Job efter barsel

Har du – eller havde du – tanker om jobskifte under din barsel? Så er du ikke den eneste. 

7 ud af 10 kvinder på barsel overvejer nemlig at skifte job. 

Det viser en ny undersøgelse, hvor hele 70 % af de adspurgte kvinder svarer, at de i forbindelse med deres barselsorlov overvejer at skifte job. Mens hele 23 % svarer, at de i forbindelse med deres barselsorlov har skiftet job (Kilde: Finans.dk) 

Tid til refleksion

Når vi går på barsel, bliver vi revet ud af hverdagens rytme og får mulighed for at stoppe op og reflektere. Er vi der i vores arbejdsliv, hvor vi ønsker at være? Og mindst lige så vigtigt: Kan vi se os selv komme tilbage til samme job, når hverdagens rytme efter barslen ser helt anderledes ud?

Der kan være mange årsager til, at de fleste af os under vores barsel overvejer jobskifte. Selv de mange af os, som er glade for vores job, inden vi går på barsel, kan begynde at overveje at søge nye græsgange. 

Det gør vi, fordi det at blive forælder vender op og ned på mere end blot søvnrytmen, behovet for alenetid og en pludselige interesse for et andet menneskes fordøjelse.

At blive forælder vender ofte op og ned på vores selvbillede og vores prioriteringer – og måske også den værdi, vi tillægger vores job.  Måske får man en længsel efter et job, der føles mere meningsfuldt, hvor man kan vokse på andre måder end i forældrerollen. Måske opstår der et ønske om at være hjemme sammen med familien alle ens vågne timer og en drøm om at være hjemmegående? 

Mit jobskifte fra sygeplejerske til selvstændig

Jeg har selv gjort mig de samme refleksioner i mine to barsler. Jeg arbejdede som sygeplejerske på en akutafdeling i Aarhus og havde under min barsel mange overvejelser om, hvordan skiftende arbejdstider og familieliv kunne hænge sammen for mig. Jeg var glad for mit job og mine kollegaer, men arbejdstiderne kunne jeg ikke få til at harmonere med mit nye familieliv. Jeg fik sammen med min leder lavet en aftale om at komme tilbage på nedsat tid ved at bruge en barselsdag om ugen det første år. Og det fungerede rigtig godt for mig. I cirka to år.  

Så blev min far terminalerklæret. 

Efter et års plejeorlov og afsked med min far efterfulgt af barsel med min anden søn, skete der et skift i mine prioriteringer og mine værdier. Som der jo ofte gør, når man gennemlever store livsbegivenheder. 

Jeg ville have endnu mere tid med min familie. Slut med at arbejde helligdage, hver anden weekend og have masser af aftenarbejde. Slut med pressede arbejdsdage, hvor jeg ikke altid kunne tilbyde den sygepleje, jeg vidste ville være den bedste. Jeg ville have mere overskud til min familie, når jeg kom hjem, og ikke lægge det meste af min energi på mit arbejde. Jeg havde brug for at arbejde mindre med slutningen af folks liv og mere med begyndelsen. Jeg ville skabe noget. 

Og så dukkede der pludselig en unik mulighed op, som jeg ikke selv havde tænkt på. 

Jeg blev spurgt, om jeg ville starte op som selvstændig sygeplejerske i et tværfagligt fællesskab. Og så kom der virkelig gang i min tankevirksomhed! Og i mange rigtig mange refleksive snakke med mine nærmeste. Kunne man det? 

Jeg valgte heldigvis at sige ja og startede efterfølgende op som selvstændig sygeplejerske og sundhedsfaglig coach I BjørengKlinik. 

Her arbejder jeg nu primært med mennesker, som ønsker sig et barn, som er gravide, eller som er blevet nye forældre. 

Jeg har skabt mig et job, hvor jeg arbejder hele vejen rundt om mennesket og med mennesket. Med kropslig sundhed, mental sundhed, personlig forandring og udvikling. Og når jeg kommer hjem efter en travl arbejdsdag, kommer jeg hjem med energi og følelsen af, at det er det helt rigtige, jeg laver. 

Er du på barsel, og overvejer du at skifte job?

Så kan det være en god idé at begynde med at skabe et overblik over dine muligheder. 

Hvis du var glad for dit arbejde, inden du gik på barsel, kan det være en god idé at danne sig et overblik over, hvad det nu er, der gør, at du pludselig går med tanker om jobskifte: Hvad er det helt konkret, du godt kunne tænke dig var anderledes? Handler det om andre arbejdstider eller arbejdsopgaver? 

Hvis du er glad for dit arbejde og er konkret omkring, hvad du ønsker skal være anderledes efter din barsel, så tag fat i din leder nogle måneder inden endt barsel og fortæl om dine overvejelser og ønsker. Måske kan det lykkes at skabe lige netop det job, du kunne tænke dig i den ansættelse, du allerede er i. 

Professionel sparring

Går du med overvejelser om jobskifte, og har du brug for at komme nærmere en afklaring eller en beslutning?

Med jobcoaching tilbyder jeg rum til refleksion og afklaring.

Et jobcoaching-forløb kan blandt andet give dig: 

  • Et tydeligt overblik over dine værdier og prioriteringer
  • En større bevidsthed omkring, hvad der motiverer dig
  • Et overblik over dine kompetencer og dine ønsker til et fremtidigt job
  • En bedre balance mellem dit arbejdsliv og dit familieliv
  • Mere overskud og tid til dig selv

Skriv en mail til bitten@bjorengklinik.dk hvis du har spørgsmål eller ønsker at høre mere om, hvad et coachingforløb kan indeholde. 

Du kan også allerde nu booke tid til en coachingsamtale her.

Send os en besked, så kontakter vi dig hurtigst muligt

Kontakt os

Ved indsendelse af formularen accepterer jeg at BjørengKlinik kontakter mig pr. mail eller telefon