I’ve got news for you
Menstruation skal ikke gøre ondt. Og har du smerter, kan der gøres noget ved det.
I dette blogindlæg finder du tre steps til at lindre dine menstruationssmerter. Og du bliver klogere på, hvorfor nogle får voldsomme menstruationssmerter, og andre slet ingen. Og nej, det handler ikke om din smertetærskel, hvis nogen skulle prøve at bilde dig det ind.
Næsten alle kvinder oplever på et tidspunkt at have menstruationssmerter. Undersøgelser viser, at op mod 90 % af alle unge kvinder, som ikke har født, har genererende menstruationssmerter. Blandt disse kvinder har ca. 10 % så smertefulde menstruationer, at de må sygemelde sig fra arbejde eller skole én eller flere dage om måneden.
Det tal er alt, alt for højt!
Og det er det i høj grad på grund af en forældet opfattelse af, at menstruationssmerter er helt naturlige og blot noget, vi skal leve med som kvinder. Lad os lige slå én ting fast: Menstruation skal ikke gøre ondt. Har du smerter, er der en årsag. Og har du smerter, er der mulighed for lindring.
Hører du til én af de menstruerende kvinder, som har genererende menstruationssmerter? Så får du her tre essentielle steps til at lindre dine smerter.
3 steps til at lindre dine menstruationssmerter
- Kend årsagen – og få behandling rettet mod den
- Korrekt brug af medicin
- Bevægelse som lindring
Kend årsagen til dine menstruationssmerter
Gør din krop og dig selv en tjeneste og find roden til dine smerter, inden du fast begynder at tage medicin så som smertestillende, p-piller, hormonspiral eller andet til at dæmpe symptomerne. Så er du nemlig meget bedre stillet i forhold til at få færre smerter og måske blive helt smertefri.
Måske kan din årsag behandles uden medicin.
Måske er der en anden medicin, der ville være bedre for dig.
Menstruationssmerter deles op i 2 grupper: Primære menstruationssmerter og sekundære menstruationssmerter. Det vender vi straks tilbage til.
Men først skal vi lige forstå, hvad det er livmoderen laver under menstruationen for at forstå smerteudviklingen. Livmoderen er et ret fantastisk organ. Livmoderen er en muskel og et hulrumsorgan, som hver måned opbygger en slimhinde i hulrummet, som bliver tykkere og tykkere op mod ægløsningen. Under ægløsningen bruger livmoderen sin muskelkraft på at bevæge sig i en opadgående, bølgende bevægelse for at hjælpe sædceller i den rigtige retning mod det æg, som frigives ved ægløsningen. Smart ikke?
Bliver ægget befrugtet, skal det efterfølgende sætte sig fast i den tykke slimhinde, som livmoderen har bygget op på sin livmodervæg.
Bliver ægget ikke befrugtet, begynder slimhindevævet 14 dage efter ægløsningen at bløde og afstødes. Nu bruger livmoderen sin muskelkraft til at bevæge sig i bølgende, nedadgående bevægelser for at presse det afstødte slimhindevæv væk fra livmoderen og ud gennem skeden. Din livmoder bevæger sig og arbejder altså i hele sin cyklus.
Tilbage til årsagen til menstruationssmerterne
Menstruationssmerter deles som nævnt op i to årsagsgrupper: Primær menstruationssmerter og sekundære menstruationssmerter. Lad os blive lidt klogere på forskellen.
Primære menstruationssmerter
Ved primære menstruationssmerter vil man ofte få den besked, at der ikke er en kendt årsag til, at man har primær dymenoré. Hermed menes, at der ikke ligger en bagvedliggende sygdom som årsag.
Som nævnt skyldes smerterne ved primær dysmenoré voldsomme sammentrækninger i livmoderen, hvilket forårsager menstruationssmerterne. Det, man ikke ved, er, hvorfor der hos nogle menstruerende kvinder sker så voldsomme sammentrækninger af livmoderen, at de får voldsomme smerter, mens andre menstruerende kvinder ikke oplever kraftige sammentrækninger og dermed ikke får smerter.
Men selvfølgelig er der en årsag eller en forklaring – problemet er bare, at vi med den forskning, der er i dag, endnu ikke med sikkerhed kender den.
