Her er du: Bjøreng Klinik » Kejsersnit behandling
Har du fået kejsersnit? Hvad end det er planlagt kejsersnit eller ved en hurtig beslutning under fødsel, har din krop været igennem en stor opgave og påvirkning. Her på siden kan du læse om behandling og træning efter kejsersnit, om behandling af kejsersnit ar og om forebyggelse af tilstødende problemer efter kejsersnit. Du kan også booke tid til behandling, øvelsesvejledning og individuel efterfødselstræning.

Behandling & genoptræning efter kejsersnit
Hos Bjørengklinik tilbyder vi specialiseret individuel behandling og genoptræning for kvinder, der har gennemgået kejsersnit. Med mange års erfaring og personlig indsigt fra egne kejsersnit forstår vi de unikke udfordringer, du står overfor. Genoptræning efter kejsersnit er specialiseret træning for dig, som har født ved planlagt eller akut kejsersnit. Denne genoptræning er relevant for dig, hvis du ønsker en stabil og velfungerende krop og har brug for hjælp til at få det. Du får indsigt i arvævsbehandling, bækkenbundstræning, hvordan du kan bruge din krop optimalt efter en stor operation og med en lille baby du skal tage dig af.
Kejsersnit – Specialiseret individuel behandling og genoptræning
- Behandling og forebyggelse af smerter i skulder, lænd og bækken
- Behandling og forebyggelse af evt. sekundær infertilitet (svært ved at blive gravid igen)
- Et blødere arvæv og ofte en jævnere mavekurve fra navlen og ned
- Solo, duet eller triplet undervisning: Få en masse ud af din træningstime
- Individuel genoptræning ved fysioterapeuter
Arvæv efter et kejsersnit
I løbet af det første år “sætter” arvævet sig. Det bliver fast og stift. Arvæv er anderledes væv end andet væv i kroppen. Det har den funktion at samle væv, der er blevet skadet, og er derfor stærkt og ueftergiveligt.
Konsekvensen af arvæv efter et kejsersnit kan være rygsmerter, skuldersmerter, fordøjelsesproblemer eller vanskeligheder ved at holde på vandet. Udfordringerne kan sagtens opstå et år eller længere tid efter kejsersnittet – når arvævet sætter sig. Fertilitetsmuligheden kan også være påvirket, fordi der kan være arvæv omkring æggelederne og livmoderen, som blokerer.
Hos os kommer du til at lære dit arvæv at kende. Du lærer, hvordan du selv kan mærke og behandle dit ar, og hvordan du får gjort dit ar til en integreret del af din krop.
Oplever du gener eller smerter i forbindelse med dit kejsersnitar, tilbyder vi arvævsbehandling i klinikken.
Kejsersnit: Behandling, ar og genoptræning
I BjørengKlinik har vi flere specialiserede behandlingstilbud til dig, der har født ved kejsersnit. Er du i tvivl om hvilke behandlinger der er relevante for dig anbefaler vi, at du kommer ind til fysioterapi i første omgang.

Akupunktur
Akupunktur efter fødslen understøtter genopbygningen af energi i kroppen. Akupunktur anvendes også til arvævet hvor nåle indsat omkring kejsersnitarret vil øge blodcirkulationen og dermed understøtte ophelingen.

Arvævsbehandling
Vi laver en grundig undersøgelse af dit ar – både det yderste hudlag og det dybereliggende væv. Derudover undersøger vi din krop for blandt andet asymmetri, stramhed og nedsat funktion, som kan stamme fra dit arvæv.

Laserterapi
Har du arvæv kan laserterapi være godt. Behandlingen sigter mod at bedre blodomløbet og dermed helingen af arret. Det er risikofrit og uden bivirkninger, men kan hjælpe meget på smerter og irritation så du ikke mærker arret hele tiden.

