Bivirkninger og senfølger ved cancerbehandling

Tværfagligt behandlingstilbud til dig med kræft

I BjørengKlinik kan vi hjælpe dig, hvis du oplever bivirkninger ved din cancerbehandling eller døjer med senfølger.

Vores team består af to fysioterapeuter, en sygeplejerske og en akupunktør, der arbejder tværfagligt med de udfordringer, du kommer med, og vi tilrettelægger behandlingsforløbet efter dine behov. Vores tværfaglige behandlingsmuligheder består af:

Akupunktur

Cancerbehandling

Cancerbehandling har som oftest betydning for, hvordan kroppen fungerer og føles under selve behandlingsforløbet og også efterfølgende.

Vi tilbyder et helstøbt, tværfagligt behandlingstilbud til dig, der oplever bivirkninger i forbindelse med din cancerbehandling og senfølger efter eksempelvis:

  • Brystkræft
  • Modermærkekræft
  • Livmoderkræft og kræft i æggestokkene
  • Livmoderhalskræft
  • Tarmkræft

Den medicinske behandling for kræft kan have forskellige konsekvenser alt efter, om du får kemoterapi og/eller strålebehandling, bliver behandlet med hormoner eller er blevet opereret.

Senfølger ved behandling af cancer

Behandling af cancer kan medføre symptomer som hedeture, træthed, søvnproblemer, kvalme og halsbrand. Efter afsluttet cancerbehandling kan senfølgerne være:

  • Søvnproblemer
  • Fatigue – træthed der ikke kan soves væk
  • Lymfødem
  • Nedsat fertilitet
  • Forstoppelse
  • Føleforstyrrelser som følge af nerveskader
  • Arvævsdannelse som kan give smerter, nedsat bevægelighed og gener omkring eksempelvis blærefunktionen, fordøjelsen eller nedsat fertilitet – afhængig af hvor arret sidder

Se vores behandlingstilbud her:

Fertilitet

Fysioterapi

Behandling af de smerter i kroppen, der kan opstå som følge af langvarig sygdom - såsom spændinger eller låsninger.

Arvævsbehandling

Arvæv kan føre til gener som fordøjelsesproblemer, smerter og stramhed. Tidlig mobilisering reducerer arvævsdannelse.

Akupunktur

Akupunktur

Akupunktur kan lindre senfølger og bivirkninger som smerter, søvnløshed, kvalme og forstoppelse og genskabe kroppens balance.

Massage

Vi tilbyder både afslappende oxytocinmassage, der giver en følelse af ro og velvære, samt dybdegående massage af hele kroppen.

Lymfedrænage

Lymfedrænage kan reducerer generne ved lymfødemet, som kan være smerter i ødemet, spændingsfornemmelser med mere.

Pilates

Pilates

Pilates er en skånsom træningsform, der kan afhjælpe spændinger og stramninger i hele kroppen.

Find din behandler her
Terapeuterne i BjørengKlinik

Gode stræk til dig med arvæv

Disse øvelser er for dig, der er blevet opereret i maven eller underlivet, og for dig, der er blevet brystopereret.

Øvelserne er også velegnede, hvis du har fået strålebehandling.

Øvelserne smidiggør din krop i de kropsområder, der er påvirkede af arvæv.

Fysioterapeut og pilatesinstruktør Birgitte Bjøreng instruerer dig undervejs, og du kan selv bestemme, hvor længe du holder strækket.
 
Vær opmærksom på, at din hud er helet efter stråler og vent 2 – 4 uger med strækkene efter operation. Det skal føles behageligt at strække, og der skal ikke opstå ømhed under eller efter øvelserne.

Fysioterapeutens råd til at holde dit arvæv smidigt

Arvæv dannes ved operationer, men også når man får strålebehandling. Vævet bliver mere stift, og der sker en væsentlig reduktion i blodgennemstrømningen.

Det er individuelt, hvor meget arvæv man danner, og hvor stift det bliver, men fælles for alle arvæv er, at det bliver smidiggjort af bevægelse og stræk.

Vær opmærksom på, at arvæv kan “vokse” videre i kroppen og rundt om for eksempel tarmene med fordøjelsesproblematikker til følge. Rundt om blæren, hvor din evne til at holde på vandet kan ændre sig, eller rundt om livmoderen og æggestokkene, hvor menstruation og fertilitet kan blive påvirket.

Du kan selv arbejde med arvævet ved at bevæge dig, lave forskellige stræk – især dem hvor du kan mærke, at det trækker i området, der er stramt – og trække vejret i hele kropstønden (mave, ryg og brystkasse).

Sygeplejerskens og akupunktørens råd om forstoppelse

Forstoppelse skyldes: 

At der er for lidt væske i afføringen, så afføringen bliver hård og knoldet, og/eller at tarmene har svært ved at bevæge sig og skubbe afføringen ud.

Når man skal afhjælpe forstoppelse, er det en hjælp at kende årsagen til forstoppelsen. De forskellige afføringsmidler, der findes, virker ved enten at trække mere væske ind i tarmen – og derved gøre afføringen blødere – eller ved at øge tarmbevægelsen. Ofte kan det være en god idé at bruge begge dele. Jeg vil anbefale, at du får vejledning af en fagperson om brugen af afføringsmidler.

