Menstruation – og den fantastiske kvindekrop

Kvinder skal ikke have kraftige menstruationssmerter. PUNKTUM.

Af sygeplejerske Bitten Sehested

10 % af de kvinder, der menstruerer, har så kraftige menstruationssmerter, at det kræver en månedlig sygedag.

Har du så kraftige menstruationssmerter, at du er nødt til at sygemelde dig og tage smertestillende hver måned, så bør du bliver undersøgt af din praktiserende læge eller en gynækolog. I første omgang er det vigtigt at få udredt, om der kan være tale om en bagvedliggende lidelse som eksempelvis endometriose. 

I mange tilfælde vil din læge ikke finde årsagen, men anbefale eksempelvis p-piller eller smertestillende piller for at dæmpe dine smerter.

Selvom årsagen måske ikke bliver fundet, er der altid en årsag til de voldsomme smerter. 

Du skal ikke have kraftige smerter under din menstruation. PUNKTUM.

Selvom kraftige menstruationssmerter har en årsag, så er årsagen sjældent farlig. Og i langt de fleste tilfælde kan årsagen og smerterne behandles helt uden medicin. 

Der kan være mange årsager til kraftige menstruationssmerter. Smerterne kan eksempelvis hænge sammen med din livmoders position, indre arvæv, muskelspændinger, muskelknuder og sammenvoksninger, gentagne blærebetændelser eller tidligere kønssygdomme.

Fakta om menstruation

I hver cyklus opbygger din livmoder en tyk slimhinde på indersiden af livmodervæggen. Det gør den for at være klar til at tage imod et eventuelt befrugtet æg. Bliver dit æg ikke befrugtet, afstøder livmoderen den opbyggede slimhinde, og det er dette, som blødes ud som menstruationsblod. 

Gennemsnitligt menstruerer kvinder i 3 – 5 dage 

Den gennemsnitlige cykluslængde er 21 – 35 dage  

Livmoderens bevægelse gennem cyklus

Under din menstruation bevæger livmoderen sig i bølgende, nedadgående bevægelser mod skeden. Det gør den for at hjælpe livmoderslimhinden ud fra livmoderen og ud gennem skeden. 

Under din ægløsning bevæger din livmoder sig også i bølgende bevægelser. Men nu er bevægelserne opadgående mod toppen af livmoderen og mod æggelederne. Denne bevægelse har til formål at hjælpe eventuelle sædceller i retning af dit æg. Sædcellerne kan være nok så fulde af fart og energi, men de har ingen retningsfornemmelse. Derfor er det vigtigt, at livmoderen kan guide sædcellerne i den rigtige retning med dens opadgående, bølgende bevægelser.  

Efter ægløsningen bliver livmoderens bevægelser svagt bølgende, men nu uden retning. Denne bevægelse har formentlig det formål at sikre en god blodgennemstrømning og iltning i livmoderen, således at et eventuelt befrugtet æg, som har sat sig i livmoderslimhinden, får de bedste forudsætninger for at få næring og energi til at udvikle sig. 

Farve og konsistens på dit menstruationsblod

Farven på dit menstruationsblod afhænger af, hvor hurtigt blodet løber fra din livmoder og ud gennem skeden. Farven siger altså noget om, hvor gammelt dit blod er. Helt friskt blod er meget lys rød. Jo ældre blodet er, desto mørkere og tykkere bliver det. 

Konsistensen af dit menstruationsblod afhænger ligeledes af hvor længe dit menstruationsblod er om at bevæge sig fra livmoderen og ud gennem skeden. Blod størkner og klumper sammen over tid. Derfor er det almindeligt at kunne opleve tykt, mørkt menstruationsblod – og også med klumper.  

Her lugter lidt af fisk

Lige før og under menstruation kan kroppens evne til at skille sig af med stoffet Trimatylamin falde.  

Trimatylamin er et stof, der har en kraftig lugt af rådden fisk.  

Hormonpåvirkningen før og under menstruationen påvirker kroppens evne til at skille sig af med stoffet trimatylamin. Derfor kan man opleve en fiskeagtig lugt før og under sin menstruation. 