Fysioterapi
Fysioterapi til kvinder med kejsersnit er individuel behandling. Fysioterapien tager afsæt i dine behov. Vi kan arbejde med arvævet, smerter i kroppen, bækkenbund, kontakt til kroppen og genoptræning efter kejsersnit.
Arvævsbehandling efter kejsersnit – Forebyg smerter og sekundær infertilitet
Arvæv efter kejsersnit kan føre til smerter og i nogle tilfælde påvirke fertiliteten. Vores specialiserede behandlinger sigter mod at:
- Blødgøre og mobilisere arvævet for at forbedre bevægelighed og reducere ubehag.
- Forebygge sammenvoksninger, der kan påvirke organernes funktion og potentielt føre til sekundær infertilitet.
- Lindre smerter gennem målrettede teknikker, der fremmer heling og velvære.
Stræk for dig der bærer baby og har kejsersnit
Vidste du at der ved kejsersnit...
….skæres gennem syv lag. Helt fra overfladen, igennem mavemuskler til et organ (livmoderen) dybt inde i kroppen. Det er en operation – den mest almindelige i verden.
Men det gør ikke kejsersnit til en almindelig oplevelse, tværtimod. Hvert år fødes der omkring 60.000 børn i Danmark. Cirka 20 % af disse fødsler sker ved kejsersnit.
Kejsersnit kan foregå akut og planlagt, og der ligger altid medicinske og/eller personlige overvejelser bag.
Hvordan genoptræner vi efter kejsersnit?
Vi arbejder intensivt med specialiseret træning efter kejsersnit, som er tilpasset efterfødselskroppen og kejsersnitindgrebet, og som bringer dine hverdagssituationer i spil. Du bliver god til at bære og bruge din krop sundt i dagligdagen, så hverdagen gør dig stærk i stedet for at slide på dig.
Desuden får du viden om: Ergonomi, tilknytning, arvæv og bækkenbund
Du bliver genoptrænet af fysioterapeuter.
Genoptræning efter kejsersnit – Din vej til en stærkere krop
Efter et kejsersnit er det en fordel at genoptræne kroppen for at genvinde styrke og funktion. Vores individuelle genoptræningsprogrammer fokuserer på:
- Opbygning af core-styrke for at støtte mavemuskulaturen, bækkenbund og ryg og for at reducere risikoen for fremtidige komplikationer.
- Forbedring af kropsholdning gennem målrettede øvelser, der hjælper dig med at genfinde balance og stabilitet.
Skræddersyede træningsplaner, udformet så du kan lave dem hjemme. Programmer der tager hensyn til din unikke situation og mål.
Træning efter kejsersnit for dig og mig
Træning er godt for kroppen - uanset din fysik
Deltagere om deres forløb efter kejsersnit, i BjørengKlinik
Ofte stillede spørgsmål
Din genoptræning efter kejsersnit sker på dine præmisser fordi undervisningen er individuel. Ofte kommer vores klient imellem 2-4 gange om måneden i et par måneder – og hun træner evt. hjemme med et overskueligt program der er skabt til hende.
Er din fødsel sket ved kejsersnit kan du starte din genoptræning allerede tre uger efter dit kejsersnit. Det er specialiseret genoptræning, som favner mange dele af krop og sind. Et kejsersnit involverer både fysiske og psykiske elementer.
Du skal føle dig mentalt klar – ligesom baby skal være klar til at komme afsted med mor til genoptræning.
De fleste kvinders kroppe er klar til at starte træning tre til seks uger efter fødsel. Det er blid og individuelt tilpasset genoptræning som vækker din core. Det er dog vigtigt, at du ikke er udmattet, at en eventuel bristning er helet, og at babyen er klar til at komme med. Er du usikker på din situation, så kontakt os gerne, så hjælper vi dig med at vurdere om du er klar til træningen.
Hos BjørengKlinik er baby meget velkommen. Vi har puslefaciliteter og 2 slyngevugger, som kan hænges op i studiet og udenfor er der bøjler i muren, så du kan låse barnevognen fast.
Enhver krop som har været gravid i 9 måneder, kan trænge til at få løsnet spændinger og ømme muskler m.v. Vi kan derfor anbefale at supplere træning med massage – eventuelt oxytocinmassage, som er en skånsom og afslappende massageform. Du kan godt træne selvom du er øm. Genoptræning efter kejsersnit vil ofte være med til at løsne på splndinger og det gør dig stærk og stabil så du bruger din krop godt i dagligdagen.
Træningen efter et kejsersnit fokuserer på den dybe kernemuskulatur i din mave og ryg, bækkenbundstræning og smidighed. Målet er at du genopretter kroppens balance og får et smidig ar som du ikke har gener af fremadrettet. Kroppen skal også blive smidig. Vi tilpasser dog træningen individuelt og efter niveau, fysik og behov. Samtidig skal kroppen ikke have smerter og træning tilsigter derfor, at du skal være smertefri.
Hvorfor vælge Bjørengklinik?
- Personlig erfaring: Med Birgittes egne tre kejsersnit forstår vi dine udfordringer på et personligt plan.
- Ekspertise: Mange års erfaring med kejsersnitbehandling og genoptræning sikrer dig optimal behandling
- Individuel tilgang: Vi tilbyder skræddersyede forløb, der matcher dine specifikke behov og mål.
Kontakt os i dag for at høre mere om, hvordan vi kan støtte dig i din genoptræning og behandling efter kejsersnit. Lad os hjælpe dig med at genfinde din styrke og velvære i trygge og erfarne hænder.