Er årsagen til din forstoppelse, at dine tarme har svært ved at bevæge sig, kan tarmmassage være en måde at skabe bevægelse i tarmene på.

Dette skal du være opmærksom på, når du spiser:

  • Sid godt og ret på stolen, når du spiser og tyg maden mindst 15 gange
  • Ofte er det en god idé at går en lille tur efter måltidet
  • Spis gerne suppe og grød som indeholder godt med væske
  • Lav tarmmassage 2 – 3 minutter efter måltidet
  • Drik væske mellem måltider og undlad at drikke iskoldt vand og smoothies – kulde trækker sammen og får ting til at gå langsomt
  • En lille teske knust hørfrø på din grød om morgenen virker godt mod forstoppelse (studier viser, at det er bedre end loppefrøskaller), de er fulde af kostfibre, og så får man også omega-3 og lignaner med
  • Sid korrekt på toilettet og giv dig tid

Sådan giver du dig selv tarmmassage

1: Start med blide strøg på venstre side af din mave fra ribbenene og ned til hoften, så du tegner et “I”. Gentag 10 gange

2: Stryg nu fra ribbenene på højre side lige over til ribbene på ventsre side og ned til hoften, så du tegner et “L”. Gentag 10 gange

3: Stryg nu fra din hoftekam på højre side op til dine ribben på højre side, videre over til ribbenene på venstre side og ned til venstre hofte, så du tegner et “U”. Gentag 10 gange 

Mærker du et sted, der er hårdt eller let ømt, kan det være afføring, der står fast i tarmen her. Massér ganske blidt i cirkelbevægelser på dette sted og gentag herefter tarmmassagen. Tarmmassagen kan med fordel foretages om morgenen, inden du står ud af sengen, lige efter din morgenmad eller når du føler afføringstrang.  

Udtalelse fra Anja, der har modtaget behandling i klinikken

”I forbindelse med at jeg fik konstateret endetarmskræft, gennemgik jeg blandt andet en meget stor operation. En såkaldt wram-lap operation, hvor man blandt andet transplanterede en stor lap (17 x 5 cm) inklusiv mavemuskler fra min mave. Denne lap blev blandt andet brugt til at lukke mig bagtil (barbie butt), nyt mellemkød og rekonstruktion af skeden.

Jeg fandt ultimo januar 2022 frem til BjørengKlinik, der også har erfaring med kræftpatienter. Jeg kunne læse mig frem til, at de var specialister på mange områder, der ville kunne hjælpe mig. 

Jeg får hjælp til de smerter og gener, jeg har i kroppen, når jeg kommer. Fysioterapeut Birgitte Bjøreng er den mest professionelle fysioterapeut, jeg har været i hænderne på. Hun lytter og læser mig og tager den derfra. Jeg får arvævsmassage i mit store ar på maven. Jeg har ligeledes fået et træningsprogram, jeg laver hjemme. Det bliver løbende revideret, som jeg udvikler mig, ligesom det bliver kontrolleret, at jeg laver øvelserne rigtigt.

Jeg kom i overgangsalderen med 200 km i timen, da jeg fik fjernet æggestokke og livmoder under operationen. Jeg var plaget af voldsomme hede- og svedeture både dag og nat. Jeg får akupunktur i BjørengKlinik og det har hjulpet mig rigtig meget. Jeg har fået en klart bedre nattesøvn. Jeg ligger med nåle i 30 min. og tager hjem med klistermærker med nåle i øret. Det hjælper mig virkelig meget.

Sygeplejerske Bitten møder mig også der, hvor jeg er. Finder ud af hvad jeg har brug for og giver mig arvævsbehandling og løsner min krop med massage.

Jeg har ikke haft det så godt i min krop efter operationen, som nu, og jeg er utrolig glad for at være kommet så langt. Jeg mærker ikke så meget til det store ar i maven mere. Der er stadig noget at arbejde med. Det ses og mærkes med tydelighed, at arret ikke er så hårdt og stramt mere. Alle burde modtage arvævsbehandling. Jeg er glad for, at jeg fandt ud af, at det er en mulighed. Havde aldrig hørt om det før.

Efter 2,5 måned som kræftfri fik jeg tilbagefald og har nu kræft i bækkenet og metastaser i den venstre lunge. Jeg får nu kemoterapi. I BjørengKlinik hjælper de mig også med akupunktur mod kvalme.”

Tilskud fra sygeforsikring "danmark"

Hvis du er medlem af sygesikring “danmark”, kan du få tilskud til flere af vores behandlingstilbud. Det gælder blandt andet fysioterapi, akupunktur, lymfødemterapi, arvævsbehandling og pilates, hvis din behandler er fysioterapeut eller RAP-godkendt akupunktør.

Send os en besked, så kontakter vi dig hurtigst muligt

Kontakt os

Ved indsendelse af formularen accepterer jeg at BjørengKlinik kontakter mig pr. mail eller telefon