Kvinder skal ikke have kraftige menstruationssmerter

PUNKTUM.

10 % af de kvinder, der menstruerer, har så kraftige menstruationssmerter, at det kræver en månedlig sygedag.

Har du så kraftige menstruationssmerter, at du er nødt til at sygemelde dig og tage smertestillende hver måned, så bør du bliver undersøgt af din praktiserende læge eller en gynækolog. I første omgang er det vigtigt at få udredt, om der kan være tale om en bagvedliggende lidelse som eksempelvis endometriose. 

I mange tilfælde vil din læge ikke finde årsagen, men anbefale eksempelvis p-piller eller smertestillende piller for at dæmpe dine smerter. Det er ofte ikke en god løsning. Istedet findes der behandling og øvelser som kan afhjælpe smerterne. Det er vi specialiserede i hos BjørengKlinik. Book et gratis cyklustjek og få hjælp til dine smerter og cyklusproblemer.

Selvom årsagen måske ikke bliver fundet, er der altid en årsag til de voldsomme smerter. 

Du skal ikke have kraftige smerter under din menstruation. PUNKTUM.

Selvom kraftige menstruationssmerter har en årsag, så er årsagen sjældent farlig. Og i langt de fleste tilfælde kan årsagen og smerterne behandles helt uden medicin. 

Der kan være mange årsager til kraftige menstruationssmerter. Smerterne kan eksempelvis hænge sammen med din livmoders position, indre arvæv, muskelspændinger, muskelknuder og sammenvoksninger, gentagne blærebetændelser eller tidligere kønssygdomme.

Fertilitet og Menstruation, Underlivssmerter
Redskaber, menstruation, Bjøreng Klinik

Fakta om menstruation

I hver cyklus opbygger din livmoder en tyk slimhinde på indersiden af livmodervæggen. Det gør den for at være klar til at tage imod et eventuelt befrugtet æg. Bliver dit æg ikke befrugtet, afstøder livmoderen den opbyggede slimhinde, og det er dette, som blødes ud som menstruationsblod. 

Gennemsnitligt menstruerer kvinder i 3 – 5 dage 

Den gennemsnitlige cykluslængde er 21 – 35 dage  

Hvordan kan vi hjælpe dig, der har kraftige menstruationssmerter?

Døjer du med kraftige menstruationssmerter, kan du få en gratis konsultation hos klinikkens fysioterapeuter som er specialiserede i behandling af underliv. Du vil blive grundigt undersøgt, så vi kommer nærmere en mulig forklaring på dine menstruationssmerter. 

Efter en grundig udredning laver vi en handlingsplan, som er tilpasset dig, din krop og dine behov.

I nogle tilfælde kan vi ikke stille en sikker diagnose, men du vil stadig kunne få smertelindrende behandling, som ikke involverer medicin eller hormoner. 

Behandlingen kan bestå af massage, arvævsbehandling, laserterapi, akupunktur og øvelser, der kan lindre menstruationssmerter. 

Hvordan kan træning hjælpe dig, der har kraftige menstruationssmerter?

Døjer du med kraftige menstruationssmerter, kan du træne og få det bedre. Du vil lære effektive øvelser og stræk som kan fjerne dine stærke menstruationssmerter og give dig en bedre og mere stabil cyklus. Vi er specialiserede i træning som kan afhjælpe menstruationssmerter, cyklussmerter eller ægløsningssmerter.

Ved et gratis tjek kan vi vejlede dig i hvad der vil give mening for dig. Oftest vil en kombination af træning og behandling være at foretrække. Det afdækker vi ved tjekket. 

Behandlingen kan bestå af forskellige dele. Det kan være massage, fysioterapi, laserterapi, akupunktur, stræk og øvelser.

Livmoderens bevægelse gennem cyklus

Under din menstruation bevæger livmoderen sig i bølgende, nedadgående bevægelser mod skeden. Det gør den for at hjælpe livmoderslimhinden ud fra livmoderen og ud gennem skeden. 

Under din ægløsning bevæger din livmoder sig også i bølgende bevægelser. Men nu er bevægelserne opadgående mod toppen af livmoderen og mod æggelederne. Denne bevægelse har til formål at hjælpe eventuelle sædceller i retning af dit æg. Sædcellerne kan være nok så fulde af fart og energi, men de har ingen retningsfornemmelse. Derfor er det vigtigt, at livmoderen kan guide sædcellerne i den rigtige retning med dens opadgående, bølgende bevægelser.  

Efter ægløsningen bliver livmoderens bevægelser svagt bølgende, men nu uden retning. Denne bevægelse har formentlig det formål at sikre en god blodgennemstrømning og iltning i livmoderen, således at et eventuelt befrugtet æg, som har sat sig i livmoderslimhinden, får de bedste forudsætninger for at få næring og energi til at udvikle sig. 