Birgittes personlige baggrund
Birgitte har født sine tre sønner ved kejsersnit. Det første, hvor Storm kom til verden, efter en lang igangsætning som endte i et akut kejsersnit, nummer to, Ketil, kom til verden ved et planlagt kejsersnit og Maximillien blev født ved akut kejsersnit efter en lang fase med egne veer.
De tre fødsler var meget forskellige. Den første efterlod mig såret på krop og sjæl. Jeg var rystet – men viste omverdenen, at jeg var helt ok og der var styr på alt. Vores tilknytning var forstyrret og kroppen var så træt.
Ketils fødsel var planlagt fordi jeg ikke kunne se mig igennem et lignende forløb – helt rolig og på en eller anden måde også uforløst. Men han kom ud, kiggede mig dybt i øjnene og der var ro.
Maximillien landede hos mig 11 år efter Ketil og 14 år efter Storm. Jeg var med mine 42 år og to kejsersnit og tendens til at gå over tid i risikokategori. Jeg troede jeg kunne stå stille i det og bare vente på at fødslen selv tog sin start – men jeg følte ikke jeg kunne stå med ansvaret, så 14 dage over tid (lige som de to store), blev jeg sat igang. En lang fødsel med egne veer der dog ikke skabte udvidelse. Så til sidst blev det et kejsersnit igen. Jeg var ulykkelig – men alligevel stolt over at have arbejdet med kroppen i veerne og gjort hvad der var muligt.
Mit afsæt for at behandle og genoptræne efter kejsersnit er, at alle kejsersnit er forskellige. Nogen ønsker kejsersnit, andre går igennem en lang fødsel for derefter at få kejsersnit, andre kan ikke føde vaginalt.
For mig drejer det sig om, at møde mor og baby der hvor de er efter fødslen og væve et forløb sammen ud fra det.
Nærende træning og hverdag
Når du skal genoptræne efter kejsersnit får du træning som er tilpasset efterfødselskroppen og kejsersnittet. Vi bringer dine hverdagssituationer i spil, så du bliver god til at bære og bruge din krop sundt i din dagligdag, og dermed at hverdagen ikke kommer til at slide på dig.
Du får også viden om:
Arvæv
Dit ar følger dig resten af livet, så det er vigtigt at få gjort det til en integreret del af din krop. Til Kejsersnittræning kommer du til at lære dit arvæv at kende. Du lærer, hvordan du selv kan mærke og behandle dit ar med dine egne hænder.
Ergonomi
Hvordan bruger du dig selv i hverdagen, når du løfter, bærer, giver flaske eller ammer? Lær hvordan alle de bevægelser, du laver i forvejen, kan laves på en måde, så de træner og styrker din krop.
Bækkenbund
Din bækkenbund er blevet udfordret under graviditeten, og du får øvelser til at komme i kontakt med den igen og behandle eventuel inkontinens eller tyngdefølelse.
Baby
Kejsersnittet kan have betydning for din og din babys tilknytning, for din babys nakke og ryg, som kan være låst som følge af kejsersnittet samt babys motoriske udvikling. Du bliver undervist i, hvordan du forstår og støtter tilknytningen mellem dig og din baby, hvilke parametre du skal være opmærksom på i forhold til, om din babys nakke er låst, og du får viden om, hvordan du understøtter den motoriske udvikling.
Hvornår kan jeg træne efter kejsersnit?
Du kan komme til blid genoptræning allerede et par uger efter dit kejsersnit. Baby må gerne komme med – vi har slyngevugge. Uden for klinikken er der bøjler i muren, så barnevognen kan låses fast.
