Beretning om en fødselsdepression

Da jeg fandt ud af, at jeg skulle være mor, gjorde jeg mig en masse forestillinger om, hvordan det ville blive. Jeg havde meget høje forventninger til mig selv som mor, fordi jeg altid har været eminent god til andres børn og har passet børn hele mit liv. Jeg har altid været roligheden selv omkring babyer og børn, og jeg har altid haft en kæmpe bunke selvtillid hvad angår børn. Jeg ville bestemt ikke være sådan en “pylret” mor, som ikke kunne overlade mit barn til andre, jeg ville lære mit barn at sove alle steder, og jeg ville bestemt ikke lade baby begrænse mig i at blive ved med at leve mit liv. Jeg ville tage på diverse ture og besøge venner og familie, og jeg ville være sådan en mor, der altid kunne se løsningen og sprang ud i alle udfordringer med ja-hatten på. Min baby skulle kunne falde i søvn alle steder: I bil, i arm, i larm, i barnevogn og fremmede steder, og det ville aldrig blive et problem for mig at komme nogen steder, for jeg ville da bare gøre det og ikke lade mig begrænse.

Jeg troede, jeg vidste en masse, og set tilbage har jeg uden tvivl været den type, som nybagte forældre virkelig hader, fordi jeg selv er kommet med en masse kommentarer og velmente ”gode” råd. Det var langt tid før jeg vidste, hvad massiv søvnmangel kan gøre ved en, og hvordan bekymringer bogstaveligt talt kan drive en til vanvid. Oh dear, jeg blev klogere …

Min datter kom til verden efter 30 timer i det værste helvede, jeg nogensinde har oplevet og ved et akut kejsersnit. Min krop var fysisk udmattet til sit yderste af 30 timer i gentagne vestorme og af tusindvis af andre komplikationer (ja, alt hvad der kunne gå galt, var nærmest gået galt under den fødsel). Så mens lægerne syede mig sammen på operationsbordet, og min kæreste tog sig af min datter i hendes to første vågne timer, kulminerede hele oplevelsen for mig i et kæmpe panikangstanfald.

En hård graviditet

Forinden fødslen havde jeg haft en meget hård graviditet. Først med 14 ugers voldsom kvalme og opkast, som invaliderede mig, og senere en bækkenløsning, som voldte mig smerter og lænkede mig til sofaen. Desuden havde jeg mange smerter i maven og var til flere ekstra kontrolbesøg grundet mistanke om for meget fostervand. Det viste sig dog først efter fødslen, da jeg desuden fik tarmslyng, at smerterne var kommet af en slem forstoppelse, som jeg formentlig havde haft i 6 mdr. Det er næsten ironisk for mig at skrive alle de ting ned, som var galt eller forvoldte mig smerter, fordi hvis ikke det var det ene, så var det det andet. Jeg følte mig efterhånden, som verdens mest besværede, men faktisk også mest besværlige gravide. Og endnu værre blev det, når jeg sammenlignede mig med flere veninder, der havde været gravide. Jeg kunne jo ingenting sammenlignet med dem, og det følte jeg som et kæmpe nederlag.

Oven i de fysiske smerter skar min psykiske bekymring også skår i glæden. Jeg havde tidligere aborteret i uge 11, og derfor havde både min kæreste og jeg rigtig svært ved at turde glæde os over graviditeten. Helt frem til fødslen troede jeg ikke rigtig på, at det ville lykkes os at få et barn. Så da vores datter endelig kom ud til os, var vi mildest talt ret meget i underskud fra start. Jeg husker tydeligt den allerførste gang, jeg fik hende over til mig. Jeg havde ventet på og set frem til dette øjeblik i 9 måneder og haft et idyllisk billede af, hvordan dette ville blive. Jeg havde forestillet mig, at jeg fik en slimet, skrigende baby på brystet, mens jeg græd udmattelses- og lettelsestårer efter en veloverstået fødsel. I stedet lå jeg stadig – et par timer efter hun var kommet til verden – med slanger over alt, et kæmpe operationssår og kæmpede mod dødsangsten.

Men efter sygeplejersken gentagne gange havde sagt, at min datter altså havde brug for mig, tænkte jeg, at nu var jeg for alvor nødt til at ”tage mig sammen” og holde hende. Så jeg sank og sank for at få klumpen væk fra halsen og tvang angsten væk og fik hende langt om længe på brystet. Langsomt faldt der ro over både mig og hende og sådan lå vi hele natten.

