The Five Flows – og betydningen for din fertilitet

I dette blogindlæg går vi i dybden med The Five Flows og ser på hvilken betydning, de hver især kan have for din mulighed for at blive gravid og gennemføre en graviditet.

The Five Flows

 1. Blodtilførsel
 2. Blodfraførsel
 3. Nerveforsyning
 4. Lymfesystemet
 5. Emotionel

Blodtilførsel og blodfraførsel

Vi indleder med en beskrivelse af de to første flows – blodtilførsel og blodfraførsel – og ser nærmere på betydningen af blodgennemstrømning til og fra de reproduktive organer.

Blodet har blandt andet til opgave at:

 • TRANSPORTERE ILT, NÆRINGSSTOFFER OG VITAMINER: Vores reproduktive organer er dybt afhængige af at få både ilt, næringsstoffer og vitaminer for at kunne fungere. I hele vores krop (også livmoder og testikler) er de enkelte celler så afhængige af ilt, at de dør, hvis de skal undvære ilt mellem 10 minutter og 4 timer.
 • TRANSPORTERE HORMONER: Både for mænd og kvinder spiller hormoner en afgørende rolle, når vi forsøger at få et barn. Hos manden er det særligt hormonet Testosteron og FSH, som er nødvendig for dannelsen af sædceller. Hos kvinder er det blandt andet hormonerne østradiol og progesteron, som kan være afgørende for, om kvinden kan blive gravid.
 • TRANSPORTERE DE BLODPLADER, SOM BIDRAGER TIL SÅRDANNELSE
 • TRANSPORTERE AFFALDSSTOFFER FRA CELLERNE TIL KROPPENS “RENSNINGSANLÆG” – LEVER OG NYRE: Skadelige stoffer, som vi indtager gennem eksempelvis kost, indåndingsluft eller gennem huden, vil vi helst ikke have til at ophobe sig i vores reproduktive organer – eller andre steder i kroppen
 • TRANSPORTERE IMMUNSYSTEMTS CELLER: Cellerne flyder rundt i blodet og beskytter os mod fremmedlegemer.

Faktorer som kan påvirke blodtilførslen og blodfraførslen negativt:

Blodtilførslen:

 • Arvæv (For eksempel kejsersnit, kikkertoperationer, gentagne infektioner i underlivet med mere)
 • Åreforkalkning
 • Muskelspændinger
 • Beklædning som afklemmer
 • Hvis vævet komprimeres – hvis man eksempelvis oftest sidder med ben over kors og sammenfalden holdning

Blodfraførslen:

 • Hvis du ikke bevæger dig (Immobilitet)
 • Væskeophobning i vævet (Ødemer)

Nerveforsyning

Det tredje element i The Five Flows er nerveforsyning.

Der skal kunne løbe strøm igennem ledningerne.

Livmoderen og æggelederne består blandt andet af muskler, der skaber bevægelse: Æggelederen laver peristaltiske bevægelser, der skal transportere ægget hen mod livmoderen, og livmoderen laver bølgende bevægelser til den side, hvorfra ægløsningen sker.

Mod ægløsningen laver livmoderen bevægelser, der “suger” sæden opad (imod ægget). Efter ægløsningen, hvor der måske er et befrugtet æg, står livmoderen mere stille, hvor den under menstruationen laver nedadgående bevægelser for at støde slimhinden ud.

Sansninger fra livmoderen går igennem nerver, der går ind i rygmarven fra de allernederste brysthvirvler og op til hjernen.

Livmoderen får sin nerveforsyning og derved besked om hvilke bevægelser, den skal lave fra nerver, der går ud igennem korsbenet.

Der er brug for fri bevægelighed i ryggen og korsbenet, for at nerverne kan sende de beskeder, de skal, og derved få livmoder og æggestok til at bevæge sig optimalt – alt efter hvor man er i sin cyklus.

Derfor skal blokeringer i ryg og bækken (hvor korsbenet sidder) løsnes op, og man skal bevæge sig frit og meget igennem sin hverdag.

Sidder du meget stille, og/eller har du ondt i ryggen eller bækkenet, kan det have betydning for nervesystemets mulighed for at sende beskeder til og fra livmoderen.

Bevæg dig igennem din dag, dans, gå, stræk dig, træk vejret dybt.

Lymfesystemet

Det fjerde element er lymfesystemet.

Skvulper der vand rundt omkring din livmoder og dine æggestokke?

Lymfe er den klare væske, der pibler ud, når du prikker hul på en vabel. Lymfen produceres overalt i vores krop.

Det frie lymfeflow har betydning for, hvordan betingelserne er omkring dine reproduktive organer.

Bækken og lyske er fyldt med lymfeknuder og lymfekar. Lymfesystemet transporterer affaldsstoffer, overskydende væske, fedt, proteiner og hudceller fra kroppens væv og ind i veneblodkarrene.

Bækkenet er et vigtigt transportknudepunkt, da al lymfe fra benene skal igennem her, og vi har mange organer i området (livmoder, blære, tarme), som også har mange lymfeknuder omkring sig.

Udover at transportere affaldsstoffer sker der også en masse vigtig immunrespons i lymfeknuderne: Når der bliver transporteret bakterier og vira fra kroppen i lymfekarrene, vil de blive filtreret igennem lymfeknuderne, hvor der er hvide blodlegemer og makrofager (som er celler, der swiper for skadelige mikroorganismer), som er en del af vores immunforsvar.

