Af fysioterapeut Birgitte Bjøreng.
I 2008 blev jeg mor til Storm ved et akut kejsersnit, og i 2011 kom Ketil til verden ved et planlagt kejsersnit. Disse to oplevelser har været med til at danne det helhedsorienterede perspektiv, der ligger bag BjørengKlinik, som jeg åbnede i 2010. På klinikken arbejder vi med behandling, massage og specialiseret træning af gravide, barslende, babyer og børn, og det har været naturligt at have en tilgang, som er helhedsorienteret – for det var lige præcis det, jeg stod og manglede (uden at vide det) efter mine kejsersnit.
For et år siden blev KejsersnitProgrammet skabt – et holdforløb hvor vi arbejder med pilates, arvævet, tilknytning til baby og babys motorik.
Dette blogindlæg lægger sig op ad den information, eleverne får på programmet.
God læselyst.
7 lag organisk væv
Det er hvad der skæres igennem under et kejsersnit. Helt fra overfladen, igennem mavemuskler, til et organ (livmoderen) dybt inde i kroppen. Det er en operation – den mest almindelige i verden.
Men det gør ikke kejsersnit til en almindelig oplevelse – tværtimod. Hvert år fødes der omkring 60.000 børn i Danmark. Cirka 20 % af disse fødsler sker ved kejsersnit.
Kejsersnit kan foregå akut og planlagt, og der ligger altid medicinske og/eller personlige overvejelser bag.
I klinikken arbejder vi med kejsersnit fra mange vinkler, og det er en gave at have kompetencer til at anskue kejsersnittet fra forskellige perspektiver:
Baby
Vi er skabt til at blive forløst med kompressionskraft på hovedet – altså at der er modstand på hovedet, og nakken trykkes sammen. Ved et kejsersnit er der i stedet traktionskraft, altså en kraft der trækker i nakken. Det bevirker næsten altid, at nakken har låsninger, og at muskulaturen i ryg og nakke kan være spændt.
Forældrene reagerer typisk, når de oplever, at babys hovedform er skæv. Dette sker, fordi baby ligger med hovedet til den ene side på grund af låsninger i nakken – det kan sammenlignes med, når vi voksne har hold i nakken og kun kan holde hovedet til den ene side. Babys hoved er blødt, og derfor kan formen ændre sig, når trykket kun er på den ene side.
Ud over en kosmetisk konsekvens, så er det skæve hoved et symptom på, at der er en låsning i nakken. Denne låsning påvirker hele kroppen og har betydning for babys motoriske udvikling: Det er vanskeligt at udvikle sig frit motorisk, hvis hovedet holdes skævt på kroppen.
Vi vil gerne se babyerne tidligt (allerede fra syv dage efter fødslen) for at kunne løsne nakken og rygsøjlen og give forældrene motorisk vejledning til at støtte baby allerede fra starten. Vi vil gerne se alle babyer, som er forløst ved kejsersnit, samt babyer, der:
– Har stået skævt
– Er tvillinger
– Har en fødselsvægt over 4 kg
– Gylper meget
– Græder meget
– Har problemer med fordøjelsen
– Har kolik
– Har svært ved at ligge på maven eller ligger i flyverstilling (når han er yngre end 5-6 måneder)
– Ikke kan spise fra det ene bryst
– Er født ved styrtfødsel
– Har søvnvanskeligheder
Det, du selv kan gøre: Hvis baby har svært ved at se til den ene side, skal du stimulere baby til netop at se til den side. Du er der med din øjenkontakt og din stemme og inviterer derved baby til at kigge derover og bruge sine muskler og led så meget, som det kan lade sig gøre.
Arvæv
I løbet af det første år “sætter” arvævet sig. Det bliver fast og stift. Arvæv er anderledes væv end andet væv i kroppen. Det har den funktion at samle væv, der er blevet skadet, og er derfor stærkt og ueftergiveligt. Konsekvensen af arvæv efter et kejsersnit kan være stærke rygsmerter, skuldersmerter, fordøjelsesproblemer eller vanskeligheder ved at holde på vandet. Udfordringerne kan sagtens opstå et år eller længere tid efter kejsersnittet – når arvævet sætter sig. Fertilitetsmuligheden kan også være påvirket, fordi der kan være arvæv omkring æggelederne og livmoderen, som blokerer.
Vi vil gerne se mor umiddelbart efter hendes kejsersnit for at vejlede hende i arvævsbehandling og alt det, hun selv kan gøre. Vi vil også gerne se den mor, der lang tid efter et kejsersnit får smerter i ryggen eller maven, eller hvor det er svært at blive gravid igen. Vi vil behandle arvævet med manuelle teknikker (fra 1.6.), terapilaser og øvelser.
Det, du selv kan gøre: Træk vejret dybt, så dybt, at maven udvider sig ved arret – og hold dine hænder på arret imens. 10 minutter hver dag. Alene dette vil skabe mere kontakt og bevægelse omkring arret.