Farve og konsistens på dit menstruationsblod

Farven på dit menstruationsblod afhænger af, hvor hurtigt blodet løber fra din livmoder og ud gennem skeden. Farven siger altså noget om, hvor gammelt dit blod er. Helt friskt blod er meget lys rød. Jo ældre blodet er, desto mørkere og tykkere bliver det. 

Konsistensen af dit menstruationsblod afhænger ligeledes af hvor længe dit menstruationsblod er om at bevæge sig fra livmoderen og ud gennem skeden. Blod størkner og klumper sammen over tid. Derfor er det almindeligt at kunne opleve tykt, mørkt menstruationsblod – og også med klumper.  

Menstruation

Her lugter lidt af fisk

Lige før og under menstruation kan kroppens evne til at skille sig af med stoffet Trimatylamin falde.  

Trimatylamin er et stof, der har en kraftig lugt af rådden fisk.  

Hormonpåvirkningen før og under menstruationen påvirker kroppens evne til at skille sig af med stoffet trimatylamin. Derfor kan man opleve en fiskeagtig lugt før og under sin menstruation. 

Trimatylamin er et stof, der kommer fra kosten. Eksempelvis fra rødt kød, fisk og æggeblommer. 

Det er også det stof, der generelt er skyld i dårlig lugt fra kroppen – eksempelvis fra inficerede sår og dårlig ånde.

Fiskeagtig lugt både under og mellem dine menstruationer kan også være tegn på en underlivsinfektion. Har du fiskeagtig lugt og klumpet, gråt (hytteostlignende) udflåd, bør du blive undersøgt af din læge eller en gynækolog for eventuel infektion eller seksuelt overført sygdom. 

Det kan din menstruation fortælle om din livmoder:

  • Tegn på gammelt blod. Det kan være tegn på, at din livmoder er bøjet og derfor ikke kommer af med alt blodet under din menstruation. Når du har første menstruationsdag, vil det være den sidste rest af blodet fra forrige menstruation, som kommer
  • Tilstanden kan oftest afhjælpes med manuel behandling og øvelser

  • Kan være tegn på, at din livmoder ligger ind mod din blære. Under din menstruation bliver din livmoder tungere og vil trykke yderligere ned på din blære, derfor kan du opleve øget tissetrang
  • Tilstanden kan oftest afhjælpes med manuel behandling og øvelser
  • Kan være tegn på, at din livmoder er bagoverbøjet og ligger ind mod din endetarm. Under din menstruation bliver din livmodere tungere og vil trykke yderligere ind på endetarmen. Dette kan forårsage forstoppelse eller træg mave
  • Bagoverbøjet livmoder ses ofte efter kejsersnit
  • Tilstanden kan oftest afhjælpes med manuel behandling og øvelser
  • Forstoppelse og oppustethed før din menstruation kan skyldes hormonet progesterons påvirkning på tarmbevægelserne

  • Oplever du at bløde kraftigt nogle timer eller et døgn, hvorefter blødningen helt ophører i få eller mange timer, hvorefter du så igen bløder kraftigt? Så kan det være tegn på, at du har en stram livmoderhals. Hvis du har en stram livmoderhals, har blodet svært ved at løbe i et kontinuerligt flow. Her kan blodet ophobe sig i livmoderen, og når tyngden fra blodmængden bliver stor nok, presses blodet ud. Ofte vil du også bløde meget, efter du har været fysisk aktiv og have pauser i blødningen, når du ikke bevæger dig 
  • Tilstanden kan oftest afhjælpes med manuel behandling og øvelser

Relevante behandlingstilbud til dig med menstruationssmerter

Vi har flere relevante behandlingstilbud til dig, der døjer med smerter under din menstruation. Har du spørgsmål til behandlingen er du meget velkommen til at sende en mail til kontakt@bjorengklinik.dk

Akupunktur, Menstruation - og den fantastiske kvindekrop

Akupunktur

Akupunktur er en mild behandlingsform, der kan lindre kraftige menstruationssmerter og smerter i underlivet.

Laserbehandling

Arvævsbehandling

Operationer i maven eller tidligere infektioner i underlivet kan være årsagen til dine smerter. Vi kan lindre dine smerter med arvævsbehandling.

Pilates

Godt Underliv

Lindrende træning for dig, der døjer med menstruationssmerter eller smerter i underlivet. Få øvelser der kan lindre menstruationssmerter.

Massage, Oxycotinmassage

Oxymassage

Oxytocinmassage løsner spændinger, afhjælper stress og angst og virker beroligende. Ved massagen frigives oxytocin til blodet.

Laserbehandling

Laserterapi

Laser trænger ned i vævet og stimulerer cellernes egenproduktion af energi. Ved energi fremskyndes vævets helingsproces.

Behandling af kroppen - Fysioterapi hos Bjøreng Klinik -midt i Arhus med parkering foran døren

Fysioterapi

Med fysioterapi kan du accelerere kroppens helingsproces. Behandlingen tilrettelægges individuelt efter krop og behov.

