Motion og fertilitet

Hvad siger forskningen?

Det kan være utroligt svært at blive klog på anbefalingerne i forhold til motion og fertilitet. Der findes både studier, der peger på, at motion er fremmende for din fertilitet og for en sund graviditet.

Andre studier viser en sammenhæng mellem bestemte former for motion og nedsat fertilitet.

Der er dog ingen tvivl om, at motion er sundt. Det øger vores energi, vores følelse af velvære, mindsker smerter og ubehag i kroppen, øger blodcirkulation og iltning i kroppen og styrker vores immunforsvar. Vælger man at skære ned på fysisk aktivitet – måske fordi man er bekymret for, at det påvirker fertiliteten negativt – skal man være opmærksom på, at ophør af vanlig motion ikke er omkostningsfrit. Ændringen vil formentligt kunne mærkes. 

Ved ophør af fysisk aktivitet er det almindeligt at opleve nedsat energi og nedsat overskud. Det er også almindeligt at opleve øget smerter/ømhed i kroppen, negativ påvirkning af humøret og dårligere søvn.

Måske oplever du at få forskellige råd fra forskellige fagfolk?

Spørg altid ind til begrundelsen for det råd, du får, så det giver mening for dig. Hvis du eksempelvis er blevet frarådet løbetræning, er det så et råd, der baserer sig på, at din krop og din cyklus reagerer på en bestemt måde som følge af den motion, du laver? Sørg også for at få vejledning i, hvad du kan gøre i stedet, hvis du for eksempel er blevet frarådet at fortsætte med løbetræning i forbindelse med dit fertilitetsforløb. 

Overordnet handler det om:

  • At motionsanbefalinger altid bør være individuelle. Hvordan reagere din krop og din cyklus eksempelvis på motion? 
  • Forskningsresultater siger ikke noget om dig, men de kan sige noget om tendenser eller sandsynligheder for bestemte sammenhænge. Og det er altid værd at have med i sine overvejelser 

Da der fortsat mangler mere forskning, der omhandler motion og fertilitet, anbefaler vi, at du rådfører dig med din fertilitetsklinik eller med os, hvis du er i tvivl om hvilke motionsanbefalinger, som vil være mest fordrende for dine graviditetschancer.

Motion og IVF-behandling

Tidligere har anbefalingen generelt været ro og sengeleje efter ægoplægning. I dag ved man, at dette ikke er optimalt. 

En stor videnskabelig undersøgelse fra 2014 har vist, at inaktivitet efter ægoplægning faktisk nedsætter graviditetschancen. Formentlig fordi livmoder og embryo ved inaktivitet ikke får det optimale ilt- og næringstilbud. 

Generelt er anbefalingen, at man skal fortsætte sit normale aktivitetsniveau. Undgå dog hård fysisk træning og kontaktsport. 

Det er vigtigt, at du altid rådfører dig med din fertilitetslæge, i forhold til om der er specifikke anbefalinger for dig. 

Kilde: 

“Bed rest following embryo transfer might negatively affect the outcome of IVF/ICSI: A systematic review and meta-analysis”: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/14647273.2016.1148272?scroll=top&needAccess=true

Yoga og fertilitet: Hvad siger forskningen?

Et studie fra 2016, hvor 79 deltagere i fertilitetsbehandling valgte, om de ville deltage i et 6 ugers yoga-forløb eller blot modtage den medicinske fertilitetsbehandling, viste, at gruppen, som modtog det 6 ugers yogaforløb, fik signifikant lavere angstniveau og angstsymptomer efter de 6 uger med det det strukturerede yogaforløb. 

Studiet peger på, at nedbringelse af stress og angst formentligt også kan nedsætte frafald under den medicinske fertilitetsbehandling – og dermed indirekte påvirke graviditetschancen positivt.

Kilde:

“Impact of a Structured Yoga Program on Anxiety in Infertility Patients: A Feasibility Study”: https://www.longdom.org/open-access-pdfs/impact-of-a-structured-yoga-program-on-anxiety-in-infertility-patients-afeasibility-study-2375-4508-1000183.pdf

Kontakt os

Send os en besked med dit spørgsmål; så kontakter vi dig hurtigst muligt.