Tiden efter fødslen

Dagen efter var både min kæreste og jeg fuldstændig overvældede. Endorfinerne tumlede rundt i kroppen og overskyggede de sidste døgns skrækkelige oplevelser, og vi var dybt forelskede i vores lille vidunder. På trods af tarmslyng, en amning, som jeg i den grad skulle kæmpe for at få i gang med malkemaskine hver tredje time, sonde og en baby, der tabte sig alt for meget, landede vi alligevel lykkelige i vores lille hjem en uge efter fødslen. Og selvom vi hurtigt erfarede, at vi i hvert fald ikke havde fået os en ”sovebaby”, svævede vi rundt i søvnløse nætter i vores lille babymoon.

Jeg ammede og ammede og ammede og forsøgte at give lille Ella alt, hvad jeg havde, i kompensation for min dårlige samvittighed. Både over at hun havde tabt sig, men også fordi jeg ikke havde været i stand til at tage mig af hende de første timer af hendes liv, og fordi jeg ikke havde kunne føde hende “rigtigt”. Det lykkedes mig heldigvis at få hende op i vægt, og endelig fik jeg en lille følelse af, at der da var noget, jeg kunne finde ud af. Men i den tredje uge af hendes liv forandrede hun sig fra at være en baby, der ikke sov ret meget, til at være en baby, der SLET ikke sov andre steder end i vores arme. Hun havde nogle symptomer, som jeg havde undret mig lidt over. Hun sagde en masse anstrengelseslyde hele tiden, og jeg havde blandt andet også oplevet et par gange, at hun havde haft svært ved at trække vejret, hvor jeg helt panisk havde hevet hende op af liften, hvorefter hun havde gylpet ud over det hele. Jeg synes også, hun virkede voldsomt generet, hver gang hun havde spist. Jeg var meget bekymret og ofrede mig mange nætter, hvor jeg sad ret op og ned i sengen, så hun i det mindste kunne få lidt søvn på min brystkasse.

Endorfinerne var for længst brugt op og en dag, da jeg ikke havde sovet i tre døgn, ramlede det hele for mig.

Jeg var faldet over en artikel omhandlende en baby med refluks, og med det samme kunne jeg genkende samtlige symptomer på Ella. Jeg græd og græd og kunne slet ikke bære tanken om, at det højst sandsynligt var det, hun fejlede. Efter et besøg hos vagtlægen blev vi indlagt på Randers Sygehus. Under indlæggelsen vurderede lægerne, at det var silent refluks, hun led af, og derfor havde mavesyre til at ligge og køre frem og tilbage i spiserøret. Vi fik en årsag til, hvorfor hun havde problemer med at sove, og vi opstartede hende i noget medicin, der skulle afhjælpe symptomerne. Det hjalp en smule, men hun vågnede stadig 1000 gange hver nat. Dog blev dagslurene en anelse bedre. Efter en måneds tid med medicinen, synes vi alligevel ikke rigtig, det for alvor virkede. Jeg havde det også rigtig svært med at give så lille et menneske medicin, og desuden fik hun slem forstoppelse af det, så vi valgte at trappe ud af det igen og prøve andre metoder. Vi havde hende først i behandling hos en zoneterapeut, dog uden den store effekt. Vi var ved at være desperate, for det var vanvittig hårdt at se sin datter have ondt, og samtidig var der ingen af os, der nogensinde fik noget sammenhængende søvn.

Endelig da hun var tre måneder gammel, tog vi hende til kiropraktor trods både lægens og sundhedsplejerskens forsikringer om, at hun i hvert fald ikke var låst nogen steder. Kiropraktoren så på hende i 2 minutter og sagde, at det var virkelig godt, at vi kom med hende, for hun var låst både i nakken og i bækkenet i meget svær grad.

Det var som et mirakel. Ella fik 4 behandlinger, og pludselig var hun som forandret. Hun kunne nu ligge på maven og løfte hovedet, noget som før var endt i mange grådture. Hun begyndte at sove noget bedre og kunne nu tage 3 – 4 timer i streg om natten. Vi var glade og lettede og dybt taknemmelige for, at vi endelig havde fundet en årsag til hendes smerter. Men de seneste 3 måneder havde alligevel sat sit præg – især på mig.

På trods af søvnmanglen og alt det, jeg ikke havde fået bearbejdet, havde jeg kørt benhårdt på og ofret mig selv 100 % både fysisk og psykisk for Ella. Jeg kunne godt mærke, at min vejrtrækning ofte sad helt oppe i brystet, og at kroppen sitrede konstant. Mit hjerte galoperede derudaf, men jeg forsøgte at komme igennem dagene og ignorere alle tegn på angst og stress for at give Ella alt det, hun havde brug for. Men det var som om, at udfordringerne ingen ende ville tage. Så snart vi var ovre det ene, kom det andet. Jeg blev ramt af svamp på brystvorterne og kæmpede i ugevis med smerterne, og lige da det var væk, fik jeg brystbetændelse. Herefter svamp igen og endnu en begyndende brystbetændelse. Fire gange nåede jeg at få svamp, før jeg endelig fik bugt med det. Jeg var flere gange ved at opgive amningen, fordi det gjorde så ondt, men omvendt var amningen blevet så altoverskyggende vigtig for mig, fordi intet andet var gået som forventet. Følelsen af at jeg ikke havde kunnet føde hende “rigtigt” hang stadig ved. Jeg følte, at jeg skulle vise og bevise, at jeg trods alt godt kunne finde ud af at amme, og jeg havde en følelse af, at jeg ville knække fuldstændig, hvis også det gik i vasken. Så jeg knoklede løs, bed alle smerter i mig og kom igennem det.