Trimatylamin er et stof, der kommer fra kosten. Eksempelvis fra rødt kød, fisk og æggeblommer. 

Det er også det stof, der generelt er skyld i dårlig lugt fra kroppen – eksempelvis fra inficerede sår og dårlig ånde.

Fiskeagtig lugt både under og mellem dine menstruationer kan også være tegn på en underlivsinfektion. Har du fiskeagtig lugt og klumpet, gråt (hytteostlignende) udflåd, bør du blive undersøgt af din læge eller en gynækolog for eventuel infektion eller seksuelt overført sygdom. 

Det kan din menstruation fortælle om din livmoder:

  • Tegn på gammelt blod. Det kan være tegn på, at din livmoder er bøjet og derfor ikke kommer af med alt blodet under din menstruation. Når du har første menstruationsdag, vil det være den sidste rest af blodet fra forrige menstruation, som kommer
  • Tilstanden kan oftest afhjælpes med manuel behandling og øvelser

  • Kan være tegn på, at din livmoder ligger ind mod din blære. Under din menstruation bliver din livmoder tungere og vil trykke yderligere ned på din blære, derfor kan du opleve øget tissetrang
  • Tilstanden kan oftest afhjælpes med manuel behandling og øvelser
  • Kan være tegn på, at din livmoder er bagoverbøjet og ligger ind mod din endetarm. Under din menstruation bliver din livmodere tungere og vil trykke yderligere ind på endetarmen. Dette kan forårsage forstoppelse eller træg mave
  • Bagoverbøjet livmoder ses ofte efter kejsersnit
  • Tilstanden kan oftest afhjælpes med manuel behandling og øvelser
  • Forstoppelse og oppustethed før din menstruation kan skyldes hormonet progesterons påvirkning på tarmbevægelserne

  • Oplever du at bløde kraftigt nogle timer eller et døgn, hvorefter blødningen helt ophører i få eller mange timer, hvorefter du så igen bløder kraftigt? Så kan det være tegn på, at du har en stram livmoderhals. Hvis du har en stram livmoderhals, har blodet svært ved at løbe i et kontinuerligt flow. Her kan blodet ophobe sig i livmoderen, og når tyngden fra blodmængden bliver stor nok, presses blodet ud. Ofte vil du også bløde meget, efter du har været fysisk aktiv og have pauser i blødningen, når du ikke bevæger dig 
  • Tilstanden kan oftest afhjælpes med manuel behandling og øvelser

Hvordan kan vi hjælpe dig, der har kraftige menstruationssmerter?

Døjer du med kraftige menstruationssmerter, kan du få en konsultation hos klinikkens sygeplejerske eller fysioterapeut, hvor du vil blive grundigt undersøgt, så vi kommer nærmere en mulig forklaring på dine menstruationssmerter. 

Efter en grundig udredning laver vi en handlingsplan, som er tilpasset dig, din krop og dine behov.

I nogle tilfælde kan vi ikke stille en sikker diagnose, men du vil stadig kunne få smertelindrende behandling, som ikke involverer medicin eller hormoner. 

Behandlingen kan bestå af massage, arvævsbehandling, laserterapi, akupunktur og øvelser, der kan lindre menstruationssmerter. 

Relevante behandlingstilbud til dig med menstruationssmerter

Vi har flere relevante behandlingstilbud til dig, der døjer med smerter under din menstruation. Har du spørgsmål til behandlingen er du meget velkommen til at sende en mail til sygeplejerske Bitten Sehested: bitten@bjorengklinik.dk.

Akupunktur

Akupunktur er en mild behandlingsform, der kan lindre kraftige menstruationssmerter og smerter i underlivet.

Arvævsbehandling

Operationer i maven eller tidligere infektioner i underlivet kan være årsagen til dine smerter. Vi kan lindre dine smerter med arvævsbehandling.

CyklusFlow

Lindrende træning for dig, der døjer med menstruationssmerter eller smerter i underlivet. Få øvelser der kan lindre menstruationssmerter.

Kontakt os

Send os en besked med dit spørgsmål; så kontakter vi dig hurtigst muligt.