Kroppen danner arvæv efter operationer som eksempelvis kejsersnit. Du ser kun toppen af dit arvæv – den hvide eller lyserøde aftegning på det øverste hudlag. Men for mange ligger størstedelen af arvævet under huden og er dermed ikke synligt. Det dybereliggende arvæv kan til gengæld være til stor gene – og for mange uden de ved, at generne stammer fra arvævet.
Behandling af arvæv foretages af klinikkens sygeplejerske og to fysioterapeuter.
Vi behandler med manuelle teknikker og laserterapi, og du får instruktion i selvbehandlingsteknikker.
Første konsultation er 60 minutter.
Vi undersøger grundigt dit ar – både det yderste hudlag og det dybereliggende væv. Derudover undersøger vi din krop for blandt andet asymmetri, stramhed og nedsat funktion, som kan stamme fra dit arvæv.
Efter grundig undersøgelse og udredning planlægger vi sammen med dig et eventuelt behandlingsforløb. Vi tager altid udgangspunkt i, hvad du ønsker at få ud af et behandlingsforløb.
Behandlingen af arvævet vil typisk bestå af manuelle teknikker til at blødgøre vævet og gøre det mere elastisk, eventuelt laserterapi samt instruktion i selvbehandlingsteknikker.
Book tid til behandling her eller kontakt klinikken på telefon 60 24 85 60, hvis du har spørgsmål. Du kan også skrive en mail til kontakt@bjorengklinik.dk
Generelt om arvæv
Kroppen danner arvæv efter operationer, kikkertoperationer og læsioner samt efter traumer. Læsioner kan opstå ved cykelstyrt, fald på trappe og andre situationer, hvor vi slår os. Derudover danner kroppen også arvæv under inflammationer og infektioner. Eksempelvis ved blærebetændelse, klamydia og andre betændelsestilstande i kroppen. Du kan altså danne arvæv af mange forskellige grunde. Fælles for arvæv er at det er kroppens måde at forsøge at hele eller afgrænse en skade på. Samtidig forsøger kroppen også at gøre det beskadigede område stærkere end før skaden, hvorfor vævet bliver hårdere og sejere.
Kroppens organer, muskler og væv er omsluttet af et sammenhængende glidevæv kaldet fascier. Fascierne bevirker, at alle kroppens indre dele kan glide frit mellem hinanden og er forbundet. Når kroppen danner arvæv, sker der ofte det, at arvævet laver en sammenvoksning af fascierne – og eventuelt også mellem flere vævsdele. Sammenvoksninger forhindrer de berørte dele i at glide frit mellem hinanden, og dermed nedsættes fleksibiliteten og funktionen af området.
Eksempelvis kan arvæv ved tarmene nedsætte tarmenes normale bevægelse og give tendens til forstoppelse. I nogle tilfælde kan det være årsag til tarmslyng. Arvæv ved eller i livmoderen kan nedsætte livmoderens naturlige bevægelsesmønster og menes at kunne forårsage infertilitet hos mellem 15 – 20 % af de kvinder, der har arvæv ved eller i livmoderen.
Symptomer fra arvæv kan opstå lang tid efter, arret er opstået, da vævet gradvist hærder.
Tidlig mobilisering reducerer arvævsdannelse og mindsker risikoen for, at strukturerne klæber sammen. Vi kan begynde at behandle dit ar, allerede inden et eventuelt sår er lukket. Arvæv bliver stivere med tiden, men det bliver aldrig for gammelt til at blive arbejdet med. Er dit ar 10, 20, 30 år eller mere, kan der fortsat være mulighed for bedring.
Hvornår er det relevant at få behandlet sit arvæv?
Hvis du har gener i form af:
– Fordøjelsesproblemer
– Inkontinens
– Smerter (også andre steder end der hvor arvævet sidder, og også lang tid efter dit ar er opstået)
– Stramhed, nedsat bevægelighed, skævt træk i kroppen
– Nedsat fertilitet
– Endometriose
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit arvæv er skyld i de gener, du oplever, er det relevant at få det undersøgt. Book din tid her.
Laserterapi og arvævsbehandling
I klinikken bruger vi Power Laser PRO, som hører under kategorien Low Level Laser Therapy (LLLT).
Power Laser PRO er godkendt som medicinsk udstyr i henhold til gældende CE standarder til anvendelse af blandt andet arvævsbehandling.
Laserterapi er en effektiv og og meget skånsom behandlingsform. Der er ingen smerte forbundet med behandlingen, og du vil ikke kunne mærke selve laserlyset.
LLLT er karakteriseret ved, at der bruges meget lave energimængder, der kun udvikler lave temperaturer i det behandlede væv. Laseren kan ikke beskadige vævet ligesom kirurgiske laserer. Og der er ligeledes ingen bivirkninger forbundet med behandlingen.
Laserterapi virker ved at øge mikrocirkulationen (blodcirkulationen) og give øget APT (energi) i cellerne, så de udfører deres arbejde bedre og mere effektivt. I klinikken bruger vi laserbehandling som en del af den naturlige fertilitetsfremmende behandling, arvævsbehandling, smertelindring og dæmpning af inflammatoriske tilstande.
Kontraindikation for laserterapi
Patienter med:
– Hjerteproblemer
– Graviditet
– Epilepsi
– Cancer
Områder med:
– Modermærker
– Tatoveringer