Oven i alt det andet så begyndte jeg at døje med kraftige rygsmerter og ved en undersøgelse fik jeg af vide, at smerterne kom af, at mine mavemuskler ikke var vokset sammen igen efter fødslen. Det forklarede også, hvorfor jeg fortsat lignede en gravid i 6. måned, selvom det var mange måneder siden, jeg havde født. Det var ikke just noget, der var med til at fremme selvværdsfølelsen, og endnu engang følte jeg mig som en fiasko, når jeg sammenlignede mig med ”alle de andre”, der havde født og på et splitsekund nærmest havde fået vaskebræt igen.

Depressionen kommer snigende

Langsomt gik mit humør bare mere og mere ned ad bakke. I takt med, at jeg også blev mødt med flere og flere af omverdenens ”gode råd” og kommentarer, voksede den dårlige samvittighed og det dårlige selvværd og begyndte at æde mig op indefra. Set tilbage var det hårdeste faktisk ikke den evige søvnmangel eller alle de andre problemer, det var når folk samtidig fik mig til at føle, at jeg ikke gjorde det godt nok, og at det måske var min egen skyld, at Ella for eksempel ikke sov ret meget. Og det gjorde folk rigtig ofte – helt sikkert ikke intentionelt – men ved at komme med rigtig mange kommentarer og gode råd såsom: ”Har du prøvet at gå en tur med hende i barnevognen?”, ”Børn skal bare lære at sove i larm og sove i den friske luft”, ”Børn sover jo bedre, hvis de får lov at græde sig selv i søvn” og uendeligt mange “Hvorfor gør I ikke bare dit og dat”, og “Vi gjorde da bare sådan og sådan” og så videre. I øvrigt erfarede jeg, at amning åbenbart også er noget, alle har en mening om, uanset om de har det mindste begreb om, hvor hårdt arbejde amning faktisk er, eller i det hele taget hvad diverse anbefalinger siger, så var ingen blege for lige at smide kommentarer som: ”Skal du ikke snart til at stoppe med det der amning?” eller ”Hvorfor giver I hende ikke bare en flaske, så du kan sove noget mere om natten?”

Desværre havde disse “råd” den modsatte effekt på os, og det er sikkert kun folk, der selv har haft et knap-så-sovende barn, der virkelig forstår, at man selvfølgelig HAR prøvet ALT, og at det derfor i virkeligheden bare føles som om, man bliver trådt på, mens man ligger ned, når disse bemærkninger kommer flyvende.

Havde jeg været fyldt med overskud, fået tilstrækkeligt med søvn og i øvrigt været mere mig selv, havde jeg muligvis godt kunne ryste på hovedet af kommentarer som disse, og holdt fast i, at det vi gjorde var rigtig for os, uanset hvad folk mente. Men da jeg i forvejen var fuldstændig nedkørt både fysisk og psykisk, havde jeg enormt svært ved at mærke mig selv, og derfor gik kommentarer som disse lige ind og fik mig til at tvivle på alt, hvad jeg gjorde.

Set i bagspejlet forstår jeg slet ikke, hvordan jeg var i stand til at hive mig op dag efter dag og være omsorgsfuld, kærlig og aldrig lade mit indre kaos gå ud over Ella. Selvom jeg godt kunne mærke, at jeg langt fra var mig selv, og selvom mine handlinger viste tydelige tegn på stress og angst, kæmpede jeg en indvendig kamp for at klare det hele.

Min kæreste var naturligt nok også meget presset over vores situation, og ligesom jeg havde han heller ikke haft et eneste sekund til at bearbejde noget af det, vi havde været igennem. Tilmed fik han nyt job midt i det hele og skulle yde og bevise en masse på arbejdet, så han begyndte også langsomt at synke længere og længere ned og blev ramt af stress. Skænderierne blev voldsommere og voldsommere, og vi gik nærmest ugentligt fra hinanden for så at finde sammen igen et par dage efter. Ingen af os havde overskud til den anden, og ingen af os kunne vise omsorg eller forståelse for hinandens problemer. Og ud af det voksede den dårlige samvittighed yderligere, fordi vi skændtes foran Ella.