Mors krop
Graviditeten påvirker din krop: Vægtøgning, vægtforskydning og for nogens vedkommende smerter. Fødslen kan være alt fra en livsbekræftende, boostende og dybt understøttende oplevelse til en følelse af afmagt, frustration og angst – og alt derimellem. Ikke to fødsler er ens. Ikke to kroppe er ens – men en fællesnævner er, at der skal etableres forbindelse til bækkenet, at mavemusklerne skal aktiveres og bruges klogt, så vi understøtter, at mavemusklerne, der har været naturligt adskilt under graviditeten, trækker sig sammen igen.
Efter et kejsersnit kan det være en udfordring at skabe kontakt til mave og bækken, fordi mavemusklerne har været skåret over – og det samme har nerverne. Der kan også være en mental blokering, hvis kejsersnittet har været en traumatiserende oplevelse for mor.
Det kræver minutiøs genoptræning at skabe finkoordineret kontakt til bækkenet, og derfor har vi i vores pilatestræning et øje på hver finger, så alle vores elever bliver støttet og rettet i alle bevægelser.
Det, du selv kan gøre: Læg dig på ryggen med bøjede ben, lav et lændesvaj. Hold dine hænder på hoftekammene for at mærke, at de ligger helt stille. Før nu det ene knæ, der er bøjet hele tiden, helt roligt og kontrolleret ud til siden og ned imod gulvet og tilbage igen. Foden er i gulvet hele tiden men fodsålen tilter når knæet er ude til siden. Gentag 4 gange for hvert ben. Udfordringen er at holde kroppen helt i ro, så det alene er benet, der bevæger sig.
Mors og babys oplevelse
Ved en normal fødsel produceres der stress-, tilknytnings- og belønningshormoner i høje doser hos både mor og barn. Det drejer sig om adrenalin, oxytocin og dopamin. Ved et akut kejsersnit har der typisk været veer, og baby er mere forberedt på at komme ud – det betyder, at både mor og baby har fået en dosis af hormonerne.
Da mor er gået til fødslen med en forventning om, at den skulle være naturlig, vil hun højst sandsynligt være uforberedt på kejsersnittet. Mor kan derfor være mere stresset og have mere adrenalin – som er et stresshormon – i systemet end oxytocin og dopamin. Dette kan have betydning for hendes ro og overskud – også overskuddet til at tage imod baby, hvilket kan forstyrre den tidlige tilknytning imellem mor og baby.
Ved et planlagt kejsersnit er mor forberedt mentalt – men baby har ikke været igennem veer og har ikke fået et skud hormoner. Dette kan gøre, at baby ikke er vågen og klar til at komme ud i verden på samme måde, som hvis han havde fået adrenalin, hvilket i de rette doser vækker én (det er det hormon, som gør os klar til at præstere med lidt højere puls og stor vågenhed). Baby “vågner” måske derfor først efter nogle dage eller uger. Der er typisk mere ro omkring et planlagt kejsersnit, og mor kan have mere overskud til at tage imod baby, og det understøtter den tidlige tilknytning.
Generelt produceres der mindre oxytocin ved et kejsersnit. Oxytocin har blandt andet positiv betydning for vævsheling, mælkeproduktion, stressdæmpning, og tilknytning imellem mor og baby. Produktionen af oxytocin skal derfor stimuleres: Oxytocin produceres ved mere end syv sekunders øjen- og/eller hudkontakt, ved rolige omgivelser og behagelig, social kontakt. Så: Mor skal have ro, og forældrene skal holde deres baby hud mod hud en masse.
Kommer baby på børnebordet, før den kommer op til mor, er den mere stresset med et højere adrenalinniveau i kroppen. Når vi behandler babyer i klinikken, vejleder vi i aktivering af hormonet oxytocin, som har stressregulerende, vævshelende og tilknytningsundersøttende egenskaber. Det skyldes blandt andet, at den tidlige tilknytning imellem mor og baby ofte bliver forstyrret ved kejsersnit, hvorfor den skal understøttes efterfølgende.
Det, du selv kan gøre for at understøtte tilknytningen: Hud mod hud. Mere end syv sekunders hud mod hud kontakt, kram eller øjenkontakt aktiverer oxytocinproduktionen i din og din babys hjerne.
Jeg håber, du er blevet klogere på kejsersnit og har fået idéer til, hvordan du kan arbejde med det selv.
I BjørengKlinik hjælper vi med:
Arvævsbehandling (pr 1.6.): Bitten, Sole og Birgitte
Babyfysioterapi: Louise og Birgitte
Kejsersnitgenoptræning: Bitten og Birgitte
Efterfødselspilates: Bitten, Birgitte og Anne gaia
Fertilitetsfremmende træning: Bitten
Behandling af ryg, nakke og bækkensmerter: Birgitte og Louise
Gravid og barselsmassage: Bitten og Louise