Graviditet og bækkensmerter
En graviditet betegnes ikke som en sygdom, men det er en stor fysisk belastning for den gravides krop. Bækkenet vil efterhånden, som baby vokser, tilpasse sig og udvides grundet hormonet relaxin. Led, muskler og ledbånd, som beklæder bækkenet, vil med tiden blive mere løse og elastiske, og dette kan være årsagen til, at den gravide oplever ubalance, overbelastning og gener fra bækkenet.
Forbyggende og daglig træning af bækkenet har vist sig at have en positiv effekt på graviditetsrelaterede bækkensmerter.
Mere end 80 % af alle gravide oplever forskellige gener gennem deres graviditet:
- Hævede ben
- Spændt bækkenbundsmuskulatur
- Sovende fornemmelse i ben
- Forstyrrende nattesøvn
- Bækkensmerter
- Halebenssmerter
- Symfysesmerter
- Lyskesmerter
- Inkontinens
GynObs-fysioterapi er en gynækologisk tilgang, der bruges til undersøgelse, udredning og behandling af bækkenrelaterede smerter. Vi kan hjælpe dig, hvis du døjer med en eller flere af førnævnte gener.
Book en tid hos GynObs-fysioterapeut Anne Christine Hald eller kontakt hende på telefon 28 99 80 93.
Bækkenløsning
Bækkenløsning er en tilstand, der opstår grundet en øget produktion af hormonet relaxin. Relaxin blødgør ledbånd, brusk og bindevæv, og gør bækkenet klar til, at det skal kunne udvide sig under graviditeten og fødslen. Denne blødgøring og elasticitet medfører ofte en irritation og/eller en betændelsestilstand i led, ledbånd og overbelastede muskulatur.
Gravide kvinder diagnosticeres ofte med bækkenløsning, når de har smerter i bækkenet. Det er dog ikke altid den rigtige diagnose, og bækkenløsning bør undersøges, testes og diagnosticeres af en fysioterapeut med speciale inden for området.
Ved reel bækkenløsning er det vigtigt at opnå en forståelse af, at ens bækkensmerter ikke forsvinder, før din graviditet er ovre. Målet vil være at lindre aktuelle symptomer samt at forhindre varige gener. For at undgå varige gener er det særligt vigtigt, at din omgangskreds – så som din arbejdsplads, dine venner og din familie – informeres om, at din krop har brug for flere pauser og mindre fysisk hårdt arbejde.
Oplever du nogle af disse problematikker i hverdagen under din graviditet, så mist ikke modet. Det er ganske normalt, og der hjælp at hente. Det er vigtigt at blive opmærksom på hvilke faktorer, der er i spil, og hvilke strukturer der fremkalder og forværrer generne. Derfor anbefales det, at den gravide henvender sig i god tid til en fysioterapeut med speciale i bækken og GynObs-fysioterapi, før symptomerne forværres.