
- Livsstilsfaktorer, såsom rygning, alkoholmisbrug, overvægt eller mangel på motion, kan have negativ indvirkning på reproduktionssystemet
Uforklarligt barnløs
For 10 % af de par, der er ufrivilligt barnløse, kan man ikke finde en årsag til barnløsheden, efter parret er blevet udredt og undersøgt. Måske er du/I havnet i den kasse?
Selvom der ikke er en oplagt medicinsk forklaring på, at du/I ikke har fået et barn, er der en årsag – den er bare ikke fundet endnu. Og det er desværre ikke sikkert, den findes.
Er du og din partner uforklarligt barnløse, tilbyder vi følgende former for rådgivning og behandling:
Fertilitetsfysioterapi
Vores fysioterapeuter kan hjælpe med at afdække, om der er blokeringer i form af muskelspændinger, låsninger eller arvæv, som forringer forholdene for dine reproduktive organer.
Med akupunktur kan vi afbalancere og optimere din krops balance, når du er i fertilitetsbehandling.
Motion og fertilitet
Det kan være utroligt svært at blive klog på anbefalingerne i forhold til motion og fertilitet. Der findes både studier, der peger på, at motion er fremmende for din fertilitet og for en sund graviditet.
Andre studier viser en sammenhæng mellem bestemte former for motion og nedsat fertilitet.
Motion er sundt
Der er dog ingen tvivl om, at motion er sundt. Det øger vores energi, vores følelse af velvære, mindsker smerter og ubehag i kroppen, øger blodcirkulation og iltning i kroppen og styrker vores immunforsvar. Vælger man at skære ned på fysisk aktivitet – måske fordi man er bekymret for, at det påvirker fertiliteten negativt – skal man være opmærksom på, at ophør af vanlig motion ikke er omkostningsfrit. Ændringen vil formentligt kunne mærkes.
Ved ophør af fysisk aktivitet er det almindeligt at opleve nedsat energi og nedsat overskud. Det er også almindeligt at opleve øget smerter/ømhed i kroppen, negativ påvirkning af humøret og dårligere søvn.
Måske oplever du at få forskellige råd fra forskellige fagfolk?
Spørg altid ind til begrundelsen for det råd, du får, så det giver mening for dig. Hvis du eksempelvis er blevet frarådet løbetræning, er det så et råd, der baserer sig på, at din krop og din cyklus reagerer på en bestemt måde som følge af den motion, du laver? Sørg også for at få vejledning i, hvad du kan gøre i stedet, hvis du for eksempel er blevet frarådet at fortsætte med løbetræning i forbindelse med dit fertilitetsforløb.
Overordnet handler det om
- At motionsanbefalinger altid bør være individuelle. Hvordan reagere din krop og din cyklus eksempelvis på motion?
- Forskningsresultater siger ikke noget om dig, men de kan sige noget om tendenser eller sandsynligheder for bestemte sammenhænge. Og det er altid værd at have med i sine overvejelser
Da der fortsat mangler mere forskning, der omhandler motion og fertilitet, anbefaler vi, at du rådfører dig med din fertilitetsklinik eller med os, hvis du er i tvivl om hvilke motionsanbefalinger, som vil være mest fordrende for dine graviditetschancer.
Motion og IVF-behandling
Tidligere har anbefalingen generelt været ro og sengeleje efter ægoplægning. I dag ved man, at dette ikke er optimalt.
En stor videnskabelig undersøgelse fra 2014 har vist, at inaktivitet efter ægoplægning faktisk nedsætter graviditetschancen. Formentlig fordi livmoder og embryo ved inaktivitet ikke får det optimale ilt- og næringstilbud.
Generelt er anbefalingen, at man skal fortsætte sit normale aktivitetsniveau. Undgå dog hård fysisk træning og kontaktsport.
Det er vigtigt, at du altid rådfører dig med din fertilitetslæge, i forhold til om der er specifikke anbefalinger for dig.
Kilde “Bed rest following embryo transfer might negatively affect the outcome of IVF/ICSI: A systematic review and meta-analysis”: TANDONLINE
Tilskud til holdtræning
Hvis du har henvisning til holdtræning fra egen læge, kan du få tilskud fra “danmark”.
Har du spørgsmål til Fertilitetsbehandling er du velkommen til at kontakte klinikken på telefon 60 24 85 60 eller sende en mail til kontakt@bjorengklinik.dk.
Yoga og fertilitet, hvad siger forskningen?
Et studie fra 2016, hvor 79 deltagere i fertilitetsbehandling valgte, om de ville deltage i et 6 ugers yoga-forløb eller blot modtage den medicinske fertilitetsbehandling, viste, at gruppen, som modtog det 6 ugers yogaforløb, fik signifikant lavere angstniveau og angstsymptomer efter de 6 uger med det det strukturerede yogaforløb.
Studiet peger på, at nedbringelse af stress og angst formentligt også kan nedsætte frafald under den medicinske fertilitetsbehandling – og dermed indirekte påvirke graviditetschancen positivt.
Kilde:
“Impact of a Structured Yoga Program on Anxiety in Infertility Patients: A Feasibility Study”: LONGDOM