Noget peger dog på, at det kunne have noget at gøre med, hvor aktive ens enzymer er. Enzymer er små proteiner, der sørger for, at kroppens kemiske processer fungerer.
En gruppe enzymer kaldet COX-enzymer er med til at producere stoffet Prostaglandiner. Dette stof får livmoderen til at trække sig sammen. Nogle eksperter mener, at kvinder, som lider af ekstra kraftig primær dysmenoré, har ekstra aktive COX-enzymer. Derfor producerer de mere prostaglandiner end andre kvinder, hvilket medfører ekstra kraftige sammentrækninger af livmoderen.
Livmoderen kan have så kraftige sammentrækninger og presse så hårdt, at muskelcellerne i livmoderen ikke får tilstrækkelig ilt. Faktisk har man ved kvinder med dysmenoré målt sammentrækninger i livmoderen, der svarer til et tryk på 150-180 mmHg. I sammenligning er trykket i pressefasen af en fødsel omkring 120 mmHg.
Den lader vi lige stå lidt …
Altså menstruationssmerter udløst af kraftigere sammentrækninger end veernes arbejde i pressefasen.
Det er manglen på ilt og ikke selve krampebevægelserne, der gør ondt
Smerten, når livmoderen trækker sig sammen, kan sammenlignes lidt med den smerte, man oplever ved en blodprop i hjertet – her skyldes smerterne også, at et område i hjertet ikke får ilt.
Iltmangel i livmoderen på grund af muskelkramper er ikke farlige eller skadelige for livmoderen. Men det er voldsomt smertefuldt. Smerterne kan være krampelignende smerter i den nederste del af maven. Nogle kvinder får smerter ned i lårene, ondt i lænden eller i skeden. Smerterne er typisk værst de første dage af menstruationen. Og ofte følger der også andet ubehag med som kvalme, opkastning, diarre eller forstoppelse.
Og som om det ikke er nok i sig selv at have månedlige “veer”, medvirker prostanglandiner også til at gøre nerverne i underlivet ekstra følsomme for smerte.
På baggrund af dette er det oplagt at konkludere, at kraftige menstruationssmerter, som debuterer ved første menstruation, må være primær dysmenoré.
Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der godt kan ligge en anden – sekundær årsag – til smerterne. Det kan for eksempel være arvæv omkring livmoderen efter for eksempel mave/tarmoperation før debut af menstruation. Det kan også være sygdom, som først kommer til udtryk ved debut af menstruation.
Smertelinding ved primær dysmenoré
Har du primær dysmenore, vil den bedste smertebehandling være en kombination af:
- Korrekt brug af Ibuprofen (læs mere længere nede)
- Bevægelse som har til formål at give livmoderen større ilttilførsel og cirkulation (læs mere længere nede)
- Varmepude på mave/lænd
Det kan være relevant også at supplere med akupunktur og i nogle tilfælde behandling af muskelspændinger i bækken og underliv.
Lider du af primær dymenoré, er det desværre ikke sikkert, at du nogensinde vil få helt smertefrie menstruationer. Men det er på den anden side heller ikke usandsynligt. Der er til gengæld rigtig god sandsynlighed for, at du kan få færre smerter, end du har i dag.
Sekundære menstruationssmerter
Som beskrevet opstår sekundære menstruationssmerter – også kendt som sekundær dysmenoré – senere i livet, og opstår som følge af sygdom, arvæv, irritation eller muskelspændinger i underlivet.
Årsagerne til sekundære menstruationssmerter kan for eksempel være:
- Endometriose:
- 10 % af alle kvinder har endometriose. En sygdom, hvor blødende væv, som ligner livmoderens slimhindevæv, ligger uden for livmoderen, og som også bløder under menstruationen. Det skaber inflammation og arvæv – typisk i bughulen og omkring tarme og livmoder. Har du endometriose, er der meget information at hente på endometioseforeningens hjemmeside
- Adometriose
- Adenomyose er en tilstand, hvor slimhinden inde i livmoderhulen vokser ind i muskellaget det vil sige livmodervæggen
- Myomer (muskelknuder)
- Muskelspændinger i underlivet og/eller omkring bækken
- Arvæv omkring eller tæt på livmoderen (for eksempel efter kejsersnit, mave-tarmoperation med mere)
- Spiral som irriterer (ses oftest ved kobberspiral)
- Graviditet uden for livmoderen
- Sammenvoksninger efter operationer
- Sammenvoksninger efter infektioner
Har du – eller mistænker du sekundær dymenoré – er det vigtigt først og fremmest at tale med egen læge eller en gynækolog omkring eventuel medicinsk behandling.