Jeg begyndte at reagere meget voldsomt på det mindste pres, og især vores skænderier og frustrationerne over ikke at blive hørt, set og forstået endte flere gange i panikangstanfald, hvor jeg hyperventilerede og kun kunne ligge i fosterstilling på badeværelsesgulvet. Jeg bebrejdede efterhånden mig selv alt. Det var min egen skyld, at jeg havde haft så hård en graviditet. Det var min skyld, at fødslen var gået galt. Det var min skyld, at jeg ”ikke kunne finde ud af” at føde naturligt, og at det endte i kejsersnit. Det var min skyld, at hun havde fået refluks og havde været låst i nakken. Det var min skyld, at hun sov så dårligt, som hun gjorde, og det var mig, der ikke kunne finde ud af at putte hende ordentligt. Jeg begyndte at få nogle skrækkelige tanker om mig selv. Jeg følte, jeg var en dårlig mor, en dårlig kæreste, en dårlig veninde, en dårlig datter. Jeg følte, at jeg ikke kunne finde ud af noget som helst. At jeg var til besvær for alle i min familie og for min kæreste, og at alle ville havde det meget bedre, hvis jeg ikke var her.

Jeg mistede lysten til at leve, og det eneste, der holdt mig her, var tanken om, at Ella ikke skulle vokse op uden sin mor. Jeg havde efterhånden udviklet en fødselsdepression kombineret med angst og stress.

Da hjælpen kom

Da Ella nærmede sig 6 måneder, var situationen i vores hjem virkelig alvorlig, og vi havde akut brug for hjælp. Vi startede i et forløb, hvor vi blev tilknyttet en psykolog og en sundhedsplejerske med samtaler to gange om ugen, både individuelt og parvis. Jeg husker den første samtale som værende livsvigtig for mig, fordi det var der, jeg for allerførste gang siden Ella blev født, følte mig forstået. Noget af det første psykologen sagde var, at med den historie, vi havde, var det helt utroligt, at vi stadig stod oprejst. De følgende uger blev vi fulgt meget tæt, og vi fik utrolig meget ros for hvilken glad, dejlig og dygtig pige, vi havde, og flere gange fik vi at vide, at det var helt utroligt, så godt vi klarede det som forældre på trods af vores historie.

Sundhedsplejersken roste mig til skyerne over alle de ting, jeg havde lært Ella, og hvor sund og god en tilknytning, vi havde fået. Hun forsikrede mig om, at Ella udviklede sig fuldstændig normalt og på ingen måde havde taget skade af skænderierne eller min psykiske tilstand. Ydermere støttede hun os i, at vi gjorde alt det rigtige i forhold til Ellas søvn, og at vi skulle holde fast i at gøre det, der virkede, og ikke det som alle bøgerne skrev. Det gik mere og mere op for mig, hvor meget jeg havde higet efter ros og anerkendelse. Både anerkendelse af at det vi havde oplevet, langt fra var normalt, og at vi virkelig havde været udfordret på samtlige parametre. Men også anerkendelse af at det ikke var mig, der var ved at blive fuldstændig splitterravende sindssyg, men at jeg reagerede, som enhver anden ville reagere på så lidt søvn og så mange udfordringer. Jeg havde i den grad savnet både forståelse og omsorg fra min omverden og følte desværre, at jeg ofte blev mødt med det stik modsatte.

Det er tankevækkende, så stor en forskel det gjorde for os, at vi pludselig fik anerkendelse og ros og blev bekræftet i, at vi gjorde det rigtige. Vi voksede begge to, og selvom vi stadig havde et barn, der ikke sov tiden væk, kunne vi langsomt begynde at samarbejde igen. Stemningen i hjemmet forandrede sig fra at have været en kampzone fyldt med tristhed, håbløshed og tårer til et mere behageligt sted, hvor vi alle tre så småt kunne begyndte at fungere som en familie.

Intet blev noget i nærheden af, hvad jeg havde forestillet mig, og jeg kan sige med sikkerhed, at det at være gravid og blive mor har været det ubetinget hårdeste i mit liv. Jeg har en følelse af at være gået glip af rigtig mange ting i Ellas første leveår, og det er trist at tænke på, hvor lidt jeg nød min barsel. Det stikker stadig i hjertet, når mine veninder taler om “det søde barselsliv”, eller hvor meget de nyder deres morrolle, fordi jeg har rigtig svært ved at genkende det og føler mig enormt forkert, fordi jeg har det, som jeg har det.

Jeg har en følelse af at have været enormt låst til hjemmet i meget lang tid, og at vi har fejlet som forældre på mange områder. Heldigvis elsker jeg min datter (og nu døtre) højere end noget andet i verden, og det må være det bedste udgangspunkt for alt.

– Mia

Send os en besked, så kontakter vi dig hurtigst muligt

Kontakt os

Ved indsendelse af formularen accepterer jeg at BjørengKlinik kontakter mig pr. mail eller telefon