Tilskud til genoptræning og behandling af kejsersnit
Du kan få tilskud fra “danmark” ligesom flere forsikringer yder tilskud til behandling efter fødsel.
Tilknytning mellem mor og baby efter et kejsersnit
Ved en normal fødsel produceres der stress-, tilknytnings- og belønningshormoner i høje doser hos både mor og barn. Det drejer sig om adrenalin, oxytocin og dopamin. Ved et akut kejsersnit har der typisk været veer, og baby er mere forberedt på at komme ud – det betyder, at både du og baby har fået en dosis af hormonerne.
Stresshormon i systemet
Hvis du er gået til fødslen med en forventning om, at den skulle være naturlig, vil du højst sandsynligt være uforberedt på kejsersnittet. Du kan derfor være mere stresset og have mere adrenalin – som er et stresshormon – i systemet end oxytocin og dopamin. Dette kan have betydning for din følelse af ro og overskud – også overskuddet til at tage imod baby – hvilket i værste fald kan forstyrre den tidlige tilknytning imellem dig og din baby.
Planlagt kejsersnit
Har du født ved planlagt kejsersnit, har du nok været forberedt på kejsersnittet mentalt – men baby har ikke været igennem veer og har ikke fået et skud hormoner. Dette kan gøre, at baby ikke er vågen og klar til at komme ud i verden på samme måde, som hvis han havde fået adrenalin, hvilket i de rette doser vækker én (det er det hormon, som gør os klar til at præstere med lidt højere puls og stor vågenhed). Baby “vågner” måske derfor først efter nogle dage eller uger. Der er typisk mere ro omkring et planlagt kejsersnit, og du kan have mere overskud til at tage imod baby, hvilket understøtter den tidlige tilknytning.
Oxytocin produktion
Generelt produceres der mindre oxytocin ved et kejsersnit. Oxytocin har blandt andet positiv betydning for vævsheling, mælkeproduktion, stressdæmpning, og tilknytning imellem dig og din baby. Produktionen af oxytocin skal derfor stimuleres: Oxytocin produceres ved mere end syv sekunders øjen- og/eller hudkontakt, ved rolige omgivelser og behagelig, social kontakt. Derfor anbefaler vi, at mor får ro, og at I giver jeres baby en masse hud mod hud kontakt i tiden efter kejsersnittet.

Har du født ved kejsersnit, anbefaler vi, at I får jeres baby tilset af en fagperson kort tid efter kejsersnittet – faktisk allerede fra syv dage efter – for at kunne løsne nakken og rygsøjlen og give jer motorisk vejledning til at støtte jeres baby allerede fra starten.
Hos os behandler vi babyer efter kejsersnit.
Baby med blokeringer i nakken eller ryggen efter kejsersnit
Efter et kejsersnit ser vi ofte babyer med stivhed i ryg og nakke, og hvor muskulaturen i ryg og nakke er spændt.
Som forældre vil I typisk reagere, når I oplever, at babys hovedform er skæv. Dette sker, fordi baby ligger med hovedet til den ene side på grund af blokeringer ller stramninger i musklerne i nakken – det kan sammenlignes med, når vi voksne har hold i nakken og kun kan holde hovedet til den ene side. Babys hoved er blødt, og derfor kan formen ændre sig, når trykket kun er på den ene side.
Denne blokering i nakken påvirker hele kroppen og har betydning for babys motoriske udvikling: Det er vanskeligt at udvikle sig frit motorisk, hvis hovedet holdes skævt på kroppen.