Sort menstruationsblod

Sort menstruationsblod, også kendt som mørkt blod, er en variation af den normale farve, der kan forekomme under menstruation. Det er ikke usædvanligt, men mange kvinder kan blive bekymrede, når de bemærker denne farveændring i deres menstruationsblod. Der er flere årsager til, at menstruationsblod kan være sort, og det er vigtigt at forstå disse årsager for at mindske bekymringen.

En af de mest almindelige årsager til sort menstruationsblod er, at blodet har haft tid til at oxideres. Når blodet er i kontakt med ilt i længere tid, kan det ændre farve og blive mørkere. Dette kan ske, hvis blodet har været tilbageholdt i livmoderen i længere tid, før det udskilles. Det kan også ske, hvis du har en let menstruationsblødning, der bevæger sig langsomt gennem livmoderhalsen og vagina, hvilket giver det mere tid til at oxideres.

En anden årsag til sort menstruationsblod er tilstedeværelsen af gamle vævsrester i livmoderen. Under menstruationen afstøder livmoderen sin slimhinde, der ikke længere er nødvendig. Nogle gange kan denne slimhinde være gammel og ophobet, hvilket får blodet til at blive mørkere. Dette er særligt tilfældet, hvis der er en forsinkelse i udskillelsen af slimhinden, og den bliver liggende i livmoderen i længere tid.

Selvom sort menstruationsblod normalt er harmløst, kan det også være et tegn på en underliggende medicinsk tilstand. For eksempel kan det være et symptom på endometriose, en tilstand hvor livmodervævet vokser uden for livmoderen. Endometriose kan forårsage smerter og abnormale blødninger, herunder sort menstruationsblod. Hvis du oplever vedvarende ændringer i din menstruationscyklus eller har andre bekymringer, er det altid bedst at søge råd fra en læge for at udelukke eventuelle underliggende problemer

Klumper i menstruation

Klumper i menstruationen, også kendt som menstruationsklumper eller koagler, er et fænomen, der opleves af mange kvinder under deres menstruationscyklus. Mensstruationsklumper er normalt ikke noget at bekymre sig om, da de er en naturlig del af menstruationsprocessen. I denne artikel vil vi udforske årsagerne til og betydningen af klumper i menstruationen.

Menstruation er en månedlig proces, hvor livmoderslimhinden, der er opbygget for at forberede sig på en eventuel graviditet, afvises og udskilles gennem skeden. Under menstruationen frigøres blod og væv fra livmoderen. Det er denne blanding af blod og væv, der kan resultere i klumper under menstruationen.

En af årsagerne til klumper i menstruationen er det faktum, at blodet under menstruationen ofte har tid til at størkne, før det udskilles fra kroppen. Når blodet størkner, dannes der koagler eller klumper. Disse klumper kan variere i størrelse og farve og kan nogle gange være ubehagelige at se på.

Der er dog visse faktorer, der kan påvirke mængden og størrelsen af ​​menstruationsklumper. For eksempel kan en kraftigere eller længerevarende menstruation medføre flere klumper. Derudover kan hormonelle ændringer i kroppen også påvirke mængden af klumper i menstruationsblodet.

Det er vigtigt at bemærke, at klumper i menstruationen normalt ikke er tegn på en alvorlig underliggende tilstand. Dog er der nogle tilfælde, hvor klumper kan være et tegn på en sundhedsmæssig bekymring. Hvis klumperne er meget store, ledsages af kraftig blødning, smerter eller andre usædvanlige symptomer, kan det være en god idé at konsultere en læge for at udelukke eventuelle problemer.

For at reducere mængden af klumper i menstruationen kan nogle kvinder prøve at øge deres væskeindtag og holde sig hydreret. Dette kan hjælpe med at tynde blodet og mindske dannelsen af klumper. Derudover kan brugen af ​​varme kompresser eller smertestillende midler hjælpe med at lindre eventuelle smerter eller ubehag forbundet med klumper.

Generelt set er klumper i menstruationen en normal del af kvinders reproduktive cyklus, og de fleste kvinder oplever dem på et eller andet tidspunkt i deres liv. Det er vigtigt at være opmærksom på eventuelle ændringer eller symptomer, der kan være tegn på et underliggende problem, men i de fleste tilfælde er menstruationsklumper ikke noget at bekymre sig om.

Det er altid en god idé at tale med en sundhedsperson, hvis der er bekymringer omkring menstruationsklumper eller andre menstruationsrelaterede spørgsmål. En læge eller gynækolog kan give specifikke råd og anbefalinger baseret på den enkeltes situation og medicinske historie.

Send os en besked, så kontakter vi dig hurtigst muligt

Kontakt os

Ved indsendelse af formularen accepterer jeg at BjørengKlinik kontakter mig pr. mail eller telefon