Hvis dit lymfesystem ikke fungerer optimalt, vil der hobe sig væske med affaldsstoffer op i bækkenet og omkring dine reproduktive organer.

Trykket i bækkenet vil stige (fordi der er mere væske), og derved kan din blodcirkulation blive nedsat. Konsekvensen er, at der ikke bliver tilført så meget ilt, og der bliver heller ikke fraført affaldsstoffer.

Hvordan kan du mærke, at dit lymfeflow er nedsat?

 • Du kan føle dig hævet i bækkenet
 • Du kan have menstruationssmerter
 • Du kan opleve tyngdefornemmelse i bækken og underliv
 • Din fordøjelse kan være forandret

Hvad kan du selv gøre?

Bevæg dig! Lymfekarrene ligger tæt ved blodkarrene og vil blive stimuleret til at øge lymfetransporten når blodkarrene pulser

 • Træk vejret dybt: Lymfen fra bækken og ben samles i et stort kar der løber igennem mellemgulvet. Dybe vejrtrækninger vil massere og stimulere karret
 • Har du arvæv, kan vi give dig vejledning og behandling så arvævet ikke bremser lymfeflowet

Det emotionelle flow

Det sidste element af The Five Flows er det emotionelle flow. Og hvad er så det for en langhåret størrelse? Nogle vil beskrive det som det spirituelle/kulturelle eller emotionelle flow. Det kan også forklares som sammenhængen mellem krop og psyke.

Men hvordan hænger stress og nedsat fertilitet hænger sammen?

Når man har svært ved at få det barn og den fremtid, man så inderligt ønsker sig, vil det for langt de fleste være en stor mental og fysisk udfordring.

Hvordan stress og nedsat fertilitet hænger sammen, mangler videnskaben stadig at blive helt klog på.

Det ved vi:

 • Stress kan hæmme ægløsningen. Hvis ægget ikke løsner sig, hjælper det ikke med nok så mange sunde sædceller
 • Ved stresspåvirkning ses også ofte øgede smerter i kroppen. Ofte beskriver folk, at de spænder op i nakke/kæbe og skuldre. Ofte finde vi øget spænding i musklerne omkring lænd og bækken – altså musklerne omkring de reproduktive organer. Ved muskelspændinger vil blodgennemstrømningen – og dermed forsyningen af ilt, vitaminer, næringsstoffer og hormoner – være nedsat.

Ufrivillig barnløshed har ofte store konsekvenser for den mentale sundhed.

Mange som oplever ufrivillig barnløshed, oplever også nedsat livskvalitet, udfordringer i parforhold, i nære relationer, stress, tristhed, modløshed, vrede og magtesløshed.

Heldigvis er din krop fuld af ressourcer, der kan hjælpe dig med at få lidt mere ro på nervesystemet.

Det kan du selv gøre:

Vejrtrækning:

Læg dig på ryggen med hænderne på maven:

 • Træk vejret ind, mens du tæller til 4 og forsøger at få luften helt ned i maven
 • Pust ud, mens du tæller til 6 og lader maven synke ned
 • Gentag 10 gange

Ved at sænke tempoet på din vejrtrækning aktiverer du dit parasympatiske nervesystem, der sender beroligende signaler ud i kroppen.

Når maven når ud og ind på dine vejrtrækninger, stimulerer du også vagusnerven, som også har positiv effekt på det paresympatiske nervesystem.

Berøring:

Massage, kram eller øjenkontakt med en, du holder af, er med til at sende oxytocin rundt i kroppen. Forsøg på dig selv, eller få en du holder af til at lave let, blid berøring med hårenes retning. Det får din krop til at slappe af og frigive oxytocin. Oxytocin dæmper vores stresshormoner.

Bevægelse:

Bevægelse giver kropskontakt og øget følelse af velvære.

På FertilitetsProgrammet i klinikken bliver du undervist i et træningsprogram, du kan lave dagligt derhjemme. Øvelserne har fokus på øget flowet i bækkenet samt blide stræk og udspænding – ren balsam for sjæl og krop.

Del dine tanker:

Det hjælper at dele dine tanker og bekymringer med en du holder af, et fællesskab eller en professionel.

Har du svært ved at blive gravid, er du i fertilitetsbehandling eller lever du med ufrivillig barnløshed? Så står vi i Bjørengklinik klar til at støtte og styrke dig til et mere meningsfuld liv, der hvor du er lige nu.

I BjørengKlinik tilbyder vi:

 • Coachingforløb
 • Fertilitetskonsultation
 • Træning på FertilitesProgrammet
 • Fertilitetsakupunktur
 • Oxytocinmassage

Du er velkommen til at kontakte sygeplejerske Bitten Sehested eller fysioterapeut Birgitte Bjøreng, hvis du er interesseret i at høre mere om vores fertilitetsunderstøttende behandlingstilbud. Du kan ringe til klinikken på telefon 60 24 85 60 eller sende en mail til kontakt@bjorengklinik.dk

Send os en besked, så kontakter vi dig hurtigst muligt

Kontakt os

Ved indsendelse af formularen accepterer jeg at BjørengKlinik kontakter mig pr. mail eller telefon