Årsager til barnløshed

Hvorfor kan jeg ikke blive gravid?

Der kan være mange årsager til, at du kan have svært ved at blive gravid.

Nogle af de mest almindelige årsager til barnløshed hos kvinder inkluderer ægløsningsproblemer, problemer med æggelederne, hormonelle ubalancer og aldersrelaterede faktorer.

Hos mænd kan årsagerne til barnløshed inkludere nedsat sædkvalitet, problemer med sædproduktionen og problemer med erektion eller ejakulation.

Derudover kan der være en række andre faktorer, der kan bidrage til barnløshed såsom genetiske faktorer, vægt, rygning, stofbrug og stress.

De hyppigste årsager til barnløshed hos kvinden

Blandt de par, der er ufrivilligt barnløse og har et kendt fertilitetsproblem, skyldes barnløsheden for en tredjedel af disse par forhold hos kvinden. For kvinder, der har svært ved at blive gravide, er de hyppigste årsager til barnløshed:

  • Problemer med æggelederne: Eksempelvis som følge af tidligere underlivsbetændelser som klamydia eller blærebetændelse
  • Ægløsningsproblemer: Eksempelvis som følge af PCO og PCOS
  • Sygdomme i underlivet: Som eksempelvis endometriose
  • Alder: I takt med at alderen stiger, falder ægkvaliteten, hvorfor det kan være sværere at blive gravid

Har du et kendt fertilitetsproblem, er du velkommen til at kontakte klinikkens sygeplejerske Bitten Sehested ved at sende en mail til bitten@bjorengklinik.dk, hvis du ønsker at vide mere om, hvilke former for fertilitetsunderstøttende behandling, vi kan tilbyde dig.

De hyppigste årsager til barnløshed hos manden

Blandt par med et kendt fertilitetsproblem skyldes barnløsheden for en tredjedel af disse par forhold hos manden. For mænd, der har vanskeligt ved at gøre deres partner gravid, er den hyppigste årsag til barnløshed nedsat sædkvalitet.

Nedsat sædkvalitet: Nedsat sædkvalitet kan være medfødt, men ydre faktorer som miljø og livsstil kan også påvirke sædkvaliteten negativt. Eksempelvis er flere miljømæssige kemikalier mistænkt for at være en risikofaktor i forhold til sædkvaliteten. 

I forhold til livsstil gælder det blandt andet overvægt, rygning, alkohol, stoffer og store mængder koffein. 

Heldigvis dannes der hele tiden nye sædceller. Det tager en sædcelle ca. tre måneder at færdigmodnes.

Du kan derfor forbedre DNA´et i dine sædceller ved at leve efter en række anbefalinger i blot tre måneder. Det kan eksempelvis være anbefalinger i forhold til vægt og kost.

Uforklarligt barnløs

For 10 % af de par, der er ufrivilligt barnløse, kan man ikke finde en årsag til barnløsheden, efter parret er blevet udredt og undersøgt. Måske er du/I havnet i den kasse?

Selvom der ikke er en oplagt medicinsk forklaring på, at du/I ikke har fået et barn, er der en årsag – den er bare ikke fundet endnu. Og det er desværre ikke sikkert, den findes. 

Er du og din partner uforklarligt barnløse, tilbyder vi følgende former for rådgivning og behandling:

Fertilitetsrådgivning: Klinikkens sygeplejerske kan hjælpe dig med at afdække, om der er noget i din livsstil, som med fordel kan justeres for at bedre dine graviditetschancer.

Fertilitetsfysioterapi: Vores fysioterapeut kan hjælpe med at afdække, om der er blokeringer i form af muskelspændinger, låsninger eller arvæv, som forringer forholdene for dine reproduktive organer.

Akupunktur: Med akupunktur kan vi afbalancere og optimere din krops balance, når du er i fertilitetsbehandling.  

Hvad er sekundær infertilitet?

Ved infertilitet skelnes der mellem primær og sekundær infertiltiet. Det kaldes primær infertilitet, når kvinden ikke har været gravid før, og sekundær infertilitet, når kvinden tidligere har været gravid.

Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen var ca. 7 – 8% af alle henvendelser til de offentlige fertilitetsklinikker i Danmark i 2019 relateret til sekundær infertilitet. 