Derudover kan smertelindring eksempelvis bestå af:
- Bevægelse
- Arvævsbehandling
- Laserterapi (for arvæv og/eller inflammation)
- Behandling af muskelspændinger
- Akupunktur
- Behandling af fordøjelsesproblemer
Lider du af sekundær dymenoré, er det desværre heller ikke sikkert, at du nogensinde vil få helt smertefrie menstruationer. Men det er på den anden side heller ikke usandsynligt. Der er til gengæld rigtig god sandsynlighed for, at du kan få færre smerter, end du har i dag.
Lindring af menstruationssmerter
Korrekt brug af medicin
Først og fremmest: Brug kun medicin hvis det er den bedste behandling for årsagen til dine menstruationssmerter.
Smertestillende medicin: Ibuprofen er det mest velegnede smertestillende, hvis du lider af primær dysmenoré. Det er det, fordi ibuprofen har en dæmpende virkning på COX-enzymer og hæmmer produktionen af Prostaglandin.
Døjer du med kraftige menstruationssmerter på grund af primær dysnoré, bør du starte med at tage ibuprofen dagen før, menstruationen starter og allersenest ved de første tegn på smerte.
Herefter skal du fortsætte med at tage pillerne hver sjette til ottende time de første par dage.
Venter du med at tage smertestillende, til du har meget ondt, så virker pillerne ikke lige så effektivt, da prostaglandinerne allerede er blevet produceret.
Er du i tvivl om hvilken medicin, der er bedst for dig, eller hvordan du skal tage medicinen, så rådfør dig altid med en læge eller sygeplejerske, som kan vejlede dig.
Lider du af sekundær dymenoré, bør du altid rådføre dig med egen læge eller speciallæge omkring den bedste medicinske behandling, som retter sig mod årsagen.
Udover medicinsk behandling vil det næsten altid være muligt at lindre smerterne ved bevægelse og ofte også anden ikke-medisinsk behandling.
Bevægelse lindrer smerterne
Bevægelse lindrer og forebygger menstruationssmerter. Og det er uanset, om du lider af primær eller sekundær dymenoré.
Du får dog ikke den optimale effekt, hvis du for eksempel kun løbetræner eller laver styrketræning. Bevægelsen skal være med fokus på øget flow til livmoderen. Hertil udmærker blandt andet Mojzisova-metoden sig. Mojzisova-metoden er et øvelsesprogram – oprindelig udviklet for at øge fertiliteten hos kvinder – og med veldokumenteret positiv effekt på både øget graviditetschancer og lindring af smerter.
Bevægelse med fokus på flow til livmoderen virker lindrende fordi det:
- Tilfører øget ilt og flow til bækken og livmoder. Ved primær dysmenoré er det iltmangel i livmoderen, der giver smerterne. Derfor virker øget blodcirkulation og ilttilbud til livmoderen lindrende
- Skaber bevægelse, stræk og afspænding af livmodermusklen og de omkringliggende organer, væv og muskler. Dette virker lindrende på gener efter blandt andet endometriose, arvæv og muskelspændinger
Du vil formentlig kunne mærke en positiv effekt ved denne form for bevægelse under din menstruation. Men forvent størst effekt, hvis du arbejder med øvelserne 10 min. dagligt i hele din cyklus.
Er du interesseret i at vide mere om menstruationssmerter, cyklus eller bevægelse som lindre menstruationssmerter tilbyder vi i BjørengKlinik:
- Cyklusvejeledning
- Personlig tilpasset øvelsesprogram
- Behandling af menstruationssmerter
- Pop-Up holdtræning: CyklusFlow
- Akupunktur
- Fysioterapi
Du er også altid velkommen til at sende mig en mail med spørgsmål på bitten@bjorengklinik.dk.