Spændingshovedpine

Af fysioterapeut Soledad Menéndez

Trykkende smerter, der ofte beskrives som en stram ring omkring hovedet eller panden, eller pressende fornemmelser fra nakken eller bag øjnene. Dette er nogle af de hyppigste symptomer på spændingshovedpine.

Spændingshovedpine betyder, at du har spændinger i muskulaturen. Man får spændinger af en grund – det kan eksempelvis skyldes stress, problemer med familien eller travlhed på arbejdet.

Nogle gange man kan mærke spændinger i kæben, når man vågner om morgen. Det kan være et tegn på, at man spænder i kæben om natten.

Symptomer
Spændingshovedpine kan enten mærkes i begge sider af hovedet eller blot i den ene side. Spændingshovedpine kan være af pressende/strammende (ikke pulserende) karakter.

Du kan opleve:

–    At hovedpinen er af mild eller moderat intensitet

–    En fornemmelse af, at det spænder i nakken og i baghovedet

Spændingshovedpine skal ikke forveksles med migræne, som ofte forværres ved fysisk aktivitet, og som kan fremkalde kvalme og opkast. Disse symptomer ses ikke ved spændingshovedpine.

Årsagen til spændingshovedpine kan som beskrevet både være fysisk og psykisk stress. Hvis du har en ubalance i muskulaturen, som kan opstå, hvis du bruger de forkerte muskler, kan din kropsholdning forværre symptomerne – eksempelvis ved dårlige arbejdsstillinger. Det kan ofte hjælpe at få løsnet musklerne op med massage og varme, men som regel vender problemerne tilbage. Det skyldes, at ubalancen i muskulaturen ikke er fjernet.

Hvis du tit har spændingshovedpine, kan du også få problemer med kæbeleddet på grund af spændinger i kæbens muskulatur (maseteros og temporalis).

Spændingshovedpine hos børn
Også børn kan lide af spændingshovedpine, som oftest viser sig, når barnet er omkring syv år gammel. Hyppigheden stiger med alderen. Indtil 11 – 12-års alderen er der lige så mange drenge som piger, der lider af spændingshovedpine, men herefter er der flere piger end drenge, der døjer med spændingshovedpine.

Hovedpinen kan vare en halv time og helt op til syv dage. Den er typisk bilateral, pressende eller strammende og mild til moderat af intensitet. Som ved voksne forværres spændingshovedpine ikke ved fysisk aktivitet, den er sjældent ledsaget af kvalme og opkastninger, ligesom lys- og lydoverfølsomhed heller ikke er et symptom ved spændingshovedpine.

Behandling
Hvis du har spændingshovedpine, hjælper det at løsne musklerne med massage, men det er også en rigtig god idé at finde årsagen til spændingshovedpinen – særligt hvis du har en ubalance i muskulaturen. Det inkluderer en grundig undersøgelse af nakken og kæbe, hvilket du kan få ved at bestille en tid hos fysioterapeut Soledad Menéndez, der er specialiseret i behandling af nakke/kæbe-problemer. Book din tid her.

Mistænker du, at din spændingshovedpine skyldes dårlige arbejdsstillinger, kan vi også hjælpe med vejledning til en mere korrekt kontor/arbejdsstilling. Læs mere her.

Vil du gerne lære at bruge din krop på bedst mulig vis for at forbedre din kropsholdning og få en stærkere krop, kan du melde dig til et af vores mange pilateshold.

Vi skræddersyr også individuel træning specielt til dig, hvis du ikke ønsker at deltage i holdtræning.

Send os en besked, så kontakter vi dig hurtigst muligt

Kontakt os

Ved indsendelse af formularen accepterer jeg at BjørengKlinik kontakter mig pr. mail eller telefon