Årsagerne til sekundær infertilitet er de samme som ved primær infertilitet. Nogle af de hyppigste årsager er:

  • Skader eller abnormiteter i kvindens reproduktive organer, som kan resultere i blokeringer eller hindre for ægløsning eller befrugtning. Skaderne kan være opstået i forbindelse med første graviditet eller fødsel 
  • Tidligere kejsersnit
  • Lidelser i mandens reproduktive organer, såsom nedsat sædkvalitet eller lav sædcelle-produktion.
  • Endokrine lidelser, såsom polycystisk ovariesyndrom (PCOS) eller hypothyroidisme, som kan påvirke ægløsningen
  • Sygdomme i underlivet
  • Alder: Kvinder, der venter med at få børn, kan have sværere ved at blive gravide på grund af faldende ægkvalitet
  • Livsstilsfaktorer, såsom rygning, alkoholmisbrug, overvægt eller mangel på motion, kan have negativ indvirkning på reproduktionssystemet

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Er du ufrivillig barnløs med et kendt fertiltietsproblem, tilbyder vi flere former for fertilitetsunderstøttende behandling. Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig. 

4 – 7 % af alle kvinder lider af endometriose, som er en kronisk sygdom. Ufrivillig barnløshed er en af de mest almindelige symptomer på endometriose. Faktisk lider op til 50 % af kvinder med endometriose af ufrivillig barnløshed. Årsagen til dette kender man ikke, men det kan skyldes, at miljøet i bækkenet ikke er gunstigt for en graviditet. Desuden kan arvæv som følge af endometriose medføre sammenvoksninger i eller omkring æggelederne (sundhed.dk).

Har du endometriose, kan vi hjælpe dig med smertelindring, inflammationsnedsættelse, arvævsbehandling, fordøjelsesvejledning med mere. 

Kontakt klinikken på telefon 60 24 85 60 eller send en mail til kontakt@bjorengklinik.dk og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Et af symptomerne ved PCOS er manglende eller uregelmæssige ægløsninger og menstruationer, hvilket kan gøre det vanskeligt at blive gravid.  

Har du PCOS, kan vi blandt andet hjælpe dig med at forstå, hvad din PCOS betyder for dig og din fertilitet, og hvilke faktorer du selv kan skrue på for at forbedre dine graviditetschancer. 

Vi kan også tilbyde dig akupunktur for at regulere din cyklus. 

Kontakt klinikken på telefon 60 24 85 60 eller send en mail til kontakt@bjorengklinik.dk og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

I takt med at alderen stiger, falder fertiliteten. Fra du er 35 år, falder fertiliteten markant. Er du bekymret for, at du ikke længere kan blive gravid?

Klinikkens sygeplejerske Bitten Sehested kan rådgive dig omkring hvilke tiltag, du kan lave for at forbedre dine graviditetschancer og vejlede i relevant supplerende udredning eller behandling. Send en mail til bitten@bjorengklinik.dk.

Har du fået konstateret nedsat ægkvalitet? Din ægkvalitet aftager med alderen og hos nogle kvinder aftager ægkvaliteten tidligere. 

Der er flere ting, du kan gøre, som kan forbedre forholdene i din livmoder og slimhinde, så et fint lille udvalgt æg får bedre betingelser for at sætte sig fast. 

Kontakt klinikkens sygeplejerske Bitten Sehested og hør mere om, hvordan vi specifikt kan hjælpe dig. Send en mail til bitten@bjorengklinik.dk eller ring på telefon 60 24 85 60.

Nedsat sædkvalitet kan være medfødt, men det kan også skyldes ydre faktorer som miljø og livsstil. 

Det tager en sædcelle ca. tre måneder at færdigmodnes. Du kan derfor forbedre DNA´et i dine sædceller ved at leve efter en række anbefalinger i blot tre måneder. 

Ønsker du personlig vejledning i, hvordan du kan forbedre din sædkvalitet, kan du booke en tid hos klinikkens sygeplejerske Bitten Sehested. Send en mail til bitten@bjorengklinik.dk.

Kontakt os

Send os en besked med dit spørgsmål; så kontakter vi dig hurtigst muligt.